Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kováčik: Nemáme Žirkovú ani Kupčíkovú, teší ma Růžičkovej návrat

Slovenské basketbalistky čakajú v druhej polovici novembra (19. 11. s Islandom a 23. 11. s Maďarskom) záverečné dve domáce stretnutia kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy.

10.11.2016 10:00
basketbal, basketbalistky Slovenska, Maroš Kováčik Foto: ,
Tréner Maroš Kováčik (uprostred dolu) s hráčkami slovenskej reprezentácie.
debata

Po štyroch zápasoch majú tri víťazstvá a jednu prehru. V tabuľke D-skupiny im patrí prvá priečka.

„Veľmi sa nám pozdávalo zloženie družstva vo februárovom stretnutí v Portugalsku. Snažili sme sa udržať jeho jadro. Vedeli sme, že nejaké zmeny nastanú, k nim sa pridali aj zranenia. Verím však, že dievčatá opäť utvoria takú dobrú partiu a zvládneme to,“ tvrdí tréner reprezentácie Maroš Kováčik.

Momentálne ste bez klubovej príslušnosti. Zjednodušuje vám to prípravu na kvalifikáciu?
Áno. Mám možnosť venovať sa analýze súperov a skautingu skôr, než začneme samotný tréningový blok. Viac-menej mám už všetko pripravené. S každou hráčkou z nominovanej pätnástky som bol v osobnom kontakte, navštívil som viacero zápasov. Mám oveľa väčší prehľad o výkonnosti dievčat, ako keď som pracoval aj v klube.

Vo februári vám pomohli aj veteránky Zuzana Žirková a Lucia Kupčíková. Počítate s nimi aj teraz?
Nie. Obe nám pomohli len v zápase v Portugalsku. Veľmi. Zuzka po európskom šampionáte v Maďarsku už ukončila reprezentačnú kariéru. S Luciou som bol v kontakte. Uvažovala nad zápasom s Maďarskom, no nakoniec sa rozhodla v nabitom programe venovať voľný čas synovi a rodinke.

Kto by mal družstvo potiahnuť?
Ťahať by ho mali najmä dievčatá s najväčšími reprezentačnými skúsenosťami. Hoci nám pre zranenie chýbajú Marta Páleníková, Alexandra Baburová a Martina Kiššová ukončila kariéru, dali sme dokopy mix toho najlepšieho, čo momentálne na Slovensku máme. Do tímu sa vracajú dievčatá, ktoré mali v národnom tíme nejakú pauzu. Teším sa aj na Maju Růžičkovú, ktorá už viac rokov podáva v Taliansku veľmi dobré výkony. Výrazne zvýši konkurenciou pod košom.

Aké náročné budú záverečné dva súboje v kvalifikácii?
Vraví sa, že posledný krok býva najťažší. Rozhodne neberieme na ľahkú váhu zápas s Islandom. Keď dovolíte jeho hráčkam rozbehnúť sa, vedia byť poriadne nepríjemné. Potvrdili to v zápase s nami, ale najmä vo víťaznom súboji s Maďarskom. Naša výhoda je, že nepríde ich najväčšia hviezda Helena Sverrisdóttirová. I tak však majú niekoľko skúsených hráčok, ktoré vedia bodovať a hrajú basketbal na pozitívnej energii. Verím, že zápas zvládneme a potom sa dobre pripravíme na Maďarsko.

Nechýba vám ešte pravidelná práca v klube?
Prvýkrát som si to uvedomil, keď som nedávno prednášal v Londýne. Pri tréningoch ma to chytilo, cítil som sa super a už sa neviem dočkať, kedy začneme tréningový kemp. Oddych bol pre mňa výborná psychická očista. Venoval som oveľa viac času rodine, ktorej som to dlžil, ale už by som sa rád vrátil späť do tradičného kolotoča stresu, problémov a sladkých pocitov z víťazstiev.

Máte čosi vo výhľade?
Je pravda, že som momentálne v častejšom kontakte s agentom. Konkrétnu ponuku však nemám. V tomto období kluby bilancujú vstup do sezóny a prichádza k zmenám. Prvý euroligový tím, ktorý menil trénera, boli Polkowice. Na môj vkus príliš skoro, ale z pohľadu Slovenska je pozitívne, že na lavičku si vybrali Pištu Sviteka.

Absolvovali ste medzinárodný seminár v Londýne, kde ste prednášali tamojším trénerom. Čo vám táto skúsenosť dala?
Beriem ako veľké ocenenie, že si ma niekto mimo Slovenska vybral a pozval. Videl som, aké tam majú podmienky pre deti, mládež a ich rozvoj. Viedol som tréningy chlapcov, učil metodiku a pri jeden a pol hodinovej prednáške v angličtine som otestoval sám seba. Bolo to výborné. Cítil som sa tam ako doma.

Nominovaná pätnástka
Barbora Bálintová, Zuzana Lázárová, Petra Bartánusová, Tereza Páleníková, Angelika Slamová, Dominika Baburová, Nikola Dudášová, Miroslava Mištinová, Katarína Tetemondová, Eva Kmeťová, Žofia Hruščáková, Klaudia Lukačovičová, Anna Jurčenková, Regina Palušná, Marie Růžičková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Maroš Kováčik #slovenská basketbalová reprezentácia žien