Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na okruhy po šiestich rokoch. Majster sveta formuly 1 sa vracia za súťažný volant

Majster sveta formuly 1 z roku 2009 Jenson Button oznámil, že sa vracia do vrcholového motorizmu. V nasledujúcej sezóny by mal súťažiť v šampionáte MS-Endurance.

18.12.2023 10:05
Jenson Button Foto:
Jenson Button.
debata

43-ročný britský pretekár bude súťažiť v tíme Hertz Team JOTA a sedieť za volantom Porsche 963. Od konca kariéry si síce vyskúšal niekoľko pretekov, na celú sezónu sa však doposiaľ nikde nezaviazal.

Button vybojoval v tíme Brawn v roku 2009 majstrovský titul v F1 a v roku 2016 ukončil aktívnu kariéru. K formule 1 sa odvtedy vrátil iba raz, a to na veľmi krátku dobu. V roku 2017 naskočil do jedných pretekov, keď na Veľkej cene Monaka nahradil v monoposte McLaren Fernanda Alonsa.

Jean Todt, Michael Schumacher Čítajte viac Pred 10. výročím obrovskej tragédie podáva Todt svedectvo o Schumacherovi. Nechýba mi, lebo je tu. Ale je to už iný Michael

Odvtedy si vyskúšal len niekoľko pretekov, napríklad 24 hodín Le Mans na začiatku tohto roka. Objavil sa aj v seriáli WEC pro SMP Racing. No zakaždým súťažil iba krátkodobo, na jedny preteky. Tentokrát sa dohodol na tom, že bude súťažiť celú sezónu.

„Som nadšený, že môžem pretekať v stajni Hertz Team JOTA spolu so svojimi tímovými kolegami Oliverom Rasmussenom a Philom Hansonom. Obaja už majú s vytrvalostnými závodmi veľké skúsenosti a to je kľúčové,“ uviedol Button pre The Mirror.

Na okruhy by mal vyraziť v Porsche 963. „Už sa teším na prvé preteky v Katare, ale tiež viem, že je potrebné urobiť veľa práce, aby sme tam dorazili pripravení,“ doplnil bývalý pilot, ktorý má skúsenosti s viac než 300 štartami vo formule 1.

Max Verstappen Čítajte viac Rekordy nerieši, 500 eur áno. Verstappen šikanuje F1, Schumacher či Hamilton mohli o takej dominancii iba snívať

Buttonov návrat je dobrou správou aj pre výkonného riaditeľa WEC Frederica Lequiena. „Je pre mňa cťou, že Jenson Button – nadmieru úspešný jazdec naprieč mnohými disciplínami – bude na budúci rok súťažiť na plný úväzok vo WEC,“ povedal.

MS-Endurance podľa neho zažije aj vďaka návratu šampióna F1 doposiaľ najveľkolepejšiu sezónu. Prvé preteky nového ročníka FIA WEC 2024 sa konajú v katarskej Dauhe 1. marca.

Modelky, cyklistka i hudobníčka. Krásky jazdcov F1 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Max Verstappen (Red Bull) - Kelly Piquetová....
debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #motorizmus #F1 #Jenson Button