Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hádzanársky svet sa stretol v Katare. Opäť bez Slovákov

Katarskí organizátori si pred majstrovstvami sveta vo futbale, ktoré sa uskutočnia v ich krajine o sedem rokov, vyskúšajú svoju pripravenosť na viacerých iných významných podujatiach.

15.01.2015 15:12
Francúzsko, hádzaná Foto: ,
Radosť hádzanárov Francúzska, jedného z najväčších favoritov MS v Katare.
debata

Jedno z nich, šampionát v hádzanej mužov, sa začína dnes súbojom domáceho tímu s Brazíliou. Budú to len druhé MS na ázijskej pôde. Predtým sa konali v Japonsku pred 18 rokmi.

Turnaj sa uskutoční opäť bez slovenských hádzanárov. Tí štartovali na dvoch MS za sebou – v roku 2009 (10. miesto) a 2011 (17.), ale pred dvoma rokmi v Španielsku chýbali. Teraz Heisterových zverencov zastavili Rumuni už v prvej etape kvalifikácie a ani oni sa nakoniec do Kataru neprebojovali.

Zápasy sa uskutočnia v dvoch katarských mestách Dauhe a Lusaili, ktoré sú neďaleko seba, čo uľahčí presuny účastníkov. V štyroch skupinách sa predstaví 24 tímov, nechýbajú obhajcovia titulu Španieli a ani najúspešnejšie krajiny v histórii podujatia Švédi a Francúzi (po štyri tituly), pričom sa stretnú spolu v C-skupine. Najväčšími favoritmi podujatia sú Francúzi, ktorí z uplynulých troch MS majú dva tituly a sú aj aktuálnymi majstrami Európy z minulého roka. V skupine s týmito súpermi sa predstavia aj českí hádzanári.

V skupinách sa tímy stretnú každý s každým a po štyri postúpia do vyraďovacej časti – postupne osemfinále (16), štvrťfinále (8), semifinále (4) a finále (2), ktoré je spolu so zápasom o bronz na programe 1. februára. Výbery, ktoré podľahnú vo vyraďovacej časti narazia proti sebe v zápasoch o konečné umiestenie. Aj posledné tímy zo základných skupín, ktoré nepostúpia do play off, si zahrajú o takzvaný Prezidentský pohár (21. – 24. miesto).

V hre je priama účasť na OH 2016 v Riu de Janeiro, zabezpečí si ho majster sveta. Medailisti si vybojujú účasť na MS 2017 vo Francúzsku. Ak medzi nimi budú Francúzi, postúpi aj štvrtý tím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná #MS 2015 v hádzanej