Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V autobuse s nakazenými. Hororová cesta basketbalistky trvala dva dni

Slovenská basketbalistka Mária Felixová má za sebou hektické týždne. Bývalá reprezentačná pivotka pôsobila v tomto ročníku v Španielsku. Aj na Pyrenejskom polostrove predčasne uťala sezónu pandémia koronavírusu.

16.04.2020 15:29
Mária Felixová Foto: ,
Mária Felixová (19) v reprezentačnom zápase proti Islandu.
debata

Keďže Felixová sa nestihla letecky presunúť na Slovensko pred uzatvorením hraníc, musela hľadať alternatívne spôsoby dopravy. Repatriačný odvoz domov sa začal v Madride.

"V klube sa na mňa vykašľali. Nikto ma nechcel odviesť, pretože nechcel ísť do španielskeho epicentra nákazy – Madridu. Musela som cestovať vlakom, čo ma spočiatku desilo. Myslela som, že bude preplnený a že sa v ňom určite nakazím.

Nakoniec som prišla na nástupište, kde sme stáli dokopy traja. A tak som cestovala sama vo vozni,” vyrozprávala svoj príbeh pre portál Basket.sk.

Pracovníci ambasády prerozdelili cestujúcich do autobusov, tí museli vypísať čestné prehlásenia.

"V nich sme museli súhlasiť s povinnou štátnou karanténou, s odobratím vzoriek na test korony a prehlásiť, že sa cítime zdravo a že celú cestu budeme mať na tvári rúško. Oznámili nám, že cesta bude trvať 40 hodín. Skoro ma vystrelo. Počítala som najviac s 30 hodinami,” vravela basketbalistka a pokračovala:

„Nespala som dve noci, až napokon po 32 hodinách cesty sme prekročili slovenské hranice. Pred autobus sa zaradili policajné autá a viedli nás, no ani šoféri nevedeli kam. To kvôli tomu, aby nás do cieľa nemohli prísť čakať a doslova uniesť domov naši príbuzní.“

Napokon skončila v stredisku Smrekovica, ktoré sa nachádza len kúsok od jej rodného Ružomberka. Na Smrekovicu sa však z neďalekej dediny kvôli snehu nedalo dostať hocijakým vozidlom a tak unavení Slováci čakali vo svojom autobuse na pristavenie tatrovky.

Po vyše 40 hodinách cesty vystúpili do poriadneho mrazu, zväčša v teniskách a mikine, keďže kvôli španielskemu teplému počasiu nič iné nemali.

"Posadili sme sa na studené špinavé lavice a tatrovka s otvorenou korbou nás 40 minút viezla v totálnej zime na chatu do karantény. V snehu nás nechali čakať ďalších 20 minút na pridelenie izby a my v mikinách a plátenkách sme na ľade vtipkovali, že ak aj koronu mať nebudeme, tak minimálne zápal priedušiek áno,” prezradila Felixová.

V repatriačnom stredisku ju testovali v piaty deň pobytu. Po niekoľkých dňoch jej prišiel email s výsledkami.

Mária Felixová v dueli kvalifikácie na ME proti... Foto: SITA, Marek Mrviš
Mária Felixová Mária Felixová v dueli kvalifikácie na ME proti Bosne a Hercegovine.

„Všetkým štyrom babám na izbe nám prišiel naraz mail, že sme negatívne a môžem ísť domov. Asi nikdy som sa z ničoho netešila tak, ako z tejto správy,“ tvrdila. Z jej skupiny, s ktorou cestovala dva dni v autobuse, bolo šesť ľudí pozitívnych.

"Tu sa ukázalo, ako je rúško dôležité. Síce sme na ne celý čas nadávali, ako sa s nimi nedá dýchať, ale podľa všetkého nás zachránili od nákazy. Nikomu by som nepriala povinnú karanténu s takouto maximálnou ostrahou, pretože je to psychicky veľmi náročné.

Bola to určite najdlhšia a najzaujímavejšia cesta domov po sezóne, akú som kedy zažila. A určite už takú ani nezažijem,” dodala Felixová pre Basket.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #koronavírus #Mária Felixová