Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako handra na utieranie nôh! Rusi si skočili do vlasov, dôvodom je olympiáda

V Rusku sa v ostatných dňoch rozpútalo napätie v súvislosti s prípadnou účasťou ruských a bieloruských športovcov na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

02.08.2023 21:29
šport, Rusko Foto: ,
Ruskí športovci pod hlavičkou národného olympijského výboru na otváracom ceremoniáli tokijskej olympiády.
debata (21)

Ako referuje web sport.pl, zašlo to dokonca tak ďaleko, že šéf politickej strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov si verejne vymieňal urážky s prezidentom Ruského olympijského výboru (ROV) Stanislavom Pozdňakovom.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v marci rozhodol, že individuálni športovci z oboch krajín by mali byť znovu zaradení do medzinárodných súťaží ako „neutrálni“ za predpokladu, že nepodporujú vojnu na Ukrajine a nemajú napojenie na armádu.

Anastasija Pavljučenková Čítajte aj Český spravodajca v Moskve sa pustil do Hašeka. Predmetom ich stretu je ruská veteránka

Minulý týždeň zasa MOV formálne pozval národy sveta s výnimkou Rusov a Bielorusov, aby sa presne o rok stretli v Paríži na olympijských hrách. O štarte Rusov a Bielorusov na OH však zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie.

Spomenutý Mironov sa po správach o „nepozvaní“ Ruska verejne „obul“ do Pozdňakova.

„Všetkých nás ubezpečoval, že Rusko je právoplatným členom olympijského hnutia. Takíto ‚právoplatní členovia‘ však neslúžia ako handra na utieranie nôh a nečakajú, či ich za určitých okolností pozvú alebo nie.

Toto olympijské hnutie riadia podvodníci z radov politikov a biznismenov. Nemusíme sa podieľať na tejto fraške,“ poznamenal Mironov.

495936295 Čítajte aj Západná propaganda sa rúca, tvrdí ruská legenda. Fetisov sa obul do MOV: Sme ako utečenci

Odozva Pozdňakova na seba nenechala dlho čakať.

„Bolo by dobré, keby niektorí hlúpi poslanci, ktorí sa v poslednom čase začali zaujímať o olympijské hnutie a jeho budúcnosť, nehovorili kozmické nezmysly o veciach, v ktorých sú úplne nekompetentní,“ napísal na Telegrame.

„Grafomániu a populizmus, z ktorých je utkaný výrok pána Mironova, by sme mohli opísať ako túžbu upozorniť na seba bez toho, aby sme sa ponorili do podstaty témy.

Výzva na stiahnutie sa z olympijského hnutia je užitočná pre tých, ktorí sa snažia izolovať našu krajinu, a to aj v športe, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou medzinárodnej štruktúry,“ dodal prezident ROV.

Jelena Isinbajevová Čítajte aj Prišlo to, Isinbajevová sa po úteku dištancuje od Putina a ruskej armády. Z domoviny sa na ňu valí spŕška kritiky

Názor na Mironovove slová ponúkol aj novinár Dmitrij Guberniev.

„O bojkotovaní MOV a olympijských hier môže hovoriť len idiot. Ak dôjde k bojkotu, okamžite budeme suspendovaní na osem rokov. Vďaka Bohu, že sú v krajine ľudia, ktorí aj napriek zložitosti situácie chápu, že opustiť olympijské hnutie a dať nejaké ultimátum je neprijateľné.

Určite sa vrátime a potom všetci tí idioti, ktorí teraz kričia o bojkote, povedia najhlasnejšie, ako milujú našich športovcov,“ skonštatoval Guberniev.

Ruske ruku nepodá. Zaujímavosti o Oľhe Charlanovej Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
O šermiarke Oľhe Charlanovej hovorí celý svet....
21 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Paríž 2024 #ruskí športovci