Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maroš Kováčik: Peniaze nie sú pre mňa ešte prvoradé

Ostane aj ďalšiu sezónu. Basketbalistky Good Anglels Košice, jedenásťnásobné majsterky Slovenska, bude naďalej viesť ambiciózny tréner Maroš Kováčik. "V pondelok večer sme si sadli s Danielom Jendrichovským, generálnym manažérom klubu a dohodli sme sa. Konečne," uviedol 36-ročný Lučenčan.

08.07.2014 20:30
Maroš Kováčik Foto: ,
Maroš Kováčik.
debata

Kto viac váhal s predĺžením zmluvy – klub alebo vy?
Skôr ja. Dostal som lákavú ponuku z Turecka. Rozhodovanie bolo ťažké, no uprednostnil som Košice.

Čo najviac zavážilo?
Tri veci. Prvá – klub i hráčky dobre poznajú mňa, aj ja ich. Mám tu podmienky, aby som trénersky napredoval. Druhá – som aj trénerom ženskej reprezentácie. Sú v nej aj hráčky Good Angels, môžem s nimi pracovať a zároveň pozorne sledovať aj ďalšie adeptky národného tímu v iných družstvách slovenskej extraligy. Tretia – rodina sa v Košiciach cíti príjemne. Prihovorila sa, aby sme ešte ostali. Aj keď podmienky, ktoré mi núkal turecký klub, boli výrazne lepšie. Považujem sa ešte za mladého trénera, asi je priskoro pozerať sa na angažmán len cez peniaze. Čo sa má stať, sa aj tak stane.

Odtajníte tureckého záujemcu o vaše služby?
Nie, nebolo by to korektné voči jeho majiteľom.

Aspoň naznačte – bude hrať v ďalšom ročníku euroligu?
Nie.

Čo ste si pomysleli po žrebe nadchádzajúceho euroligového ročníka, keď ste sa dozvedeli súperov v A-skupine?
Pred rokom sme dali skupine, v ktorej sme sa ocitli, prívlastok skupina smrti. Súčasná je ešte smrteľnejšia… Z osmičky tímov je šesť majstrov krajín, na prípadného outsidera vyzerá len rumunský klub Alba Iulia. Ruský Jekaterinburg, turecký Galatasaray, pražský USK, francúzsky Montpellier, poľský Krakov i ruský Kursk majú podstatne vyššie rozpočty ako Košice. Vopred sa však nevzdávame, diváci sa opäť môžu tešiť na vynikajúci basketbal.

I na prestížne trénerské súboje s trénerkou USK Natáliou Hejkovou a trénerom Krakova Štefanom Svitekom. Je to pridaná motivácia?
Samozrejme! V prvom zápase nového ročníka hostíme práve Krakov. Zrejme zápas odohráme v Steel Aréne, pretože aj z poľského mesta príde veľa priaznivcov. Uplynulá sezóna nám nevyšla podľa predstáv. Bola oveľa ťažšia než predchádzajúca 2012/2013. V nej náš správne namazaný vláčik šiel optimálne. V minulej nám niektoré veci nevyšli – kádrové, vzťahové i zdravotné. V družstve nefungovala správna chémia. Dalo mi to však viac poznatkov než spomenutý úspešný ročník.

Po ňom vás vyhlásili za najlepšieho trénera euroligy. Neláka vás zopakovať toto ocenenie?
(so smiechom)Pekne sa na to spomína. Aby som také niečo zažil ešte raz, museli by sme postúpiť do finálovej štvorky. Potom by som sa tomu nebránil.

Kedy budete mať kompletný káder?
Keď získame ústrednú rozohrávačku a jednu podkošovú hráčku. Niečo sa rysuje, ale kým to nie je na sto percent dohodnuté, tak nemá význam spomínať mená.

Brazílske Rio de Janeiro bude o dva roky olympijské. Sníva sa vám o ňom?
Až tak ďaleko sa nepozerám, no bolo by úžasné tam hrať. Teší ma, že sme na budúcoročný európsky šampionát postúpili zo skupiny z prvého miesta. Majstrovstvá Európy 2015 budú i kvalifikáciou na olympijský turnaj. Chceme listom požiadať Slovenskú basketbalovú asociáciu, aby upravila domáci termínový kalendár tak, aby sme sa od 15. apríla budúceho roka mohli začať pripravovať na majstrovstvá Európy. Na nich sa pokúsime zabojovať o Rio.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Good Angels Košice #Maroš Kováčik