Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Duncan vyšperkoval kariéru piatym titulom

Slávnu trofej Larryho O'Briena dvihol nad hlavu po piaty raz. Tridsaťosemročný pivot Tim Duncan sa tešil z titulu v zámorskej NBA už v troch za sebou idúcich desaťročiach, čo sa pred ním podarilo len štvornásobnému šampiónovi NBA Johnovi Salleymu.

17.06.2014 18:10
Tim Duncan Foto: ,
Tim Duncan s trofejou pre víťaza NBA.
debata

„Tento titul chutí sladšie ako ktorýkoľvek z predošlých. Spečatili sme ho doma pred zrakmi mojich detí, rodiny a priateľov. Bol to úžasný zážitok. Pozvoľna sa blíži koniec mojej kariéry, aj tým bol špeciálny,“ vravel médiám jeden z najlepších silových krídelníkov (pozícia štyri) v histórii ligy, ktorý strávil celú doterajšiu kariéru v NBA v drese San Antonia.

Rodák z Panenských ostrovov vletel do NBA v ročníku 1997/98 ako kométa. Okamžite potvrdil, že si ho San Antonio oprávnene vybralo v drafte z prvej priečky. Získal trofej pre najlepšieho nováčika a vybrali ho aj do najlepšej päťky sezóny. V play off sa Spurs rozlúčili už v druhom kole v sérii s Utahom. No o rok neskôr si 211 cm vysoký mladík všetko vynahradil a spolu s Davidom Robinsonom priviedli klub k prvému majstrovskému titulu v histórii. Spoločne vytvorili najobávanejšiu podkošovú dvojicu prezývanú Twin Towers.

Duncan vyhral NBA aj v rokoch 2003, 2005 a 2007. Pri úvodných troch úspechoch získal aj cenu pre najužitočnejšieho hráča finálovej série. O stopercentnú úspešnosť vo finále prišiel až vlani. Spurs nedotiahli do konca dobre rozohranú partiu, v ktorej viedli 3:2 na zápasy. Museli skloniť hlavy pred hviezdnou trojicou Miami James, Wade, Bosh.

Teraz však využili šancu na reparát. Dlhšie odpisovaná trojica veteránov Duncan, Manu Ginóbili a Tony Parker výborne podporovaná Kawhiom Leonardom prevýšila podstatne mladšie trio Heat a finále vyhrala nečakane hladko 4:1.

Duncan patril aj vo finálovej sérii k oporám svojho mužstva. Či však bude vo svojej výnimočnej kariére pokračovať, ostáva otázne. Zmluvu v hodnote 10 miliónov dolárov má podpísanú aj na budúcu sezónu, môže ju však predčasne ukončiť.

„Videli ste, aký efektívny je stále na palubovke. Keď to jeho tím potrebuje, preradí na vyšší stupeň. Spurs môže pokojne triumfovať aj o rok. Po tejto finálovej sérii si len ťažko viete predstaviť, kto ich môže zastaviť. Tim je líder mužstva. Všetci by sme boli radi, keby ostal,“ vraví Robinson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Tim Duncan