Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Takto sa to robí, dievčatá! Navrátilová vychválila plavkyne v boji proti transgender športovcom

Legendárna tenistka Martina Navrátilová je v posledných rokoch známa bojom proti začleneniu transgender športovcov do ženských súťaží.

07.10.2023 08:32
04. Martina Navrátilová Foto: ,
Martina Navrátilová.
debata (11)

Navrátilová nedávno pochválila skupinu mladých športovkýň za to, že zaujala rázny postoj proti účasti transrodovej športovkyne v ich plaveckom tíme.

Desať členiek ženského tímu na Roanoke College vo Virgínii urobilo verejné vyhlásenie na tlačovej konferencii s názvom NCAA – Save Women, čiže zachráňme ženy.

Akcia sa odohrala v reakcii na začlenenie transgenderky do ženského plaveckého tímu po tom, čo bola v predchádzajúcom ročníku súčasťou mužského tímu.

Lia Thomasová Čítajte viac V Berlíne mali mať transgenderi vytúženú kategóriu. Skončilo sa to fiaskom

„Toto je historická udalosť. Je to po prvýkrát, keď sa celý tím športovkýň postavil pred verejnosť, aby obhajoval svoje práve na spôsobilosť na základe pohlavia v športe,“ uvádzalo sa v príspevku podujatia.

To neušlo ani pozornosti Navrátilovej, ktorá na Twitteri vyjadrila svoju podporu plavkyniam. „Takto sa to robí dievčatá!!! To je presne to, čo bude potrebné na zmenu pravidiel,“ napísala česká rodáčka na sociálnej sieti.

Plavkyne požadovali, aby USA Swimming a NCAA zmenili pravidlá, ktoré umožňujú súťažiť transrodovým športovcom. Vo vyhlásení Roanoke College sa uvádza, že dotyčná transrodová študentka stiahla svoju žiadosť o vstup do ženského plaveckého tímu pred zasadnutím správnej rady školy.

Navrátilová opakovane vyjadrila nesúhlas so zaraďovaním transrodových žien do ženských kategórii v akomkoľvek športe. Nedávno kritizovala aj austrálsku gymnastickú federáciu za jej rozhodnutie umožniť športovcom súťažiť v kategórii, ktorá najlepšie zodpovedá ich rodovej identite.

„Povedať, že sa to neskončí dobre, je slabé slovo. Povedať, že austrálska gymnastika práve hodila ženy a dievčatá pod autobus, je slabé slovo. Čo je s vami? Toto začlenenie vylúči biologické ženy a predovšetkým dievčatá,“ uviedla Návrátilová na Twitteri.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Navrátilová #transgender