Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijská pochodeň priplávala do Ria. Zapáli oheň legendárny Pelé?

Olympijská pochodeň dorazila po trojmesačnej ceste Brazíliou do Ria de Janeiro. Symbolický oheň, ktorý bol v apríli podľa tradície zapálený v gréckej Olympii, priviezli do usporiadateľského mesta ráno miestneho času loďou zo susedného mesta Niterói cez zátoku Guanabara bývalí brazílski olympijskí medailisti v jachtingu Lars a Torben Graelovci.

03.08.2016 20:56
Olympijská pochodeň, Rio de Janeiro Foto: ,
Olympijská pochodeň priplávala do Ria de Janeiro.
debata

V prístave si pochodeň prevzal starosta Eduardo Paes, ktorý sa zároveň stal prvým členom štafety v dejisku hier. Do piatkového slávnostného zahájenia sa na záverečných 90 kilometroch mestskou aglomeráciou vystrieda ešte zhruba 600 bežcov.

K zlatým klincom trasy bude patriť úsek po slávnej pláži Copacabana, na ktorej sa pobeží vo štvrtok, v piatok sa oheň dostane na vrchol Corcovado k soche Krista Spasiteľa aj na skalu zvanú Cukrová homoľa.

Kto bude posledným z celkom 12 494 členov štafety a zapáli oheň na štadióne Maracana, zatiaľ nie je isté. Ponuku dostal legendárny futbalista Pelé, vyjadriť sa k nej ale najprv musia sponzori, ktorí vlastnia osobnostné práva trojnásobného majstra sveta.

Polícia zatýkala v slumoch

V stredu – dva dni pred slávnostným otvorením hier zatkli tamojšie bezpečnostné zložky desať podozrivých pri záťahu vo favele Complexo do Alemao. Pri razii utrpel menšie strelné zranenie jeden z policajtov. Spomenutý slum je neďaleko jednej z tranzitných trás z letiska do olympijského parku a patrí k najnebezpečnejším miestam v Riu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016