Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Susedský súboj o MS. Hádzanárky čakajú v play off kvalifikácie Maďarky

Hádzanárky Slovenska budú o postup na majstrovstvá sveta 2017 v Nemecku bojovať proti Maďarkám. Rozhodol o tom sobotňajší žreb II. fázy kvalifikácie vo VIP priestoroch Friend Fan zóny v Göteborgu, ktorý je dejiskom víkendového vyvrcholenia XII. majstrovstiev Európy v hádzanej žien vo Švédsku.

17.12.2016 16:09 , aktualizované: 16:29
Hádzanárky Slovenska, Foto: ,
Slovenské hádzanárky ďakujú fanúšikom.
debata

Slovenky absolvujú prvú časť dvojzápasu play off na pôde súpera v termíne 9. – 11. júna a odvetu v domácom prostredí 13. – 15. 6. 2017.

Slovenky, keďže chýbali na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte a postup do play off si museli vybojovať v I. fáze kvalifikácie MS, figurovali medzi nenasadenými tímami. Po zverejnení košov pred žrebovaním bolo jasné, že v boji o účasť na svetovom šampionáte (1. – 17. 12. 2017) dostanú za protivníka niektorý z tímov na 5. – 14. pozícii (Rumunsko, Rusko, Švédsko, Srbsko, Česko, Španielsko, Maďarsko, Čierna Hora, Slovinsko) z konečného poradia ME 2016 s výnimkou Nemecka (6.) ako organizátora budúcoročného vrcholného podujatia.

„Maďarsko v stave, v akom sa predstavilo na ME 2016 by bolo hrateľné, čo ukázalo aj Česko, ktoré nad ním dokázalo zvíťaziť. Z dlhodobého a historického hľadiska však patria Maďarky niekde inde. Turnaj vo Švédsku im nevyšiel – aj vinou zranení, navyše majú nového trénera a ten svoju koncepciu. Teraz však majú pol roka, aby sa dali dokopy. Som presvedčený, že v lete budú ďaleko silnejšie ako teraz. Je pravdou, že nám sa proti nim dlhodobe nedarí, ale zároveň je to výzva, aby sme už konečne rozlúskli tento tzv. maďarský kód,“ uviedol kormidelník žien SR Dušan Poloz.

Maďarské hádzanárky sú pre slovenské reprezentantky starým známym súperom, keďže spolu účinkovali aj v kvalifikačnej skupine o postup na ME 2016. Polozove zverenky s nimi ťahali za kratší koniec v októbri 2015 v meste Dabas 19:32 i v júni 2016 v Michalov­ciach 23:32.

zväčšiť Som presvedčený, že v lete budú ďaleko... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Dušan Poloz Som presvedčený, že v lete budú ďaleko silnejšie ako teraz, myslí si o Maďarkách tréner slovenských hádzanárok Dušan Poloz.

„Žreb som sledoval doma. V momente, keď nám vytiahli Maďarsko, tak to so mnou nič nerobilo. Skôr mi hneď prišlo na um, že slovenské hráčky i verejnosť prejavujú maďarskej hádzanej značný obdiv a zároveň majú pred ňou až príliš veľký rešpekt. Češky vedeli, že nás Maďarky hladko zdolali, ale napriek tomu sa dokázali nastaviť tak, že ich potom na ME zdolali. Naposledy sme prehrali s maďarským tímom o 9 gólov, verím, že v najbližších dueloch to bude z našej strany len a len lepšie. Čaká nás náročný prvý duel na ich pôde, želám si, aby sme tam vypli k najlepšiemu výkonu pod mojím vedením,“ pokračoval Poloz, ktorý zatiaľ nemá konkrétnu predstavu o dejisku domáceho súboja: „Veľa možností však nemáme. Aj keby sme nehrali niekde blízko hraníc, Slovensko nie je také veľké, aby tam súperky neprišli povzbudiť maďarskí fanúšikovia.“

Maďarsko obsadilo v konečnom poradí ME 2016 až 12. priečku. Zverenky dánskeho trénera Kima Rasmussena dokázali zo šiestich stretnutí na šampionáte vyhrať jediné – nad Čiernou Horou (21:14). Remizovali s Ruskami (26:26) a postupne podľahli Češkám (22:27), Dánkam (19:23), Rumunkám (21:29) a Nórkam (23:24).

Nórsko ako obhajca titulu a Nemecko ako organizátor majú účasť na MS 2017, kde sa predstaví 24 družstiev, zabezpečenú automaticky. Semifinalisti z ME 2016 Dánsko, Francúzsko a Holandsko sa kvalifikovali priamo. Na nedávnom africkom šampionáte získali miestenky všetci traja medailisti – Angola, Tunisko a Kamerun. Počet účastníkov MS z európskeho kontinentu skompletizuje deväť postupujúcich z play-off. Dvojzápasy II. fázy kvalifikácie sú na programe 9. – 11. a 13. – 15. júna 2017.

23. MS v hádzanej žien v Nemecku (1. – 17. decembra 2017)
Automatická účasť na MS 2017: Nemecko (organizátor), Nórsko (obhajca prvenstva)
Priamo kvalifikované európske družstvá: Dánsko, Francúzsko, Holandsko (tri najlepšie tímy z ME 2016 vo Švédsku)
Priamo kvalifikované africké družstvá: Angola, Tunisko, Kamerun (medailisti z majstrovstiev Afriky 2016 v Angole)

Vyžrebované dvojice v II. fáze (play off) európskej kvalifikácie MS:

Čierna Hora – Bielorusko
Taliansko – Srbsko
Rusko – Poľsko
Maďarsko – Slovensko
Rumunsko – Rakúsko
Ukrajina – Španielsko
Chorvátsko – Slovinsko
Česko – Turecko
Macedónsko – Švédsko

prvé zápasy: 9. – 11. júna 2017
odvety: 13. – 15. 6. 2017

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia hádzanárok #MS 2017 hádzanárok