Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je to prípad totálnej beznádeje. Nemecké médiá priniesli ďalšie svedectvo o tom, čo sa deje za dverami Schumacherovcov

Takmer desať rokov uplynulo od chvíle, keď mal Michael Schumacher nehodu na lyžiach, pri ktorej utrpel ťažké zranenie.

07.09.2023 06:40
Michael Schumacher Foto: ,
Michael Schumacher.
debata (12)

Informácie o jeho stave rodina ďalej prísne tají a len pár vybraných ľudí sa dostane do Schumacherovej blízkosti. Jedným z nich je švajčiarsky novinár Roger Benoit.

Jeho slová o stave bývalého pretekára pozitívne rozhodne nie sú, píše web de.dayfr.com.

Potom, čo Schumacher odišiel v roku 2012 do „dôchodku“, jeho rodine zostával iba rok, než sa im obrátil život hore nohami, píše web de.dayfr.com.

Video

Pri lyžovaní v Méribeli vo francúzskych Alpách mimo upravenej zjazdovky v decembri 2013 sa Schumacher pri páde udrel hlavou o skalu. Hoci mal helmu, utrpel ťažké zranenie.

V nemocnici v Grenobli podstúpil operáciu mozgu a odvtedy je jeho zdravotný stav jedna veľká neznáma.

Max Verstappen Čítajte viac Neuveriteľný Verstappen. Holanďan prekonal Vettela, má desiaty triumf v rade

Jeho manželka Corina prísne chráni manželovo súkromie a podrobnosti o jeho zdravotnom stave poznajú iba blízki rodinní príslušníci a priatelia, ktorým dokonale dôveruje. Jedným z nich je aj Roger Benoit.

Švajčiar bol niekoľko desaťročí jedným z najznámejších novinárov venujúcich sa Formule 1 a so Schumacherom po pretekoch pravidelne fajčili cigary.

Keď sa ho denník Blick spýtal na Schumacherov zdravotný stav, odpovedal takto: „Nie. Na túto otázku existuje iba jedna odpoveď. Jeho syn Mick v jednom zo svojich vzácnych rozhovorov v roku 2022 povedal: ‚Dal by som čokoľvek, aby som hovoril s otcom‘,“ povedal Benoit.

A žiadnu nádej nedávajú verejnosti a fanúšikom ani ďalšie slová. „Táto veta hovorí všetko o tom, ako sa jeho otcovi darí už viac ako 3 500 dní. Je to prípad beznádeje,“ povedal Roger Benoit.

Kráľovská rodina a miláčik Max Verstappen Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Max Verstappen podáva ruku šťastnej princeznej...

Priznal, že bolo obdobie, kedy so sedemnásobným majstrom sveta po názorových nezhodách spolu nehovorili. Je vďačný, že túto etapu uzavreli na Grand Prix Japonska v roku 2011.

"Obaja sme tvrdohlaví. Niektoré veci boli zle, a to je to, čo som napísal. Bol som kritický k jeho návratu do Mercedesu v roku 2010. Výsledky mi dali za pravdu.

Na stupňoch víťazov bol len raz za tri roky a bol nahradený Lewisom Hamiltonom. Bol to smutný a tragický koniec pre takú superstar," opisuje Benoit v rozhovore pre denník Blick.

Michael Schumacher Čítajte viac Po Sennovom pohrebe si podal Schumachera, ktorý mu drsný titulok neodpustil. Veterán z padoku vyriekol o legende smutné slová

Od nehody sa podrobil dvom operáciám a dostal sa do medicínsky navodenej kómy. Toto rozhodnutie urobili lekári v súvislosti s „traumatickým poškodením mozgu“. Rozhodnutie prebudiť ho z kómy padlo v júni 2014 a odvtedy je rehabilitovaný vo svojom dome vo Švajčiarsku.

Trochu viac informácií o jeho zdravotnom stave poskytla Corinna, Michaelova manželka, vo filme „Schumacher".

„Sme spolu. Bývame spolu. Robíme terapiu. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby mal Michael to najlepšie a aby sa cítil pohodlne. Aby cítil našu rodinu, naše puto,“ povedala bez toho, aby prezradila niečo viac o stave svojho manžela.

„Nikdy som sa neobracala k Bohu s obvinením, čo dopustil. Bola to jednoducho jedna veľká smola, ktorá môže v živote stretnúť kohokoľvek. Mučia ma otázky, prečo sa to stalo práve Michaelovi a nám. Ale podobné veci sa stávajú aj iným,“ dodala.

Michael Schumacher. Foto: Profimedia
Alonso, Schumacher Michael Schumacher.

Film však o stave šampióna napokon nepriniesol zásadnejšie odhalenie, než zaznelo v traileri publikovanom na konci augusta. Aj z obyčajnej spovede Corinny, dcéry Giny a syna Micka v závere je ale zrejmé, aký zložitý smer nabral kedysi bezstarostný život šťastnej rodiny.

Najviac informácií zatiaľ poskytol Philippe Streiff, bývalý pretekár, ktorý v novembri 2014 v rozhovore pre francúzske médiá prezradil, že Schumacher nemôže rozprávať, je paralyzovaný a pohybuje sa na invalidnom vozíku.

Odvtedy však nikto takéto podrobné informácie neposkytol a preto je ťažké jednoznačne povedať, v akom stave je momentálne sedemnásobný majster sveta.

Francúzske noviny Paris March informovali, že podľa Schumacherových príbuzných zostáva Nemec stále takmer nehybný a plače, keď ho otočia na bok, aby sa mohol pozerať na scenériu okolo svojho domu.

Dostať sa k Schumacherovi je prakticky nemožné. Rodina ho chráni pred okolím i záujmom médií. K legende púšťa iba naozajstných priateľov. Jedným z nich je Jean Todt, bývalý šéf Ferrari.

Michael Schumacher Čítajte viac Po Sennovom pohrebe si podal Schumachera, ktorý mu drsný titulok neodpustil. Veterán z padoku vyriekol o legende smutné slová

O situácii nemeckého pilota sa viackrát vyjadril, aj keď veľmi skromnými slovami. Ako však prezradil, preteky formuly 1 spolu sledovali veľakrát.

V roku 2016 sa však k Schumacherovi dostala aj nežiadaná osoba. Denník Daily Express uviedol, že ho tajne odfotografovala a potom sa fotografie tajne pokúsila predať médiám za milión libier. Tie však údajne neprejavili záujem.

Poľský portál sport.pl píše, že to nie je žiadne prekvapenie. Michael Schmidt z magazínu Auto Motor und Sport totiž počas série otázok a odpovedí na Reddite prezradil, že nemeckí novinári súhlasili, že nebudú zverejňovať informácie o Schumacherovom zdravotnom stave, aj keď sami majú prístup k niektorým informáciám o tom, ako sa mu darí.

"Od príbuzných sme dostali žiadosť týkajúcu sa Michaela Schumachera. Chápeme, že chcú znížiť dosah takýchto textov. Michaela som dobre poznal a jeho manželku Corinnu tiež. Zaobídem sa bez senzačných príbehov či chytľavých titulkov.

Máme nejaké informácie o jeho stave a o tom, ako sa vyrovnáva s nehodou. Medzi novinármi sme sa však zhodli, že mu niečo dlhujeme a nebudeme o tom písať ani rozprávať," priznal Schmidt.

Michael Schumacher. Foto: Fred DUFOUR / AFP / Profimedia
Michael Schumacher Michael Schumacher.

Jediný novinár, ktorý sa „odvážil“ prezradiť viac, bol Massimo Brizzi z denníka La Gazzetta dello Sport.

„Realita, ktorú je veľmi ťažké rekonštruovať, vykresľuje tragický obraz. Michaelov život nie je ohrozený, ale strašne schudol, má poškodený mozog, čo vyvoláva otázky o jeho vedomí,“ napísal vo svojom článku.

Iný článok pred pár mesiacmi zverejnil nemecký magazín Die Aktuelle. Bol to fiktívny rozhovor so Schmumacherom pomocou umelej inteligencie. V krajine vyvolal búrku nevôle a šéfredaktorka musela odstúpiť.

Proti textu, pri ktorom sa čitateľ až skoro na samom konci dozvedel, že nejde o skutočný rozhovor, sa ostro ohradila športovcova rodina.

„Tento nevkusný a zavádzajúci článok nemal nikdy vyjsť. V žiadnom prípade nezodpovedá novinárskym štandardom,“ uviedla Bianca Pohlmannová, výkonná riaditeľka mediálnej skupiny Funke Mediengruppe. Skupina sa zároveň rodine Schumacherovcov ospravedlnila.

Fiktívny rozhovor časopis zverejnil v polovici apríla. Schumacherova fotografia sa objavila priamo na obálke spolu s titulkom „Michael Schumacher: prvý rozhovor! Svetová senzácia!“ a podtitulkom „Znie to klamne reálne“.

Samotný „rozhovor“ sa potom točil okolo Schumacherovej rodiny a obsahoval výroky, ktoré bývalému vodičovi F1 vložila do úst umelá inteligencia.

Kto mal Schumachera rád a kto ho zasa nemusel? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Michael Schumacher, sedemnásobný majster sveta...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher