Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Toto sa nemalo stať. Olympiáda nie je pre deti

Ten pohľad bol žalostný. Studený ako ľad.

19.02.2022 10:36
Kamila Valijevová Foto:
Kamila Valijevová po prílete do Moskvy.
debata (125)

Hoci sa pár minút predtým rozhodlo o medailách, na obrazovke by ste nenašli ani náznak radosti. Nezostala štipka slávnostného, iba mix najsmutnejšieho. Vzlyky, hystéria, slová ako nenávidím a neznášam… Kokteil, ktorý nemá nič spoločné so športom. S olympijskou myšlienkou.

Bol to svet, do ktorého by 15-ročné dievča nikdy nemalo nazrieť…

Olympiáda má za sebou jedno z najťažších predstavení, krasokorčuľovanie azda najčiernejší moment. Prázdna šampiónka Anna Sčerbakovová, neovládateľne hysterická strieborná Alexandra Trusovová a vystrašená Kamila Valijevová. Favoritka favoritiek, ktorá skončila bez medaily.

Kamila Valjevová Čítajte aj Kauza 15-ročnej Rusky je top témou ZOH. Zvýši sa vekový limit?

Jediné, čo bolo ešte tragickejšie ako jej výkon vo voľnej jazde, boli reakcie a správanie sa dospelých okolo nej.

Jej ruky pri skokoch zvyčajne siahajúce až do neba padli na ľad. Zostala traumatizovaná dievčina, ktorá bola verejne ponižovaná a ktorej vášeň pre šport sa zrejme navždy stratila.

Ak by vám dobre zaplatili, lepšiu antireklamu na „kraso“ nevymyslíte… Bola to mimoriadna a šokujúca noc, na ktorú sa nezabudne, nemôže a ani by sa nemalo zabudnúť.

Alexandra Trusovová Čítajte aj Nenávidím tento šport, žialila Ruska. Tieto deti tlačia do zhubnej pozície, znie z USA

Život negraduje, najprv zažívame všetko to najintenzívnejšie. Ako násťroční emócie prežívame a spracovávame inak. Uchovávame ich, čerpáme z nich, spomíname. Následne čas už len akosi plynie, nevšímame si, už si toľko neuvedomujeme.

A teraz si predstavme, ako sa cítia nedospelé krasokorčuliarky, pre ktoré od detstva nebolo nič dôležitejšie ako víťazstvo na tejto olympiáde. Ktoré tušia, že pod piatimi kruhmi majú iba jeden výstrel. A mierili vedľa. Žiadny triumf. Žiadny zásah do čierneho.

Toto sa nemalo stať. Olympijský ľad nie je miesto pre deti. Odkiaľ si majú odniesť traumu, ktorá ich bude do konca života prenasledovať. Umenie na ľade je tvrdý šport. Po všetkých stránkach. Tušili sme to, ale až teraz tomu rozumieme.

Peking 2022 Anna Ščerbakovová Čítajte viac Valijevovú hodili vlkom, dopingový tlak neustála. Zlato berie jej krajanka

Krasokorčuľovanie je výkladnou skriňou veľkého Ruska. Ide sa v ňom cez mŕtvoly. Pod vedením Eteri Tutberidzeovej to je dvojnásobná pravda. Buď vyhráš, alebo svet na teba zabudne. Nestalo sa to prvýkrát: Julija Lipnická mala anorexiu, Jevgenija Medvedevová depresiu, problémy stretli aj Adelinu Sotnikovovú.

Všetky zväčša len vystrelili a potom skončili. Ľad znenávideli. Ďalej to už nešlo.

Medzinárodné krasokorčuľovanie aj v súvislosti s Pekingom 2022 zvažuje vekový limit pre pretekárky. Nič lepšie sa nemôže stať. Slzy, emócie, obrovský mediálny tlak, politika, aj všetko to negatívne, čo šport prináša, síce zostanú, avšak 20-ročná žena skôr pochopí a prijme – že môže aj prehrať. Že má právo zlyhať.

A predovšetkým – z olympiády si neodnesie traumu na celý život…

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády
125 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Kamila Valijevová