Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto sa smeje naposledy, berie historické zlato

Pred štyrmi rokmi Michael Phelps len ťažko skrýval zmar. Zlatý hetrik mu vyfúkol mladý sebavedomý súper. V Riu sa karta otočila. Legende sa znovu leskli oči. Tentokrát od šťastia.

10.08.2016 18:12
Rio Olympics... Foto:
Michael Phelps.
debata

„Má pätnásť rokov a pláva po boku držiteľa svetového rekordu Toma Malchowa a európskeho šampióna Anatolija Poliakova. Pozrite sa na tohto chlapca a jeho meno si zapamätajte. Má pred sebou veľkú budúcnosť,“ upozornil komentátor austrálskej televízie 19. septembra 2000 pri predstavovaní finálových účastníkov na 200 metrov motýlik na talentovaného Američana, ktorý vtedy skončil bez medaily – piaty. Avšak, nemýlil sa.

Michael Phelps je fenomén, ktorý nemá konkurenciu. Včera sa mu znovu poklonil celý plavecký svet. Za niečo vyše hodiny ovládol 200 metrov motýlik a bol súčasťou zlatej americkej štafety na 4×200 m voľným spôsobom, ktorú s veľkým náskokom doviedol do zlatého cieľa.

„Michael Phelps vyhral dve zlaté olympijské medaily za poslednú hodinu. Ja som si pospal, zjedol Doritos a takmer spadol v kúpeľni. Kde robím chybu?“ – vtipkoval na Twitteri jeho krajan a známy herec Will Ferrel.

Pred začiatkom najnadupanejšej mužskej individuálnej disciplíny takmer 15-tisíc divákov nevedelo, na ktorú dráhu sa má pozerať. Cseh, Kenderesi, Seto, Sakai, Le Clos, Phelps. Poslední dvaja pred štyrmi rokmi v Londýne odštartovali ságu, ktorú Američan ukončil vo veľkom štýle.

Na predošlej olympiáde mu Juhoafričan prekazil radosť zo zlatého hetriku. A ani po Phelsovom návrate do bazéna mu nechýbalo sebavedomie. „Kvôli tomu, že jeho motýlik je taký pomalý, sa naňho valí kritika zo všetkých strán,“ povedal pred finále tejto disciplíny na 100 m počas majstrovstiev sveta 2015 Le Clos. Po prvenstve Juhoafričan pritvrdil ešte viac. „Práve som odplával taký rýchly motýlik, aký sa Phelpsovi nepodaril už štyri roky. Phelps by mal by radšej zostať ticho.“

Michael Phelps Foto: SITA
Rio Olympics Swimming-aee7b780cc6a4e238c98041b6a9e5551 Michael Phelps

Búrlivé pozadie finálovému deju v brazílskej olympijskej vode nechýbalo. Phelps po prvej obrátke prehovoril. Drvivou rýchlosťou, ktorou pokoril všetkých súperov aj štvrtého a smutného Le Closa. Aj napriek náznakom problémov v záverečných metroch.

„Och, môj Bože, posledných desať metrov nebola žiadna zábava. Mal som pocit, že stojím na mieste. V duchu som si hovoril – ak bude treba, urobíš vo finiši aj pol záberu, len aby si bol prvý,“ opísal Michael záverečné vytuhnutie na 200 m motýlik, ktoré takmer využil Japonec Masato Sakai. Zaostal len o štyri stotiny sekundy. Vďaka víťazstvu je 31-ročný Phelps najstarším plavcom v histórii, ktorý ovládol individuálnu disciplínu.

„Som veľmi šťastný. Pre mňa je 200 metrov motýlik ako obživa. Bolo to poslednýkrát, čo som túto disciplínu plával. Je šialené premýšlať nad tým, že sa táto kapitola uzatvára,“ povedal najdekorovanejší olympionik všetkých čias. Počas americkej hymny len ťažko skrýval slzy dojatia.

„Toto bolo pre mňa asi najťažšie double v kariére. Rozhodne to bolo náročnejšie ako kedysi. Získal som už poriadnu kopu medailí.“ Phelpsovo tretie zlato z Ria malo poradové číslo v jeho olympijskej zbierke dvadsaťjeden, ku ktorým pridal ešte dve striebra a dva bronzy.

Rozšíri ešte „lietajúca ryba“ svoju medailovú bilanciu Má na to ešte tri pokusy, pretože podľa vlastných slov po Riu končí. To však hovoril aj pred olympiádou v Londýne…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Michael Phelps