Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ James chce ďalší titul. Už doma

Dokonale fungujúci stroj zo San Antonia. Stále sa zlepšujúca partia okolo Kevina Duranta v Oklahome. Znovuzrodený Cleveland s LeBronom Jamesom.

28.10.2014 20:00
LeBron James Foto: ,
LeBron James vo svetle reflektorov po návrate do Clevelandu.
debata

Miami už bez najlepšieho hráča ligy – alebo sa konečne výraznejšie presadia Los Angeles Clippers? Hľadať favorita nového ročníka zámorskej NBA, ktorý odštartoval v noci na dnes troma stretnutiami, je nesmierne náročné.

Ambiciózne kluby sa v lete výrazne činili a podpismi s nechránenými voľnými hráčmi či výmenami výrazne vystužili svoje kádre. Najväčší rozruch vyvolalo – podľa očakávania – rozhodnutie najväčšej hviezdy súťaže LeBrona Jamesa. Štvornásobný najužitočnejší hráč ligy sa po štyroch rokoch, počas ktorých v drese Miami dvakrát vyhral titul a dvakrát prehral vo finále, vracia domov do Ohia. Opäť bude hájiť farby Clevelandu, za ktorý odohral úvodných sedem sezón v NBA. V roku 2007 priviedol Cavs až do finále, kde však nestačili na San Antonio.

Tentoraz však nebude všetko len na Jamesovi. Spoľahnúť sa bude môcť na vynikajúceho rozohrávača Kyrieho Irvinga a bývalú hviezdu Minnesoty Kevina Lova. Všetko bude mať pod kontrolou nováčik na lavičke David Blatt, ktorý dosiaľ žiaril v Európe.

"Viem, čo potrebujete urobiť, aby ste získali titul. Nič náročnejšie neexistuje. Moje očakávania sú stále veľmi vysoké, no som trpezlivejší než pred štyrmi rokmi,“ vysvetľuje James. "Zatiaľ sa len zohrávame. No budeme silnejší a silnejší. Musíme sa všetci dostať na rovnakú vlnovú dĺžku,“ dodáva Love.

Cavaliers by mali byť najsilnejší tím Východnej konferencie. Presvedčený je o tom aj uznávaný televízny analytik Jeff Van Gundy.

"Uhádnuť zloženie finálovej dvojice na Východe by nemal byť problém. Budú tam Cavs, a ak bude Derrick Rose opäť tým Rosom z minulosti, tak si zmerajú sily s Chicagom. Zaujímavejšie je to na Západe. Tam vidím aspoň päť tímov, ktoré si môžu robiť nárok na finále,“ cituje Van Gundyho agentúra AP.

Viacerí však upozorňujú na silu majstrovského San Antonia, ktoré udržalo víťazný káder a ich skúsenosti dokonale zosúladené s talentom by mali počas základnej časti opäť vyčnievať. "Všetky tímy na Západe stoja plece pri pleci. Okrem Spurs. Tí sú jednoducho lepší ako my ostatní. Vôbec o tom nepochybujem. Preto pred nami stojí náročná úloha – dostihnúť ich,“ vraví kouč LA Clippers Doc Rivers.

Lákadlom úvodu nového ročníka je nepochybne návrat Kobeho Bryanta na palubovky. Basketbaloví priaznivci sú však zvedaví aj na Paua Gasola v Chicagu po boku Joakima Noaha a rekonvalescenta Derricka Rosa, ako odštartuje sezónu Oklahoma bez svojho kľúčového hráča Duranta, či na hru Miami bez Jamesa.

Zaujímavosti pred štartom 69. ročníka

  • Charlotte Bobcats sa vrátili k názvu Charlotte Hornets. Umožnilo im to vlaňajšie premenovanie klubu New Orleans z Hornets na Pelicans. Pôvodní Hornets (klub vznikol v roku 1988) sa v roku 2002 presťahovali do New Orleans. Nový klub v Charlotte vznikol o dva roky neskôr v rámci rozšírenia súťaže.
  • Realizačný tím San Antonia posilnila jedna z najlepších rozohrávačiek histórie Becky Hammonová. Stala sa tak prvou ženou v pozícii asistentky trénera v jednej zo štyroch najvýznamnejších zámorských líg.
  • Cleveland poslal do Minnesoty ostatné dve draftové jednotky Anthony Bennetta (2013) a Andrewa Wigginsa (2014) výmenou za Kevina Lova.
  • Phoenix sa stal prvým klubom, ktorý bude mať na súpiske dve bratské dvojice – Markieffa a Marcusa Morrisovcov aj Gorana a Zorana Dragičovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lebron james #NBA #Kevin Durant