Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez podania rúk či darov. Sú dosť antisemitskí, naštvala súperky Izraelčanka. A oheň bol na streche

Írska basketbalová reprezentácia žien odmietla podať ruku hráčkam Izraela pred ich kvalifikačným zápasom o postup na majstrovstvá Európy 2025.

09.02.2024 11:30
Írsko Izrael basketbal Foto:
Basketbalový zápas medzi Írskom a Izraelom mal netradičný začiatok.
debata

Spor medzi oboma reprezentáciami vznikol v priebehu týždňa, keď izraelská basketbalistka Dor Saarová označila výber Írska podľa BBC sa dosť antisemitský.

Írky sa pred zápasom, v ktorom Izrael zvíťazil 87:57, zoradili aj pri hraní hymien vedľa svojej lavičky a nie v strede ihriska, ako býva zvykom. Basketbalová federácia Írska pred zápasom upozornila, že kvôli poburujúcim a nepresným komentárom na ich adresu nezúčastní predzápasových ceremónií.

Basketball Ireland oznámil vyjadrenia Dor Saarovej riadiacemu orgánu európskeho basketbalu FIBA Europe. Zápas, ktorý bol presunutý do lotyšskej Rigy z dôvodu prebiehajúcej vojny v Gaze, sa odohral napriek tomu, že sa uvažovalo aj o bojkote stretnutia.

830532837 Čítajte viac Letieť so 120 hráčmi ponad Izrael? Ste hlúpi. Šéf Neapola sa vyhráža, že svoj tím na turnaj nepustí

Začiatkom týždňa výkonný riaditeľ federácie John Feehan povedal, že írskemu tímu by hrozili vysoké pokuty a vylúčenie zo súťaže, ak reprezentácia bude bojkotovať zápasy s Izraelom. Skonštatoval, že bojkot by zničil medzinárodné postavenie írskej reprezentácie na ďalších 10 rokov.

Federácia vo vyhlásení pred začiatkom zápasu uviedla: „Basketball Ireland včera informoval FIBA Europe, že ako priamy dôsledok nedávnych komentárov izraelských hráčov a trénerského personálu – vrátane poburujúcich a úplne nepresných obvinení z antisemitizmu, sa naše hráčky nezúčastnia tradičných predzápasových oficialít.“

Izrael reprezentácia futbal Čítajte viac Izraelský futbal prišiel o významného sponzora: Nie je to kvôli vojne, reaguje Puma

V rozhovore na webovej stránke Izraelskej basketbalovej asociácie Dor Saarova, študujúca na univerzite v USA, pred súbojom povedala: „Je známe, že sú dosť antisemitskí a nie je to žiadnym tajomstvom, a možno práve preto sa očakáva ťažký zápas.

Pri útokoch Hamasu na Izrael 7. októbra minulého roka zahynulo približne 1300 ľudí. Viac ako 27 700 Palestín­čanov bolo zabitých a najmenej 65 000 zranených vo vojne, ktorú Izrael rozpútal v reakcii na teroristický čin, uviedlo ministerstva zdravotníctva riadené Hamasom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Írsko #basketbal