Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škantárovci. Zavše to medzi nimi zaiskrí, ale v lodi myslia rovnako

Začali vo veľkom štýle. Prvý štart na olympiáde a hneď víťazstvo. Bratranci Peter a Ladislav Škantárovci zostali pokojní, neprepadli eufórii.

10.08.2016 12:00
Ladislav a Peter Škantárovci Foto:
Ladislav a Peter Škantárovci v olympijskom kanáli v Riu de Janeiro.
debata

„Toto ešte nič neznamená,“ tvrdili vodní slalomári po kvalifikácii v kategórii C2 na štadióne Whitewater v Deodore.

„Je to dobrý vstup do pretekov, ale nemôžeme z neho robiť nijaké závery. Ale pocit je to veľmi príjemný,“ začal o rok starší Peter (34). Premiéra na olympiáde ho dobre naladila. „Bola fantastická, prišlo veľa divákov a cítili sme výnimočnú atmosféru. V ďalších súťažiach, keď už pôjde o medaily, to bude akiste ešte lepšie, už sa na to tešíme.“

Ladislav (35) zahlásil splnenie úlohy: „Som maximálne spokojný, zvládli sme dve dobré jazdy. Prvá bola len s malými chybami, druhá s ôsmimi trestnými sekundami, ale išli sme ju riskantne, ako sme si to naplánovali, dosiahli sme rýchlejší čas. Mali sme však aj dotyky. Skúsili sme si to a teraz budeme vedieť, čo si môžeme dovoliť a čo nie v nasledujúcich jazdách.“

Všetci finalisti sú kandidáti na medailu

Kvalifikáciu brali viacerí deblkanoisti len ako ostrý tréning, z dvanástich lodí z nej postúpilo jedenásť, tie budú bojovať vo štvrtok v semifinále a najlepší vo finále. „Kvalifikácia bola pre nás skúška, či nám to ide. Na tejto vode sa cítime výborne, sedí nám, už na tréningoch pred pretekmi sme sa o tom presvedčili. Na druhej strane je veľmi zradná,“ pokračoval Peter.

Škantárovci viedli po prvej jazde, postup mali v suchu, v druhej si mohli dovoliť riskovať. „Skúšali sme skracovať stopu, čo sa nám veľmi nevyplatilo, z toho vyplynuli dotyky. Vieme, že v semifinále i finále si musíme zachovať chladnú hlavu a ísť, na čo máme,“ domnieva sa Peter. Po kvalifikácii sa zaradili medzi kandidátov na medailu. Koho považujú za najväčších súperov? „Keď sme sledovali druhé kolo, videli sme, že aj najväčší favoriti sa dopustili chýb a naopak, tí pretekári, ktorí medzi nich nepatria, sa dokázali vyhecovať a podali dobré výkony. Každý, kto sa dostane do finále, má medailové ambície a môže stáť na stupni víťazov,“ vraví Ladislav.

Prvú olympiádu si maximálne užívajú

Potvrdzujú, že zažili už preteky, v ktorých kvalifikáciu vyhrali, ale potom nedosiahli dobrý výsledok, ale platí to aj naopak. „Podobných skúseností je dosť. A neraz sa aj stalo, že sme vyhrali kvalifikáciu, semifinále i finále. Ale neviem, či sa s niečím podobným dá rátať na takom podujatí, akými sú olympijské hry,“ krčí ramenami Peter.

Rovnako ako olympijský kanál si vychutnávajú aj atmosféru podujatia. „Cítime sa príjemne, maximálne si to užívame a sme aj absolútne spokojní. Ubytovanie je výborné, aj strava, veľmi sa tešíme, že sa stretávame aj s inými športovcami,“ zhodujú sa.

Spolu trávia skoro celý rok, teraz absolvovali náročnú prípravu a čaká ich vrchol nielen tejto sezóny. Dokážu stále dobre vychádzať, netrápi ich ponorkovaná choroba?

„Samozrejme, sú aj ťažšie dni, keď sa nám najmä v tréningoch nedarí, ale sme dosť skúsení, aby sme sa s tým vyrovnali. Vieme si veci vydiskutovať, v C2 je dôležité, aby sme ťahali vždy za jeden povraz, lebo ináč by to nemalo význam. Akonáhle si sadneme do lode, robíme a myslíme rovnako,“ približuje Ladislav.

Bez stresu to nejde

Pripúšťajú, že obaja sú dosť tvrdohlaví, zavše to medzi nimi zaiskrí. „Ake takých situácií je v roku minimálne,“ upresnia vzápätí.

Skúsení borci z Liptovského Mikuláša si svoju prvú olympijskú účasť vybojovali na úkor trojnásobných olympijských šampiónov, bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov. O tom, že by mohli vykročiť teraz aj v ich olympijských stopách, nahlas ani náznakom nehovoria. Ale priznávajú, že na medailu myslia.

„Nastúpime na štart s predsavzatím, aby sme urobili minimum chýb a ukázali čo najkvalitnejšiu jazdu, boli sme s ňou spokojní. Ak toto zvládneme, potom budeme atakovať aj medailové miesta,“ pripomína Ladislav. Netajil, že aj keď si premiérový štart maximálne užívali, cítili zároveň predštartovný stres.

„Snažíme sa ho čo najviac eliminovať. Prežívame každé preteky, či štartujeme doma v Slovenskom pohári alebo na majstrovstvách sveta. Stres je náš predštartovný stav. Budeme sa usilovať čo najlepšie sa na štvrtok skoncentrovať a vydať zo seba maximum. Máme medaily z majstrovstiev sveta i Európy, zo Svetových pohárov, ale z olympiády nám chýba. Je to náš veľký sen a urobíme všetko, aby sme si ho splnili,“ sľubuje pred vyvrcholením súťaže Ladislav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Ladislav a Peter Škantárovci