Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nenávidím tento šport, žialila Ruska. Tieto deti tlačia do zhubnej pozície, znie z USA

Prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha "veľmi znepokojilo" vystúpenie ruskej krasokorčuliarky Kamily Valijevovej vo voľnej jazde na ZOH 2022 v Pekingu.

18.02.2022 06:42
Alexandra Trusovová Foto:
Alexandra Trusovová v slzách.
debata (57)

Len 15-ročná reprezentantka ROC čelila obrovskému tlaku po pozitívnom dopingovom náleze, nezvládla ho, niekoľkokrát spadla a hoci po krátkom programe viedla, napokon skončila až štvrtá.

Prvý muž MOV kritizoval najmä „chladné“ reakcie realizačného tímu mladej športovkyne.

„Bol som veľmi znepokojený, keď som to pozeral v televízii. Reakcia jej trénerov a sprievodu bola mrazivá. Tlak na Valijevovú bol úplne mimo mojej predstavivosti,“ citovala agentúra AP Bacha, ktorý tak zjavne narážal na Valijevovej trénerku Eteri Tutberidzeovú.

Peking 2022 Anna Ščerbakovová Čítajte aj Valijevovú hodili vlkom, dopingový tlak neustála. Zlato berie jej krajanka

Mikrofóny televíznych kamier zachytili slová kontroverznej trénerky tesne po pokazenej jazde Valijevovej, ktorými ju kritizovala: „Prečo si to vzdala? Prečo si sa opustila a prestala bojovať?“

Bývalá vicemajsterka sveta Ashley Wagnerová sa na to podľa svojich slov nemohla pozerať.

„Všetky vyzerajú zničene. Ukazuje to, že tieto deti sú tlačené do pozície, ktorá je pre ne nezdravá a zhubná. Je mi zle,“ uviedla Američanka s dôvetkom, že Valijevovú nemali dostať do tejto situácie.

Tridsaťročná bývalá krasokorčuliarka narážala aj na bizarné zábery Rusiek po súťaži. Víťaznú Annu Ščerbakovovú si nik veľmi nevšímal, Alexandra Trusovová bola nespokojná s výsledkami. A dala to jasne najavo.

Alexandra Trusovová s trénerkou Eteri... Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Alexandra Trusovová Alexandra Trusovová s trénerkou Eteri Tutberidzeovou.

"Nemám z tohto výsledku radosť. Urobila som všetko a napokon som to už nemala vo svojich rukách. Každý má zlatú medailu, každý, ale nie je. Nenávidím krasokorčuľovanie, nenávidím tento šport.

Už nikdy nebudem korčuľovať, nikdy. Tri roky nevyhrávam veľké podujatia. Vždy sa to snažím dosiahnuť, pridávam štvorité skoky," uviedla Trusovová, ktorá získala dva tituly juniorskej majsterky sveta, seniorský titul však zatiaľ nie.

Odstrčila aj trénerku Tutberidzeovú. „Nie! Všetko ste vedeli. Všetko ste vedeli,“ adresovala jej.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #krasokorčuľovanie #Alexandra Trusovová #Kamila Valijevová