Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky zdolali aj domáce Poľky

Slovenské volejbalové reprezentantky zvíťazili vo svojom záverečnom treťom vystúpení na úvodnom turnaji A-skupiny Európskej ligy 2016 v poľskej Twardogóre nad domácou reprezentáciou tesne 3:2.

05.06.2016 21:24
Volejbal, Ilustračné foto Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Zverenky trénera Mareka Rojka sa stali s troma výhrami víťazkami prvého turnaja „áčka“. Predtým zdolali Bielorusky a Albánky zhodne 3:1. Slovenky v nedeľu viedli už 2:0, napokon zápas dospel až do rozhodujúceho piateho setu, ktorý zvládli s prehľadom 15:8. Druhý turnaj A-skupiny je na programe 17. – 19. júna v albánskom meste Drač.

V ôsmom ročníku EL účinkuje tucet tímov, ktoré sú rozdelené do troch skupín. Do semifinále postúpia víťazi každej zo skupín a najlepší tím z druhých priečok. Semifinále sa hrá na odvetu systémom doma – vonku, rovnako aj finále. Víťazky Európskej ligy 2016 budú kandidátkami na postup do prestížnej World Grand Prix 2017 pod hlavičkou Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB).

Albánsko – Bielorusko 2:3 (17, 22, –11, –23, –10)

Slovensko – Poľsko 3:2 (22, 18, –24, –19, 8)
122 minút, rozhodovali: Selin (Azer.) a Grabovský (ČR)
SR: Kuciaková 4, Abrhámová 10, Kubová 14, Drobňáková 10, Pencová 21, Koseková 1, liberá Valachová a Doležajová (Palgutová 8, Šmitalová 4, Salanciová 0). Tréner: M. Rojko.
Poľsko: Grabkaová 1, Twardowská 18, Trojanová 11, Bocieková 4, Damaskeová 11, Moskwaová 10, liberá Krzosová a Adameková (Baldygaová 2, Flakusová 2, Grzelaková 2, Wojciková 4). Tréner: W. Kawka.

Slovenky začali dobre a po sérii Pencovej blokov viedli 5:2. Potom však prišli chyby, problémy na útoku a Poľky si vypracovali náskok 10:7. Mierne vedenie si domáce volejbalistky udržiavali až do stavu 19:17, ale potom Slovenky ubránili útok, bodovali z kontry a bolo vyrovnané.

V koncovke pritlačila servisom Drobňáková, na sieti sa ďalším blokom blysla Pencová a slovenské volejbalistky mali za stavu 24:21 tri setbaly. Ten druhý využila Pencová a korunovala tak skvelý výkon v prvom sete, v ktorom zaznamenala 8 bodov, z toho 5 blokov.

V druhom sete dala dve esá za sebou Drobňáková a Slovenky viedli 7:4. Slovenky boli v pohode a vypracovali si štvorbodový náskok 12:8. Pri servise Abrhámovej bodový rozdiel ešte narástol, Pencová stredom zvýšila už na 15:9. Slovenky mali jasne navrch, zlepšili prihrávku a často tak útočili aj stredom. Poľky kazili servis, Kubová zložila všetko na čo siahla a druhý set sa skončil jasným víťazstvom 25:18.

Úvod tretieho setu slovenské volejbalistky trochu prespali a Poľky sa dostali do vedenia 5:2. Netrvalo však dlho a pri servise Drobňákovej otočili Slovenky na 6:5. Poľky sa však nevzdávali a otočili na 10:6. V druhej polovici setu dominovali poľské volejbalistky a vybudovali si štvorbodový náskok 18:14. Palgutová a Kubová však potiahli v útoku a dali nádej na zisk setu – 19:20. V koncovke vyrovnali Slovenky na 23:23, ale set napokon vyhrali domáce 26:24.

Štvrtý set začali Slovenky veľmi zle a prehrávali 2:7. Postupne však hru stabilizovali, znižovali náskok až vyrovnali na 11:11. Poľky však mali v tejto fáze navrch a na druhom technickom timeoute viedli 16:12. V závere znížili Slovenky na 18:21 a ešte zasvietila nádej na obrat v nepodarenom sete, no neúspešne. Poľky vyhrali štvrtý set 25:19 a musel rozhodnúť tajbrejk.

Piaty set začali Slovenky výborne a ujali sa vedenia 5:2. Strany sa po bloku Pencovej točili za stavu 8:4. Piaty set bol v réžii Sloveniek, ktoré ho vyhrali 15:8 a turnaj v Poľsku zvládli bez prehry.

Hlasy (zdroj: SVF):

Marek Rojko (tréner SR): „Po dvoch setoch, ktoré sme mali pod kontrolou, mal prísť tlak, na čom som medzi druhým a tretím setom apeloval a prišla údržba. To sú návyky, ktoré nemám rád a musíme sa s tým pasovať. Za stavu 2:0 sme mali súperky doraziť a zatlačiť tak ako v tajbrejku. Na druhej strane je pre družstvo veľká skúsenosť vyhrať po takomto priebehu. Za posledné dva týždne, keď rátam aj prípravu v Slovinsku, sme vyhrali tri z troch tajbrejkov pod tlakom, z čoho som rád. Použili sme viacero hráčok, dva sety zahrala výborne Palgutová, vysoký štandard udržala aj v treťom zápase Kubová a veľká zbraň boli naše blokárky. Pochváliť by som chcel aj nahrávačku Kosekovú, ktorá odohrala prvý veľký turnaj a hoci má pred sebou ešte štátnice, zvládla ho dobre. Som nesmierne rád, že sme prvý turnaj zvládli bez prehry. Ani jeden zápas nebol jednoduchý, boli tam aj veci, ktoré musíme zlepšiť a na tom budeme pred druhým turnajom pracovať.“

Paula Kubová (univerzálka SR): „Som rada, že som po prvom turnaji našou najviac bodujúcou hráčkou nášho tímu, vôbec som to nečakala. Hneď ako sa Tánička zranila som povedala, že hráme za ňu. Najlepšie sa mi hralo proti Bielorusku a najväčšie problémy robili Albánky, aj keď sa to nezdalo.“

Jaroslava Pencová (blokárka SR): „Toto sú presne veci prečo hráme Európsku ligu. Musíme sa naučiť takto dobre rozbehnuté zápasy dotiahnuť do konca. V treťom sete sme poľavili, spravili sme pár hlúpych chýb a súper sa dostal do hry. Aj to je na niečo dobré, že sme dokázali zápas zvrátiť a vyhrať.“

Dominika Valachová (libero SR): „V treťom sete sme ako keby vychladli a prestali sme hrať. Napriek tomu sme mohli ten set vyhrať a bolo by 3:0. V piatom sete sme sa skoncentrovali a získali sme dôležité víťazstvo. Po prvom turnaji sme na čele, ale ukázalo sa, že súperi sú vyrovnaní a v Albánsku to nebude jednoduché.“

**Tabuľka A-skupiny po prvom turnaji: **
1. Slovensko 3 3 0 9:4 8
2. Poľsko 3 2 1 8:6 6
3. Bielorusko 3 1 2 6:8 3
4. Albánsko 3 0 3 4:9 1
2 debata chyba
Viac na túto tému: #volejbalistky