Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Konečná pre transrodovú ženu. Perlu v drese Barcelony stopli pravidlá: Nemám výhodu, tvrdí

Jedna z najlepších hráčoch rezervy barcelonského ženského basketbalového tímu nebude môcť hrať za prvý tím a ani sa stať profesionálkou, ak sa nezmenia medzinárodná pravidlá.

13.12.2023 17:16
Kendall Martínová Foto:
Kendall Martínová.
debata (11)

19-ročná Kendall Martínová hrá za béčko tímu Barca CBS a jej cesta do vyšších kategórii je nateraz zarúbaná.

Študentka administratívy je transrodová basketbalistka. Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) však odporúča, aby takéto osoby nehrali vo vyšších ako štvrtých ženských ligách.

Minulý rok hrala v tíme CEEB Tordera, v Copa Catalunya, čo je štvrtá najvyššia celoštátna súťaž. Keďže ide o ligu riadenú Katalánskou federáciou riadiacou sa zákonom o športe, spracovali jej formulár a na právnej úrovni je to žena.

04. Martina Navrátilová Čítajte viac Takto sa to robí, dievčatá! Navrátilová vychválila plavkyne v boji proti transgender športovcom

Problém nastal, keď sa družstvo kvalifikovalo do baráže o postup, ktoré úž riadila Španielska federácia. Hoci jej zákon o športe povoľuje hrať, národná federácia nespracovala jej registráciu, nakoľko sa riadila medzinárodnými pravidlami.

„Nie som lepšia preto, že som bola muž. Okrem toho, basketbal nie je šport, ktorý je založený len na fyzickej zdatnosti, je v ňom viac aspektov,“ priznala Martínová v rozhovore pre ABC.

Lia Thomasová Čítajte viac V Berlíne mali mať transgenderi vytúženú kategóriu. Skončilo sa to fiaskom

S basketbalom začala ešte ako chlapec od šiestich rokov. Vo veku 14 rokov začal proces zmeny pohlavia. Vrátila sa k športu a teraz patrí k najlepším hráčkam v mládežníckych tímoch: „Nechápem, prečo nemôžete hrať v basketbale, ale v iných športoch áno,“ konštatuje. Podobný problém majú transrodový športovci v atletike, plávaní alebo rugby.

„Len ľudia, ktorí o tom nemajú ani poňatia, môžu hovoriť tieto hlúposti o výhode, ktorú by som mala,“ opakuje športovkyňa, ktorá meria 186 centimetrov. „V lige Femenín sú rovnako vysoké hráčky ako ja,“ dodala Martínová s vierou, že sa jej situácia vyrieši a bude môcť nastupovať aj na súťaže riadené Španielskou federáciou.

Priateľka Kyliana Mbappého je transgenderka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ines Rau.
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Kendall Martínová