Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dominancia Mercedesu sa nekončí, znie z F1

Dvadsať elitných pilotov s výzvami sľubujúcimi veľkolepé divadlo. Preteky na štyroch kontinentoch, v ktorých sa bude odohrávať boj o každý meter asfaltu.

13.03.2015 06:00
Mercedes, Hamilton, Rosberg Foto: ,
Nemecké monoposty Mercedes na trati.
debata

Po 110 dňoch sa opäť rozozvučia motory a odštartuje zápolenie nielen na pretekárskej, ale aj na strategickej úrovni. Pozornosť fanúšikov sa tento víkend sústreďuje do austrálskeho Melbourne, tradičného dejiska otváracích pretekov novej sezóny majstrovstiev sveta formuly 1.

Stajne majú za sebou najkratšiu zimnú prestávku za ostatných 40 rokov. Po predsezónnych testoch sa opäť do popredia dostáva otázka, či sa niektorej z nich podarí ukončiť dominanciu Mercedesu.

Ešte silnejší obhajca

Jazdci nemeckého tímu, obhajca titulu Lewis Hamilton a vicemajster Nico Rosberg, minulý ročník ovládli. Vyhrali šestnásť z devätnástich pretekov, úradujúci šampión triumfoval jedenásťkrát. Zvyšok štartového poľa sa na ich interný súboj pozeral zväčša len z diaľky. Podobný scenár sa očakáva aj tentoraz.

"Strieborné šípy si boj o titul zopakujú a meno majstra sveta vzíde z ich jazdcov,“ uviedol pre Pravdu Stephan Heublein, expert na formulu 1 a šéfredaktor portálu Motorsport-Magazin.com (rozhovor s ním prinesieme v zajtrajšom vydaní). "Súzvuk Mercedesu a jeho pretekárov môže byť ešte silnejší než vlani,“ súhlasí z dejiska prvých pretekov sezóny Ralf Bach, novinár na voľnej nohe spolupracujúci s viacerými médiami. Z padokov veľkých cien pripravuje aj svoj blog F1-insider.com.

Narozdiel od Heubleina, ktorý favorizuje na titul Hamiltona, verí Rosbergovi: "Myslím si, že Nico to tentoraz zvládne, Lewis svoj limit dosiahol v minulej sezóne. A pamätáme si, aké to bolo v závere tesné.“

Zaujímavé bude sledovať aj rozloženie síl v ostatných tímoch. O atraktívnych prestupoch sa rokovalo už v priebehu lanského ročníka. A viacero atraktívnych výmen sa aj zrealizovalo.

Spasí Ferrari ďalší Nemec?

Sebastian Vettel, štvornásobný majster sveta, sa pokúsi vrátiť Ferrari na prvé priečky. Tradičná stajňa vlani nevyhrala ani jedny preteky, čo sa talianskej automobilke stalo naposledy v roku 1993. Na pódium sa dostala len raz a medzi konštruktérmi skončila až štvrtá.

Tím z Maranella postihli veľké personálne zmeny. Ešte počas sezóny odišiel prezident Luca di Montezemolo, po ňom nasledoval šéf Marco Mattiacci a technickí experti Pat Fry a Nicholas Tombazis. Zimné testy sa Ferrari vydarili, ale nový šéf Maurizio Arrivabene krotí predčasné emócie. "Nikto nie je kúzelník, niektoré veci sa nedajú zmeniť. Nechcem hovoriť o tom, že vyhráme šampionát, ale radi by sme triumfovali aspoň v dvoch pretekoch,“ uviedol Arrivabene pre Gazzettu dello Sport.

Bude Vettel nástupcom slávneho krajana Michaela Schumachera, ktorý pre vzpínajúceho sa koníka vyjazdil päť titulov v rade?

Nová éra tajomného McLarenu

Ďalšou veľkou udalosťou je po 23 rokoch obnovená spolupráca medzi McLarenom a Hondou v pozícii dodávateľov motorov. Od sezóny 1988 po ročník 1992 si toto spojenie vďaka legendám Ayrtonovi Sennovi a Alainovi Prostovi vybojovalo štyri individuálne tituly a rovnaký počet prvenstiev v Pohári konštruktérov. O zopakovanie slávnej éry sa pokúsi s dvojicou skúsených jazdcov Fernandom Alonsom (vrátil sa po siedmich rokoch z Ferrari) a Jensonom Buttonom.

V testoch však McLaren pohorel. Za 12 dní odjazdil len 1751 kilometrov a bojoval s technickými problémami. K pohode neprispela ani trochu záhadná nehoda Alonsa na trati v Barcelone. Po tom, ako sa prebral z bezvedomia, si nepamätal posledných dvadsať rokov svojho života. V nemocnici pobudol tri noci, v Melbourne ho preto nahradí tretí pilot Kevin Magnussen.

Špekuluje sa, že počas testovacej jazdy utrpel v kokpite zásah elektrickým prúdom. O príčinách nehody tím nechce hovoriť, napriek tlaku od ostatných tímov. Podľa denníku Bild dokonca v extrémnom prípade nemusia v Austrálii z bezpečnostných dôvodov pustiť svojich jazdcov na trať. "McLaren by mal odôvodniť, čo bolo príčinou nehody. Mala by to byť ich priorita. Až potom sa môže sústrediť na víťazstvá,“ myslí si Bach. Stajňa tvrdí, že pod haváriu sa podpísal silný nárazový vietor.

Aj v tomto roku môžu favoritov potrápiť mladí dravci zo štartového poľa. Austrálčan Daniel Ricciardo bol vlani v Red Bulle úspešnejší ako Sebastian Vettel. "Myslím si, že je jediným pilotom, ktorý sa môže priblížiť k dvojici z Mercedesu. A takisto aj jeho tím na to má kvality,“ vraví Bach. Čiernym koňom môže byť podľa neho aj Valtteri Bottas z Williamsu a nováčik vo farbách Sauberu Felipe Nasr.

Formula na obrazovkách Sport TV
Veľké ceny formuly 1 prinesie slovenským divákom premiérovo Sport TV. Na športových staniciach Sport1 HD a Sport2 HD odvysielajú prenosy všetkých pretekov, kvalifikácií a tréningov vo vysokom rozlíšení. Nebude chýbať štúdio s odborníkmi, s profesionálnymi analýzami a reportérom priamo v centre diania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #Sebastian Vettel #Nico Rosberg