Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bola by škoda prísť o obe líderky, vraví tréner Kováčik

Po úspešnom vystúpení na nedávnych majstrovstvách Európy v Maďarsku (9. miesto) oddychuje tréner slovenských basketbalistiek Maroš Kováčik v kruhu najbližších. Hoci stále nepozná meno svojho nového klubového zamestnávateľa, ostáva pokojný. "Som trošku napätý, kedy sa mi agent ozve s konkrétnou ponukou, no nie som nervózny. Nepochybujem, že mi zoženie miesto v kvalitnom klube," tvrdí.

09.07.2015 07:00
Zuzana Žirková, Maroš Kováčik Foto: ,
Maroš Kováčik v debate so Zuzanou Žirkovou, ktorú by rád presvedčil, aby pokračovala v reprezentačnej kariére.
debata

Víkendový žreb vám prihral do kvalifikačnej skupiny o postup na majstrovstvá Európy 2017 trojicu Maďarsko, Portugalsko a Island. Ste spokojný?
Žreb je veľmi prijateľný. Jeho najväčším pozitívom bolo, že nás nasadili do prvého koša a vyhli sme sa tak najväčším favoritom. Z každej z deviatich skupín postúpia priamo na šampionát ich víťazi, ktorých doplní šesť najlepších družstiev z druhých miest. Naším jednoznačným cieľom bude skupinu vyhrať.

Čo viete o súperoch?
Portugalsko a Island sa dajú považovať za outsiderov. Portugalčanky som videl hrať, keď som pôsobil pri maďarskej reprezentácii. O Islande viem, že hrali na ME malých krajín. Každoročne majú reprezentačné sústredenia, ale ženský basketbal tam rozhodne nie je na vysokej úrovni. Maďarky dobre poznáme, stretli sme sa aj na nedávnom šampionáte. Budú naším najväčším súperom v boji o postup.

Kvalifikácia prebehne netradičnou formou troch dvojzápasov – v novembri 2015, februári a novembri 2016. Ako sa vám pozdáva nový systém?
Pred zápasmi nebude priestor na výraznejšiu prípravu, v priebehu zopár dní budeme stavať na tom, čo fungovalo na šampionáte v Maďarsku. Obnovíme si naučené veci a nebudeme meniť herný systém a veľa vymýšľať. Jadro tímu by sa nemalo zmeniť. Len ho doplníme o hráčky, ktoré môžu zvýšiť kvalitu.

Budú kľúčové súboje s Maďarskom?
Podceniť nemôžeme nikoho, ale najdôležitejšie budú práve zápasy s Maďarskom. Najzložitejší azda náš prvý vzájomný – vo februári na pôde Maďarska. Malo by nám vyhovovať, že začíname dvojzápasom doma s Portugalskom a na Islande, vďaka čomu si nový systém kvalifikácie otestujeme už pred súbojom s Maďarkami.

Máte predstavu, ako nahradiť líderky z ostatných ME Kristi Toliverovú a Zuzanu Žirkovú?
Túto kapitolu zatiaľ nepovažujem za uzavretú ani u jednej z hráčok. Kristi sa síce skončila zmluva, ale je držiteľka slovenského pasu a jej ďalší štart v národnom tíme je vecou prípadného rokovania zväzu s jej agentom. Zuzka sa s reprezentáciou rozlúčila, ale pevne verím, že si to ešte rozmyslí. Bola by veľká škoda, po tom, čo ukázalo družstvo na šampionáte, aby prišlo o dve líderky naraz. Je mi jasné, že rozhovor s ňou bude náročný, ale čo je dnes ľahké…

Stihli ste po šampionáte absolvovať rodinnú dovolenku?
Zatiaľ nie, ešte sa len rozhodneme, či niekam pôjdeme. Zatiaľ sme v Košiciach a u svokrovcov v Poprade. Dva týždne strávime aj v mojom rodisku v Lučenci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Kováčik #basketbalistky Slovenska