Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatý hrdina Wiggins: Stačilo! Moje deti už potrebujú naozajstného otca

Britský cyklista Bradley Wiggins naplnil svoje sny o ôsmej olympijskej medaile a stal sa vďaka nej opäť hrdinom.

13.08.2016 15:52
Bradley Wiggins Foto:
Bradley Wiggins bozká svoju manželku Catherine po tom, ako vyhral ďalšiu zlatú medailu.
debata (1)

V jednom z doterajších vrcholov hier v Riu de Janeiro bol členom kvarteta, ktoré v nezabudnuteľnej finálovej jazde v stíhacích pretekoch zdolalo rivalov z Austrálie. Úspech v posledných veľkých pretekoch kariéry urobil z Wigginsa najúspešnejšieho Brita histórie pod piatimi kruhmi.

Dosiahol presne toho, prečo sa znovu vrátil na dráhu. Briti navyše triumf ozdobili ďalším svetovým rekordom, keď jeden stihli už na ceste do finále. Wiggins, Ed Clancy, Owain Doull a Steven Burke zvládli štvorkilometrovú trať za 3:50,265 minúty.

„Pred osemnástimi mesiacmi boli určité pochybnosti, či sa mi podarí vrátiť a toto zvládnuť. Pre tento tím to bolo zlato, alebo nič,“ uviedol Wiggins. „Ale keď máte v tíme takýchto chlapcov, uľahčuje vám to život. Bolo to niečo fantastické. A teraz ideme oslavovať, čaká nás asi pekná opica.“

Olympijská zbierka 36-ročného rodáka z belgického Gentu má päť zlatých medailí, jedno striebro a dva bronzy. Hoci s veľkou cyklistikou začínal práve na dráhe, jednu zlatú medailu má z Londýna 2012 z cestnej časovky. Vyhral ju len týždeň a pol po tom, čo ovládol Tour de France.

Iný dráhar Chris Hoy je druhý so siedmimi cennými kovmi za šesť zlatých a striebro. „Aby som bol úprimný, o tomto som vôbec nepremýšľal. Možno o tom raz porozprávam deťom, keď budú staršie,“ povedal populárny „Wiggo“, ktorý je držiteľom Rádu britského impéria a po výhre na Tour bol pasovaný na rytiera, takže môže používať titul Sir .

Cesta za posledným zlatom bola dlhá a tŕnistá. „Opustil som cestu, vzdal sa veľkého platu a šiel zase na dráhu, kde som bol jedným z mnohých. Musel som začínať zasa od nuly,“ pripomenul Wiggins. Ale vidina posledného veľkého úspechu bola obrovským hnacím motorom.

„Chcel som končiť presne takto, na vrchole. A nie v daždi na nejakých mizerných pretekoch vo Francúzsku. Toto je najlepší možný koniec, ktorý len mohol byť. Klobúk dolu pred Austrálčanmi, išli skvele. Je úľava, že sme to zvládli,“ povedal Wiggins.

Úľava to bola aj preto, že on sám po tohtoročnej porážke práve s Austráliou vo finále domáceho svetového šampionátu v Londýne sľúbil úspešnú odvetu na OH. „Tréningové kempy vo vysokých nadmorských výškach, skoré začiatky tréningov, neskoré konce … Cyklistika aj na Štedrý deň. To všetko len pre tento deň. A my sme to dokázali,“ pochvaľoval si Wiggins.

Zaspomínal aj na svoju prvú olympijskú medailu – bronz zo stíhačky v Sydney 2000. „Mal som bronz a pomyslel si, že keď potom v pondelok budem musieť ísť na úrad práce, budem už môcť vždy povedať, že mám ten bronz z olympiády,“ podotkol Wiggins.

Potvrdil, že skončí. „Moje deti potrebujú ozajstného otca. A moja žena zasa naozajstného manžela,“ povedal Wiggins.

V septembri ešte pôjde etapové preteky Okolo Británie a úplný koniec kariéry by mal v novembri absolvovať na šesťdňových pretekoch na dráhe v Gente. „Bude krásne končiť kariéru tam, kde som sa narodil a kde sa to všetko začalo. Pamätám sa, ako som tam bol ako dieťa so svojím otcom, keď tam pretekal. To miesto sa odvtedy nezmenilo,“ uviedol Wiggins.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bradley Wiggins #Rio 2016