Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávia EU a Prešov vyhrali slovenský pohár vo volejbale

V nedeľňajšom finále ročníka 2015/2016 zvíťazili úradujúci majstri slovenskej extraligy nad hráčmi VK Bystrina SPU Nitra pod Zoborom 3:2 z manka 0:2 na sety.

06.03.2016 22:06
volejbal, Slávia EU Bratislava - Spišská Nová Ves Foto: ,
Momentka zo zápasu Slávie EU Bratislava proti Spišskej Novej Vsi 3:1.
debata

Prešovčania sa tešili z celkového prvenstva v národnom pohári už len v roku 2005, v uplynulých dvoch sezónach brali striebro. Nitrania naďalej čakajú na premiérový triumf v SP. Prešovčania v koncovkách úvodných dvoch dejstiev nezužitkovali viacbodový náskok a zakaždým tesne neuspeli. V treťom sete viedli hráči Nitry 8:4 a s tímom Prešova to vyzeralo zle-nedobre, kvalitným servisom však zaúradoval skúsený smečiar Martin Sopko starší a Prešov znížil na 1:2. Pohodlným víťazstvom v štvrtej časti hry si hráči VK MIRAD PU vynútili rozhodujúci set a napokon jednoznačne ovládli aj ten. Zaujímavosťou finálového duelu je, že až deväť hráčov z oboch mužstiev dosiahlo dvojciferný počet bodov. Lídrom štatistík bol s 29 bodmi poľský univerzál Nitry Lukasz Szarek.

Víťazom Slovenského pohára patrí právo štartu v pohárových súťažiach Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) pre sezónu 2016/2017.

Volejbalistky VK Slávia EU Bratislava dvanásty raz triumfovali v Slovenskom pohári. V nedeľňajšom finále ročníka 2015/2016 v Nitre zvíťazili nad hráčkami KV MŠK Oktan Kežmarok 3:1 (21, –23, 12, 23) a obhájili vlaňajšie prvenstvo. „Slávistky“ ešte v tejto sezóne neokúsili trpkosť prehry – k 24 víťazstvám v extralige pridali dva úspechy počas víkendového vyvrcholenia SP, v sobotu najskôr zdolali v semifinále mestského rivala 1. BVK (3:1). Kežmarčanky nezužitkovali prvý prienik do finále SP na zisk trofeje.

Hráčky Kežmarku v rozhodujúcom zápase neboli ďaleko od piateho dejstva, avšak za stavu 1:2 na sety vo štvrtej časti hry prelustrovali štvorbodový náskok (22:18) a napokon tento set prehrali 23:25. Volejbalistky Slávie premenili prvý mečbal, na ich obrate v závere mala leví podiel striedajúca Zuzana Šepeľová, ktorá svojím podaním narobili súperkám značné problémy. Líderkou štatistík finálového duelu bola s 25 bodmi členka víťazného družstva Lucia Mikšíková.

Víťazkám Slovenského pohára patrí právo štartu v pohárových súťažiach Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) pre súťažný ročník 2016/2017.

Slovenský pohár mužov 2015/2016 vo volejbale – turnaj Final Four v Nitre – finále – nedeľa:

VK Bystrina SPU Nitra – VK MIRAD PU Prešov 2:3 (24, 23, –23, –15, –8) – Prešov získal Slovenský pohár 2015/2016 127 min, rozhodovali: Hodoň a Schimpl, 1000 divákov
Zostavy:
Nitra: Malina 7, Kašper 11, Zaťko 3, Kubš 12, Ludha 12, Szarek 29, liberá Turis a Hláčik (Porubský, J. Hukel, Sťahuliak 1)
Prešov: Feňo 1, M. Sopko st. 19, Macko 20, Rajduga 12, Drobňák 17, Červeň 12, libero T. Lampart (Halaj, Digaňa)

Hlasy (zdroj: svf.sk):
Marek Kardoš (tréner Nitry): „Čo sa stalo? To je rozdiel medzi nami a Prešovom. Majú Sopka, ktorý robí rozdiel na servise. Vyhrávate o päť – šesť bodov a on je schopný svojím podaním zvrátiť to na svoju stranu. Prvé dva sety sme hrali výborne, tretí a štvrtý set boli v opačnom garde a piaty set o Sopkovi. Taký hráč ako je on na Slovensku nie je, zatiaľ, dúfam, že takí budú. Gratulujem Prešovu. Dúfam, že sa ešte stretneme v play-off, aby sme im to vrátili.“

Ľuboslav Šalata (tréner Prešova): „Bol to ťažký zápas. Uvedomovali sme si trochu rolu favorita a to akoby nám zväzovalo ruky a nohy. Boli sme nepresní a hlavne sme nedotiahli koncovky. Po druhom sete sme zmenili režiséra hry, Halaj si výborne zastal svoju úlohu. Obrat nastal, keď to zobral do rúk Maťo Sopko na servise, dodal mužstvu sebadôveru a vlastným individuálnym výkonom strhol tím za víťazstvom. Tajbrejk bol vyústením našej snahy a dokonalého obratu.“

Martin Sopko st. (smečiar Prešova): „Muž zápasu som určite nebol, vyhrali sme to ako tím, každý k tomu prispel. Prehrávali sme 0:2, v treťom sete sme ich náskok začali pomaly sťahovať. Ani sám neviem, ako sme vyhrali tretí set. Potom sme sa rozbehli, Nitrania začali panikáriť v rozhodujúcich chvíľach, my sme to využili a dnes zlato svieti na mojom krku a nie na nitrianskom. Od zajtra zas treba pracovať na tom, aby sme vyhrali ligu.“

Slovenský pohár žien 2015/2016 vo volejbale – turnaj Final Four v Nitre – finále – nedeľa:

VK Slávia EU Bratislava – KV MŠK Oktan Kežmarok 3:1 (21, –23, 12, 23) – Slávia EU získala Slovenský pohár 2015/2016 95 min, rozhodovali: Malík a Vaško, 500 divákov

Zostavy:
Slávia: Hudecová 4, Koseková 7, Candráková 6, Mikšíková 25, Szabóová 8, Reháková 9, liberá Sikelová a Doležajová (Fričová 12, Widermanová 1, Šepeľová 1)
Kežmarok: Smák 6, Dragašeková 4, Jakušová 4, Budrovičová 10, Becková 3, Zátrochová 8, libero Jagodzinská (Labudová 7, Šipošová 12, Harčárová 3, Skupinová 2)

Hlasy (zdroj: svf.sk):
Martin Hančík (tréner Slávie): „Napriek víťazstvu musím povedať, že sme nehrali tak dobre ako v sobotu. Dalo sa to však čakať, pretože to bolo finále a svoju úlohu zohrala aj nervozita. Keď sme začali dobre podávať, tak to išlo, ale robili sme dosť chýb a niektoré hráčky zahrali menej. Nahradili ich však druhé a ten záver – to bola fantázia. Dievčatám gratulujem a dúfam, že takto budeme pokračovať. Chvalabohu, že sme nešli do piateho setu. Z víťazstva máme radosť a pripravujeme sa na záver súťaže a play-off. Vážne zápasy na nás ešte čakajú. Víťazstvo venujeme aj zranenej Nikole Pištělákovej.“

Jozef Bréda (tréner Kežmarku): "Sme spokojní s finálovom turnaji, aj keď nás mrzí, že sme nezískali prvé miesto. Po sobotňajšej päťsetovej dráme však skúsenejším hráčkam v závere dochádzali sily. Mohli sme dostať zápas do piateho setu, ale, žiaľ, nevyšlo to. Zápas nám ukázal, že máme solídnu náhradu za hráčky zo základu, ale v koncovke im chýbala skúsenosť. Účasť vo finále Slovenského pohára bol najväčší úspech v histórii klubu a veľmi si to vážime.

debata chyba
Viac na túto tému: #VK Slávia EU Bratislava #KV MŠK Oktan Kežmarok