Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turci vyprevadili podozrivú Austráliu a chcú aj Litvu

Príliš špekulovať a vyberať si súperov sa nie vždy práve vyplatí. Na Svetovom pohári basketbalistov v Španielsku sa o tom dokonale presvedčili Austrálčania.

09.09.2014 13:00
basketbal, Turecko Foto: ,
Basketbalisti Turecka sa tešia z výhry nad Austráliou v osemfinále Svetového pohára.
debata

Vo štvrtok prekvapujúco nestačili na Angolu, hoci nad africkým tímom viedli v druhom polčase o 15 bodov. Nakoniec podľahli súperovi 83:91 a v základnej D-skupine tak obsadili tretie miesto. Podľa mnohých tak urobili úmyselne, aby oddialili prípadný súboj s najväčším favoritom šampionátu Američanmi až na semifinále. Keby skončili v skupine druhí, USA by ich v prípade výhry oboch tímov v prvom kole play off čakali už vo štvrťfinále.

K vzájomnému zápasu medzi oboma krajinami však na turnaji vôbec nepríde. Austrália totiž nezvládla osemfinále s Tureckom, prehrala ho najnižším možným rozdielom 64:65 – trojkou Emira Preldžiča päť sekúnd pred záverečným klaksónom.

Rodák z Bosny a Hercegoviny Preldžič oslávil deň pred súbojom svoje 27. narodeniny. „Dúfam, že čosi takéto vyparatím na narodeniny každý rok. Nepoznám väčšiu radosť, ako pomôcť tímu, keď to najviac potrebuje,“ uviedol pre oficiálnu stránku šampionátu 206 cm vysoký krídelník, autor dvoch trojok v záverečnej minúte zápasu. „Každý hrá proti nám výborne, ale my sa nikdy nevzdávame. Nech je stav akýkoľvek,“ upozornil pred štvrťfinále tréner Turkov Ergin Attaman.

Ďalšou ranou pre Austrálčanov je aj vyhlásenie Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA), že prešetrí ich duel proti Angole. „Prehra Austrálie bola príliš podozrivá. Konanie hráčov na ihrisku rozladilo basketbalových priaznivcov aj odborníkov,“ uviedla FIBA, ktoré požiadala Austrálčanov o vyjadrenie sa k inkriminova­nému duelu.

Turci sú jedným zo šiestich európskych zástupcov v najlepšej osmičke. V boji o postup do semifinále sa v prvom utorkovom súboji v Barcelone o 17.00 stretnú s Litvou. Oporou pobaltskej krajiny je najmä pivot Toronta Jonas Valančiunas. V osemfinále proti Novému Zélandu dominoval pod oboma košmi, strelil 22 bodov a doskočil 13 lôpt.

„Presne takéto výkony od neho očakávame. Všetci dobre vieme, čoho je schopný. Už to nie je dieťa, herne dospieva. Rešpektuje každého protihráča a uvedomuje si dôležitosť každého stretnutia,“ vraví o 22-ročnom centrovi kouč Litvy Jonas Kazlauskas.

V utorňajšom večernom dueli vyzvú suverénnych a doposiaľ nezdolaných Američanov Slovinci. Stredajšie štvrťfinálové súboje obstarajú Srbi s Brazíliou a azda najlákavejšia dvojica tejto fázy Francúzsko s domácim Španielskom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v basketbale