Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kľúčom k postupu sú pre Slovákov osobné rekordy

Trio slovenských plavcov Katarína Listopadová, Richard Nagy a Tomáš Klobučník, ktoré sa predstaví v olympijskom bazéne, nepatrí k medailovým favoritom.

06.08.2016 12:36
Richard Nagy Foto: ,
Richard Nagy.
debata

„Príprava na preteky u všetkých troch prebieha podľa plánu. Všetci sú v dobrej forme a bez zranení. Včera sme mali posledný tréning. Verím, že slovenské trio bude atakovať osobné rekordy. Ak sa im to podarí, môžu postúpiť z rozplavieb. Kvalifikačné časy na olympiáde častokrát klamú, realita býva iná,“ povedal priamo z Ria tréner Miroslav Machovič.

Ašpirantom na najlepšie umiestnenie je tohtoročný vicemajster Európy z Londýna na 400 metrov polohové preteky Nagy. Ten sa v tejto disciplíne (do finále postupia najlepší ôsmi) predstaví v sobotu o 18.02, na štart 1500 m voľným spôsobom sa postaví v piatok 12. augusta o 18.40.

„Trúfam si na osobný rekord. Od neho sa odvinú aj ostatné veci. Ak budem mať dobrý čas, aj umiestnenie bude lepšie. Zatiaľ sa mi tu páči. Voda v bazéne je rýchla. Už sa pretekov neviem dočkať. Nevadí mi, že plávam vo vonkajšej siedmej dráhe. Aspoň budem mať všetkých favoritov na jednej strane,“ vraví pretekár, pre ktorého to bude premiéra pod piatimi kruhmi.

Náročnú sezónu má za sebou Tomáš Klobučník. Ten sa v Riu predstaví v sobotu od 19.40 na 100 prsia. „Prekonal zdravotné problémy, dával sa dokopy fyzicky aj psychicky. Táto sezóna preňho nebola ideálna. Nejaký supervýkon od neho neočakávam. Pokiaľ by sa priblížil osobnému rekordu, bolo by to super. Momentálne vyzerá dobre a vracia sa do svojej pôvodnej formy,“ ozrejmil Machovič.

Postup medzi najlepších 16 je v silách aj Kataríny Listopadovej. „Katka sa cíti dobre. Ak bude v dobrej pohode a zapláva čas v okolí osobáku, malo to by jej to stačiť na postup,“ vravel na margo Listopadovej, ktorá bude plávať na 100 m motýlik (v sobotu o 18.28) a 100 m znak (v nedeľu o 18.02).

Kráľ bazéna sa vracia. Rozšíri svoju impozantnú zbierku?

Krátko pred začiatkom olympiády v Londýne vyhlásil, že pod piatimi kruhmi už plávať nebude. So svojím tvrdením sa unáhlil a nedodržal ho. A to je dobre.

„Toto je moja posledná olympiáda. Po Londýne 2012 ma už nikto z vás na vrcholnom fóre neuvidí. Nájdem si iný koníček, ktorý ma bude baviť rovnako ako plávanie,“ povedal rodák z Baltimoru krátko predtým, ako v anglickej metropole niekoľkokrát prepísal historické tabuľky.

Vďaka ôsmim zlatým medailám sa tam stal s 22 kovmi (18–2–2) najlepším olympionikom v dejinách. Po nej ukončil kariéru, no svoje rozhodnutie v apríli 2014 zmenil. V Riu to pre neho bude piata olympiáda a znovu sa očakáva, že Američan sa objaví na stupni víťazov. A to hneď šesťkrát.

Podľa z analytickej spoločnosti Gracenote ovládne 100 aj 200 m motýlik, 200 m polohové preteky, 4×100 m polohové preteky a 4×200 m voľným spôsobom. Navyše, získa aj jeden bronz na 4×100 m voľným spôsobom.

„Keby sa mi podarilo stať sa prvým plavcom starším ako 30 rokov, ktorý na OH získa zlato, bolo by to úžasné. Viete, keď si niečo vezmem do hlavy, ťažko ma niečo zastaví,“ hovorí 31-ročná legenda.

Tej vystrúhal poklonu aj najväčší konkurent a krajan Ryan Lochte. Ten dúfa, že to v Riu nebude posledná Phelpsova plavecká samba.

"Mám taký zvláštny pocit. Kto na takejto úrovni raz okúsi tú vášeň, to vzrušenie zo súperenia s najlepšími na svete, začne mu to veľmi rýchlo chýbať. Domnievam sa, že práve to ho pomklo k návratu. Nedosiahol všetko, čo si zaumienil. Nemyslím si, že po Riu skončí. Dúfam, že nie. Bol by som rád, keby sme ho videli aj o štyri roky v Tokiu,“ tvrdí Lochte.

Okrem dvojice Američanov bude v plaveckých súťažiach viacero magnetov. Ich krajanka Katie Ledecká, ktorá ako 15-ročná ovládla poslednú olympiádu na 800 m voľným spôsobom, je držiteľkou svetových rekordov na 400, 800 aj 1500 m voľným spôsobom. Ďalšími ťahákmi sú päťnásobná medailistka z Londýna Missy Franklinová, či svetová jednotka na 200 a 400 m polohové preteky Japonec Kosuke Hagino, ktorý sa predstaví v rozplavbe s Richardom Nagym.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Michael Phelps