Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kováčik môže rátať s Toliverovou až od tretieho zápasu

Majú za sebou úspešnú hernú previerku. Všetky myšlienky už teraz smerujú k dôležitému nedeľnému vstupu do kvalifikácie.

02.06.2014 15:52
Kristi Toliverová, Maroš Kováčik Foto: ,
Kristi Toliverová a Maroš Kováčik. Foto: SITA/Miroslav Vacula
debata

Basketbalistky Slovenska odohrali v závere minulého týždňa jediné tri zápasy v rámci prípravy na kvalifikačné boje o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy. Na Veľkej cene Slovenska v Košiciach zvíťazili zverenky Maroša Kováčika postupne nad Estónskom (86:56), Nemeckom (69:52) aj Maďarskom (62:59). Po celkovom triumfe na turnaji oznámil realizačný tím záverečnú nomináciu na šesť kvalifikačných duelov, do ktorej sa nezmestila trojica Sujová, Oroszová a Pindrochová.

„Verili sme, že v príprave odohráme sedem, neskôr šesť alebo aspoň päť stretnutí. Nakoniec sme radi, že sme mali možnosť otestovať sa aspoň v troch. V stretnutiach bolo cítiť, že hráčky sa na palubovke ešte len hľadajú a zohrávajú. My tréneri sme skladali správne dvojičky a trojičky. Najlepší duel sme odohrali proti Nemkám a turnaj výborne gradoval v záverečnom súboji proti Maďarsku, ktorý bol napínavý až do konca. Vybrať dievčatá, ktoré sa nevojdú do družstva bolo veľmi náročné. Zohľadnili sme výkonnosť, komplexnosť, ale aj tímovú chémiu, ktorú považujeme za veľmi dôležitú,“ prezradil kouč Kováčik.

Premiéru v drese slovenskej reprezentácie si na VC Slovenska odbila americká rozohrávačka so slovenským pasom Kristi Toliverová, ktorá sa k tímu pripojila až minulý týždeň v stredu. „Zatiaľ som spokojný. Najviac sme sa obávali toho, ako ľudsky zapadne medzi dievčatá. To sa jej podarilo. Síce menej rozpráva, ale je to výborný človek. Absolvovala s nami tri tréningy a tri zápasy, počítame s ňou na post rozohrávačky. Je pravá tvorkyňa hry, museli sme jej chvíľami naznačiť, aby brala viac zodpovednosť na svoje plecia,“ hovorí Kováčik.

Práve Toliverová by spoločne s kapitánkou Žirkovou a pivotkou Jurčenkovou mali patriť k hlavným oporám družstva. V prvom a druhom súboji (v nedeľu v Košiciach proti Slovinsku a o týždeň v stredu v Luxembursku) sa však musia spoluhráčky zaobísť bez Toliverovej schopností.

„V pondelok ráno odcestovala späť do Ameriky, kde vo WNBA odohrá tri zápasy za Los Angeles a k tímu sa pripojí po našom stretnutí s Luxemburskom. Vedeli sme, že nám bude v dvoch dueloch chýbať. Najmä pre veľmi dôležitý prvý duel proti Slovinsku je to významné oslabenie, ale verím, že ho zvládneme,“ dodal Kováčik.

Nominácia na kvalifikáciu ME 2015
Rozohrávačky: B. Bálintová, Žirková, Lázárová-Brezániová Toliverová. Krídelníčky: D. Baburová, Kiššová, Tetemondová. Pivotky: Hruščáková, Kmeťová, Jurčenková, Felixová a Krč-Turbová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia basketbalistiek #Kristi Toliverová