Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nefoťte sa s Rusmi! Ukrajinci chystajú pre olympionikov návod, ako sa správať v Paríži

Ukrajinský národný olympijský výbor (NOC) pripravuje protokol o správaní sa svojich športovcom so súpermi z Ruska na blížiacich sa olympijských hrách v Paríži.

09.04.2024 09:50
Rusko Vlajka olympijské hry vlajka Foto:
Ruskú vlajku vedľa tej olympijskej v Paríži určite fanúšikovia neuvidia.
debata (2)

Protokol, alebo akýsi manuál na správanie sa športovcov, má obsahovať aj výzvu na odmietnutie spoločných fotografii s Rusmi.

V minulom roku Medzinárodný olympijský výbor (MOV) povolil Rusom účasť na olympijských hrách, ktoré sa budú konať v Paríži od 26. júla do 11. augusta v pozícii neutrálnych športovcov, ktorá podlieha viacerým kritériám.

Pre neutrálnych športovcov bola schválená špeciálny vlajka a hymna. Rusi sa nebudú môcť zúčastniť prehliadky výprav na otváracom ceremoniály a ich úspechy nebudú zobrazené v medailovej tabuľke.

Mix Collage-05-Apr-2024-10-43-PM-8922 Čítajte viac Obálka s ňou spôsobila v Rusku ošiaľ. Ľadová kráľovná Jevgenija musela na istý čas utiecť zo sociálnych sietí

Kvôli obmedzeniam účasti v kvalifikačných súťažiach na OH 2024 si môže miestenku do Paríža vybojovať maximálne 55 ruských športovcov.

NOC podľa jeho prezidenta Vadima Gutzeita odporúča, aby ukrajinský olympionici negratulovali športovcom z Ruska, nefotili sa s nimi, nerobili spoločné rozhovory a nepodávali si ruky.

„NOC má takýto protokol, sú tam už tieto odporúčania, ale ešte nie sú schválené, musíme ich prediskutovať s komisiou športovcov. Teraz riešime posledné veci. Budú to všeobecné odporúčania. Videli sme, čo sa stalo majstrovstvách sveta v šerme, keď si Oľha Charlanová nepotriasla rukou so súperkou,“ cituje athletic.com Gutzeita.

Abdulrashid Sadulajev Čítajte viac Stopka pre dvojnásobného olympijského víťaza. Pre podporu ruskej vojny mu zakázali kvalifikáciu

Charlanová zdolala v šabli Rusku Annu Smirnovovú 15:7, no po súboji sa s ruskou súperkou nepozdravila. Ukrajinka gestom šabľou dala rivalke najavo, že jej nepodá ruku, niečo jej povedala a odišla.

Zaskočená Smirnovová zostala na planši. Sadla si na stoličku a vydržala na ňom takmer hodinu. Ruská výprava podala protest. Organizátori po dlhom rozhodovaní ruský protest zamietli, ale do ďalších súbojov nepustili ani Charlanovú a za porušenie pravidiel ju diskvalifikovali.

Ruske ruku nepodá. Zaujímavosti o Oľhe Charlanovej Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
O šermiarke Oľhe Charlanovej hovorí celý svet....
2 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2024 v Paríži #Národný olympijský výbor Ukrajiny