Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odrazový mostík máme dobrý, tvrdí Kováčik

Slovenské basketbalistky nepostúpili na majstrovstvách Európy v Maďarsku a Rumunsku do štvrťfinále a obsadili konečnú deviatu priečku. V pondelok síce zdolali Chorvátsko presvedčivo 84:62, ale do karát im nezahralo víťazstvo Litvy v záverečnej dráme so Srbskom 73:72.

24.06.2015 11:00
basketbal, maroš kováčik, Foto: ,
Tréner Maroš Kováčik dáva inštrukcie svojim zverenkyniam.
debata

Tréner Maroš Kováčik je však napriek tomu na svoje zverenky hrdý. „So všetkými favoritmi sme odohrali dobré stretnutia. Španielky sa s nami trápili zatiaľ najviac zo všetkých zápasov. Preto hodnotím turnaj veľmi veľmi kladne,“ tvrdí 37-ročný kouč.

Ako ste prijali výsledok zápasu Srbska s Litvou?
Vôbec ho nevnímam tak, že by nám Srbky nepomohli. Mali v rukách náš osud, ale bolo len na nich, ako sa k zápasu postavia. Mali sme postúpiť vlastnými silami. Litovčanky vyhrali zápas a pomohli samé sebe. Mali sme dvakrát veľmi blízko k výhre nad veľkým favoritom a nevyšlo to. Litovčanky to dokázali, zdolali Rusky aj Srbky. Takže si asi postup zaslúžili viac ako my. Samozrejme, sme sklamaní, ale taký je šport.

Čo ukázal šampionát z hľadiska perspektívy reprezentačného družstva?
Veľa pozitív. Po poslednom zápase skupiny zahltilo sociálne siete Facebook aj Twitter množstvo statusov, že sme spolu s Tureckom hrali najorganizovanejší basketbal a aj ľuďom z vedenia Medzinárodnej basketbalovej federácie bolo ľúto, že sme nepostúpili. Ukázalo sa, že máme nádejné mladé hráčky. Boli nielen dôležitou súčasťou družstva, ale v niektorých zápasoch aj líderkami tímu. Máme na čom stavať.

Ktoré z mladých hráčok vás najviac potešili?
Nechcem sa nikoho dotknúť, ale najväčší potenciál majú dievčatá z Good Angels. Najviac ma prekvapila Martina Kiššová, ktorá si z mladých dievčat držala najstabilnejšiu výkonnosť. Žofiu Hruščákovú trochu limitovalo zranenia chrbta, ale ukázala veľký potenciál. Barča Bálintová zakončila turnaj fantastickým výkonom. K tejto trojici sa občas pridali aj ostatné mladšie hráčky.

Akú má tento tím budúcnosť?
Mali sme druhý najmladší tím na šampionáte. Treba sa však na to pozerať triezvo. Keď sa do ďalšej kvalifikácie nezapoja Zuzka Žirková a Kristi Toliverová, tak hra bude vyzerať úplne ináč. Najväčšia ťarcha totiž bola teraz práve na nich. Odrazový mostík je však dobrý. Verím, že pri hlbšom hodnotení našich výkonov nájdeme ďalšie pozitíva.

S Toliverovou do budúcnosti nepočítate?
Videl som jej zmluvu. Je tam jasne napísané, že tretí rok kontraktu platí, len ak budeme hrať olympijskú kvalifikáciu. Myslím si, že už za Slovensko hrať nebude.

Ktorý zápas vás najviac mrzí?
Určite so Srbskom. Mali sme ho pod kontrolou, ale drobnými individuálnymi chybami sme ho v závere stratili. Teraz nás to bolí. Mohli sme byť vo štvrťfinále. So všetkými favoritmi sme však odohrali dobré zápasy. Ani prehra s Ruskom o štrnásť bodov nie je zlá vizitka. Preto hodnotím turnaj veľmi veľmi kladne.

Čo vám v tíme najviac chýbalo?
Máme úzku rotáciu. Najmä pod košom. Anka Jurčenková spĺňa parametre európskej pivotky. Síce nie je veľmi útočne ladená, ale v defenzíve odrobí kvantum práce. Práve tu nám však chýba kvalita aj kvantita.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Kováčik #Kristi Toliverová #ME v basketbale 2015
Načítavajú sa športové výsledky...