Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úpenlivá prosba najlepšej slovenskej basketbalistky z Izraela: Chcem ísť domov! Kašlú na nás, sťažuje sa kapitánka Česka

Vydarila sa jej klubová sezóna, patrila medzi opory reprezentácie na ME a po zásluhe ju vyhlásili za najlepšiu basketbalistku sezóny.

10.10.2023 10:03
6 Páleníková Foto:
Terézia Páleníková v drese Slovenska.
debata (7)

Úspešné obdobie malo pokračovať v Izraeli, kde sa Terézia Páleníková dohodla na spolupráci s účastníkom najvyššej izraelskej súťaže Maccabi Haifa.

Dvadsaťsedemročná krídelníčka, v minulej sezóne hrajúca v Španielsku, sa tešila na kvalitnejšiu súťaž, ktorá mala byť ďalším krokom v kariére.

Všetko však zmenil krvavý útok hnutia Hamas na Izrael.

Jakub Sylvestr Čítajte viac Kto nevidel, neuverí. Jediný Slovák v izraelskej lige nám porozprával o tom, ako prežil ťažké sobotňajšie ráno

Sobotňajší atak islamistov z Hamasu predstavuje najvýznamnejšie narušenie izraelskej obrany od jomkipurskej vojny v roku 1973, keď Izrael napadli sýrske a egyptské jednotky. Izraelská armáda teraz podniká proti Hamasu odvetné údery v Pásme Gazy.

Páleníková sa nachádza v Haife, ktorá leží 100 km severne od epicentra útokov.

Ataky, počas ktorých bojovníci Hamasu vtrhli do izraelských miest, zabili 900 Izraelčanov a desiatky ich uniesli, vystrašili ju i jej spoluhráčky.

„Aj tu je počuť hluk helikoptér. Cítim od ľudí i spoluhráčok nervozitu. V Haife je zatiaľ všetko pod kontrolou. Armáda pozastavila športovú činnosť, neodporúča nám trénovať,“ vravela Páleníková v pondelkovom vydaní GBS na RTVS.

Terézia Páleníková v drese slovenskej... Foto: SBA
07. Terézia Páleníková Terézia Páleníková v drese slovenskej reprezentácie.

S odstupom času už znela vážnejšie.

V doplňujúcom telefonáte utrápeným hlasom vyjadrila túžbu čo najskôr krajinu opustiť. Mal by jej k tomu pomôcť aj vládny špeciál, ktorý v stredu priletí po slovenských občanov do Izraela.

Či sa dostane do lietadla, v ktorom je 89 miest, nie je nateraz isté.

„Chcela by som ísť domov. Nie je to tu úplne bezpečné. Čo sa deje na juhu, je katastrofa. Ale hovorí sa, že útok môže prísť aj zo severu, zo strany Libanonu. Volala som s ambasádou, v stredu priletí špeciál. Snáď sa doňho dostanem…,“ zaželala si šikovná krídelníčka.

Renáta Březinová po prehre s Nemecko na ME 2023. Foto: ČTK / Panoramic / Igor Kupljenik / Panoramic
Renáta Březinová Renáta Březinová po prehre s Nemecko na ME 2023.

Podobné problémy má aj Renáta Březinová. Kapitánka českej reprezentácie sa snaží dostať z krajiny, kam odišla za angažmán v klube Elitzur Ramla.

Včera sa posťažovala, že nemá Izrael ako opustiť.

„Nemáte niekto súkromné lietadlo, čo by ma dostalo z Tel Avivu, prosím? Keď naša vláda na nás s…! Pretože všetky lety rušia alebo sú plné. Chcem ísť domov,“ napísala Březinová na sociálnej sieti.

Pre ČTK neskôr uviedla, že jej s návratom domov pomáhajú predseda Českej basketbalovej federácie Miroslav Jansta a manažér reprezentácie Simon Bytel. „Už sa to lepší, ale uvidíme, až keď budem doma," dodala.

Najnovšia eskalácia medzi Izraelom a Hamasom si doteraz vyžiadala 900 mŕtvych Izraelčanov, 700 mŕtvych Palestínčanov a 2400 zranených na oboch stranách.

Tenisové legendy: Šarapovová vs. Grafová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Maria Šarapovová a Steffi Grafová. Tenisové...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #basketbal #terézia páleníková