Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbky môžu získať aj titul, upozorňuje Kováčik

Prvý čiastkový cieľ splnili. Teraz ich čaká druhá výzva - postup do štvrťfinále.Slovenské basketbalistky majú na majstrovstvách Európy v Maďarsku pred sebou tri náročné zápasy, ktoré ukážu, či môžu reálne pomýšľať na boj o olympijské miestenky.

18.06.2015 07:00
basketbal, basketbalistky Slovenska, Maroš Kováčik Foto: ,
Tréner Maroš Kováčik (uprostred dolu) s hráčkami slovenskej reprezentácie.
debata

Už vo štvrtok o 15.30 si v F-skupine v Győri zmerajú sily so silným Srbskom. O dva dni neskôr (o 18.00) ich čaká víťaz základnej C-skupiny Rusko a na budúci týždeň v pondelok (o 15.30) uzavrú účinkovanie v druhej fáze šampionátu súbojom s Chorvátskom.

Zverenky Maroša Kováčika si do F-skupiny preniesli – rovnako ako Srbky – jedno víťazstvo a jednu prehru. Výrazným favoritom vzájomného súboja sú však srbské basketbalistky. Obe družstvá sa stretli aj v príprave pred šampionátom. Na turnaji v Lyone prehrali Slovenky vysoko 53:85. „Srbky si ten zápas iste pamätajú, ale pre nás to bol vôbec prvý duel v príprave. Odvtedy sme urobili veľký výkonnostný pokrok. Ak zlepšíme obranu a ukážeme basketbal, aký sme hrali v prvých troch stretnutiach, tak môžeme zdolať kohokoľvek. Ani v skupine to neboli ľahké zápasy, každý z nich bol vyrovnaný až do konca, ale teraz to bude ešte náročnejšie. Potrebujeme do nadstavbovej časti dobre vstúpiť a hrať koncentrovane plných štyridsať minút. Rozhodovať môže každá lopta či jeden kôš,“ hovorí pivotka Lucia Krč-Turbová.

Srbsko sa spolieha najmä na individuality a hru jedna na jedna. Líderkami družstva sú Sonja Petrovičová, ktorá získala s USK Praha euroligový titul, opora Dynama Kursk Jelena Milovanovičová a Američanka so srbským pasom Danielle Pageová.

„Srbky patria z môjho pohľadu medzi favoritky na titul. Čaká nás veľmi ťažký zápas. Súper je výrazne ofenzívne orientovaný a dáva veľa bodov. S obranou, akú sme ukázali v poslednom stretnutí základnej skupiny s Maďarskom, nemáme šancu na úspech. Sila ich družstva enormne stúpla vďaka návratu Petrovičovej po niekoľkých rokoch do reprezentácie. Napriek tomu pôjdeme v prvom zápase F-skupiny jednoznačne za víťazstvom. Niekomu sa to môže zdať nereálne, ale nikdy neviete, ako to pôjde,“ tvrdí kouč Kováčik.

„Stretli sme sa s nimi v príprave, vieme, na čo sa spoliehajú. Hrajú tvrdší basketbal, ale tréneri na nich určite niečo vymyslia. Chceme vyhrať, aby sme zvýšili naše postupové šance. Máme pred sebou jednoznačný cieľ – chceme sa dostať do prvej päťky. Na to však musíme najprv postúpiť do štvrťfinále, čo vôbec nebude jednoduché,“ doplnila krídelníčka Martina Kiššová.

Kováčikove zverenky sa v Győri spoliehajú aj na divácku podporu slovenských fanúšikov. Už v Šoproni im vytvorili takmer domáce prostredie. „Dúfam, že sme si ich nevydareným súbojom s Maďarskom neodklonili. V závere sme totiž ukázali, že vieme hrať basketbal, bojovať a oplatí sa na nás prísť pozrieť. Verím, že v minimálne takom istom počte nás prídu ľudia povzbudiť aj do blízkeho Győru,“ naznačil tréner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Maroš Kováčik #ME 2015 v basketbale žien
Načítavajú sa športové výsledky...