Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhé talianske manželstvo nevyšlo

Keď nastupoval Flavio Gulinelli na post hlavného trénera slovenskej volejbalovej federácie, očakávali od neho zväzoví funkcionári veľké veci.

09.07.2015 16:38
Flavio Gulinelli Foto:
Flavio Gulinelli.
debata

„Sme presvedčení o tom, že náš výber bol správny. Stavili sme opäť na taliansku cestu, ktorá nás v minulosti priviedla k úspechu,“ vravel Ľubor Halanda, šéf Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

Necelé dva roky od vymenovania už Gulinelli nie je koučom Slovákov. V stredu poobede ho správna rada SVF z funkcie odvolala. „Neúspech na domácom Final Four Svetovej ligy síce pri našom rozhodnutí zavážil, no už dlhšie sa nám nepozdávala výkonnosť celého družstva, čo potvrdili výsledky v skupinovej fáze Svetovej ligy. Zo šiestich zápasov sme vyhrali dva. Aj to len nad slabým Mexikom. Nemyslíme si, že súperi, s akými sa naši hráči stretli, by mali byť nad ich sily,“ tvrdí Halanda.

Zanini mal byť motiváciou

Okrem neúspechu vo Svetovej lige sťala Gulinellimu hlavu aj nevydarená kvalifikácia na lanské majstrovstvá sveta, kde sa mohli Slováci predstaviť po prvý raz v histórii. Jediným úspechom skúseného Taliana tak zostane postup na tohtoročný európsky šampionát. „Z troch základných cieľov nesplnil dva. Pritom neboli nesplniteľné. Veď aj pred Final Four Svetovej ligy nás ubezpečoval, že vyhráme,“ prezrádza šéf slovenského volejbalu.

Účinkovanie Gulinelliho na slovenskej lavičke ho sklamalo. „Aj laici videli všetky nedostatky v našej hre – chyby na podaní, slabú hru v poli, neschopnosť zablokovať súpera. Týmto krokom chceme zastaviť pokles výkonnosti, najmä vzhľadom k blížiacim sa majstrovstvám Európy.“

Gulinelli, ktorý pri reprezentácii nahradil Štefana Chrtianskeho, sa na prvej tlačovej besede uviedol vtipne. „Ok, tak už sme svoji,“ spečatil v novembri 2013 manželstvo so slovenským volejbalom. Do jeho služieb prichádzal s cieľom nadviazať na prácu Emanueleho Zaniniho. Jeho taliansky predchodca dosiahol s tímom výnimočné úspechy. Dvakrát vyhral Európsku ligu, na majstrovstvách Európy 2011 ho priviedol k historickému piatemu miestu.

„Zanini je pre mňa motiváciou. Na Slovensku si urobil výborné meno a odviedol kus práce. Jeho výsledky ma len utvrdzujú v presvedčení, že slovenskí volejbalisti sú na výbornej úrovni. Preto budem od nich očakávať rovnako veľké veci,“ vravel rodák z Asti.

Nástupca? Žiadaný a renomovaný

<Ak>Tie však s partiou okolo kapitána Michala Masného nedosiahol. Ani zďaleka. Potvrdzujú to aj čísla. Z 25 súťažných zápasov vyhral 12. Slovensko tak opúšťal sklamaný. „Nikto nie je šťastný, keď dostane výpoveď. Zhodli sme sa na nej jednomyseľne,“ vraví Halanda.

Jeho najdôležitejšou úlohou bude nájsť Gulinelliho nástupcu. O konkrétnych menách však zatiaľ hovoriť nechce. „Hľadáme renomovaného trénera, ktorý je v kontakte so svetovým volejbalom, je žiadaný v kluboch i reprezentáciách. Zároveň má prehľad a hovoria za neho výsledky,“ popisuje vhodného kandidáta 61-ročný funkcionár.

S veľkou pravdepodobnosťou pôjde opäť o trénera zo zahraničia – v poradí štvrtého po Čechovi Pavlovi Třešnákovi (2001 – 2004) a talianskej dvojici Zanini (2008 – 2011), Gulinelli (2013 – 2015). „Ak nájdeme Slováka, ktorý bude spĺňať naše požiadavky, nie je vylúčené, že zasadne na reprezentačnú lavičku,“ myslí si Halanda.

Tak či onak, na prípravu na októbrové majstrovstvá Európy, ktoré budú vrcholom roka, nebude mať nový kouč príliš veľa času. „Možno si družstvo nepretvorí ideálne na svoj obraz, no veríme, že z hráčov vyťaží maximum,“ uzavrel Halanda.

V príprave čaká na Slovákov okrem iného zájazd do Brazílie i duel s aktuálnym majstrom sveta z Poľska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Flavio Gulinelli