Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sir Wiggins odmietol vlajku, ide si po rekord

Je držiteľom šľachtického titulu Sir a patrí medzi najväčšie osobnosti cyklistického sveta. Bradley Wiggins vyhral Tour de France, majstrovstvá sveta v časovke na ceste a je rekordérom v "hodinovke".

03.08.2016 18:36
Bradley Wiggins Foto: ,
Bradley Wiggins na olympijskom velodróme v Londýne, kde v roku 2015 vytvoril svetový rekord v "hodinovke".
debata

Nemenej úspešný je aj na dráhe, kde získal sedem zlatých medailí. Na olympiádach pozbieral v oboch odvetviach dovedna sedem medailí, z toho štyri zlaté. Teraz má pred sebou ďalšiu výzvu. V Riu chce získať ôsmy cenný kov spod piatich kruhov, čím by sa odpútal od kolegu Chrisa Hoya v pozícii najúspešnejšieho Brita v histórii olympiád.

V jeho prípade však rozhodne neplatí, že bude vďačný za akýkoľvek cenný kov.

„Vždy to pre mňa bolo len o zlatých medailách. A päť znie jednoznačne lepšie než štyri. Nikdy som nemyslel na nič iné, než prvé miesta. Nikto ma nepočul povedať, že postačí aj bronz. Chcem jednoducho vyhrávať,“ cituje 36-ročného rodáka z belgického Gentu stránka olympic.org.

Výnimočnému cyklistickému zjavu ponúkli možnosť niesť na otváracom ceremoniáli vlajku Veľkej Británie, no odmietol s odôvodnením, že túto poctu by mala dostať radšej žena. Zo 45 britských vlajkonosičov v minulosti totiž bolo až 39 mužov.

Muž s prezývkou Wiggo, ktorého tvár v minulosti zdobili „najslávnejšie bokombrady od čias Elvisa Presleyho“, sa v Riu predstaví v tímovej stíhačke, v ktorej triumfoval aj pred ôsmimi rokmi v Pekingu. V hlavnom meste Číny vtedy zvíťazil aj v stíhacích pretekoch jednotlivcov. V rovnakej disciplíne bral zlato aj v Aténach 2004. Štvrtú zlatú medailu má z časovky na ceste z Londýna.

Bradley Wiggins v žltom tričku na Tour de France. Foto: SITA
Bradley Wiggins Bradley Wiggins v žltom tričku na Tour de France.

„Nikdy som nečakal, že môžem v kariére dosiahnuť tak veľa. Je to úžasné. Asi nikdy v živote sa nebudem cítiť lepšie ako teraz. Mám sedem medailí, ale najdôležitejšie je, že štyri z nich sú zlaté. To, že som sa ocitol v spoločnosti Sira Steva Redgrava a Sira Chrisa Hoya. je pre mňa niečo výnimočné,“ vravel s londýnskym zlatom na krku.

Pri oslavách úspechu nezaprel, že sa vie, ako správny Brit, aj dobre zabávať. Alkohol vraj tiekol potokom. Bolo čo oslavovať, veď krátko pred olympiádou triumfoval aj na slávnej Tour. Na sociálnej sieti Twitter vtedy uverejnil aj sériu fotiek z osláv. Na jednej ukazoval jednou rukou víťazné gesto, v druhej držal pohárik a v popisku stálo: „Do nemoty!“. Neskôr pridal ďalší status: „Opitý v priebehu minúty… Bolo to emotívne.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bradley Wiggins #Rio 2016