Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stopka pre dvojnásobného olympijského víťaza. Pre podporu ruskej vojny mu zakázali kvalifikáciu

Dvojnásobnému olympijskému víťazovi v zápasení voľným štýlom, Rusovi Abdulrashidovi Sadulajevovi, nebolo umožnené zúčastniť sa kvalifikačného turnaja na olympijské hry do Paríža 2024.

04.04.2024 15:00
Abdulrashid Sadulajev Foto:
Abdulrashid Sadulajev s olympijským zlatom z Tokia 2020.
debata

Ako informovala oficiálna stránka svetového zápasenia (United World of Wrestling – UWW), dôvodom bola športovcova podpora špeciálnej vojenskej operácie a jeho príslušnosť k Dynamu Moskva.

Komisia federácie sa rozhodla zastaviť úsilie olympijského šampióna na základe podrobných správ poskytnutých nezávislým a súkromným poskytovateľom spravodajských služieb.

Ruská zápasnícka federácia (FSBR) už skôr uviedla, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zakázal Sadulajevovi účasť na kvalifikačnom turnaji v Baku, kde sa bude bojovať o miestenky na OH 2024 v Paríži. Súťaže v hlavnom meste Azerbajdžanu sa budú konať 5. – 7. apríla.

Šimon Nemec Čítajte viac Hviezdny Rus vrazil mladého Slováka čelom na mantinel. Malkin sa po verdikte rozhodcov rozčuľoval

Vo štvrtok sa pritom má šéf FSBR Michail Mamiašvili stretnúť s vedením svetového zápasenia, aby vyriešili otázky týkajúce sa účasti ruských športovcov na medzinárodných súčatiach vrátane spomínaného dvojnásobného víťaza OH Abdulrashida Sadulajeva.

27-ročný zápasník je víťazom olympijských hier v Riu de Janeiro v hmotnostnej kategórii do 86 kilogramov a zlatým medailistom z hier v Tokiu v kategórii do 97 kilogramov.

MOV umožnil Rusom zúčastniť sa na hrách, ktoré sa budú konať v Paríži od 26. júla do 11. augusta, v individuálnej neutrálnej situácii, ktorá podlieha viacerým kritériám.

Daniel Briere, Ivan Fedotov Čítajte viac Neuveriteľný príbeh so šťastným koncom. Rus, ktorého zatkli, otrávili a poslali do armády, sa konečne dostal do NHL

Pre neutrálnych športovcov bola schválená špeciálna vlajka a hymna. Rusi sa nebudú môcť zúčastniť prehliadky športovcov na otváracom ceremoniáli a ich úspechy nebudú zobrazené v medailovej tabuľke.

Kvôli obmedzeniam účasti v kvalifikačných súťažiach sa na hry bude môcť kvalifikovať maximálne 55 ruských športovcov. Prezident Vladimir Putin v minulosti povedal, že medzinárodní predstavitelia skresľujú význam olympijského hnutia a podkopávajú základy medzinárodného športu.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
debata chyba
Viac na túto tému: #zápasenie #OH v Paríži 2024 #Abdulrashid Sadulajev