Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toliverová sa už pripravuje s basketbalistkami Slovenska

Basketbalistkám Slovenska pomôže v kvalifikácii na budúcoročný európsky šampionát Američanka so slovenským pasom. Kristi Toliverová, 27-ročná, 170 cm vysoká rozohrávačka Los Angeles Sparks, sa v stredu v Košiciach pripojila k slovenskej reprezentácii.

28.05.2014 20:25
Kristi Toliverová Foto: ,
Kristi Toliverová v drese Los Angeles Sparks.
debata

„V nedeľňajšom zápase ženskej NBA si podvrtla členok. Nie je to nič vážne, určite to neohrozí jej štart na Veľkej cene Slovenska,“ uviedol Daniel Jendrichovský, generálny manažér reprezentácie.

„Mapovali sme, akú posilu by sme mohli získať. Oslovili sme ju cez agenta, rokoval som s ňou i ja. Z basketbalistiek, ktoré prichádzali do úvahy, mala najlepšie referencie Kristi. A aj ona vedela o ambíciách družstva Slovenska. Dôležité bolo, že nikdy nereprezentovala svoju vlasť. Teraz síce dostala pozvánku do kempu družstva USA, ale predtým sa už dohodla s nami. V slovenskej reprezentácii má príležitosť dostať sa na olympijský turnaj do Ria de Janeiro 2016 než v americkej. Veríme, že aj s jej pomocou naša šanca prebojovať sa na olympiádu stúpne. So skúsenou Zuzanou Žirkovou sa palebná sila z dlhých vzdialeností zvýši, zároveň sa otvorí priestor na manévrovanie pod košom. Samozrejme, najprv musíme postúpiť z kvalifikácie,“ vysvetľuje Jendrichovský.

Pri otázke, koľko bude jej angažovanie stáť Slovenskú basketbalovú asociáciu, ktorá má hlboko do vrecka, sa zasmial.

„Ani cent, ba hráčka si sama zaplatila letenku na Slovensko,“ podotkol a vzápätí objasňuje súvislosti. „So slovenským pasom jej cena na basketbalovom trhu výrazne vzrastie. Odhadujem, že si môže prilepšiť o 200 tisíc eur ročne. Nebude sa na ňu vzťahovať obmedzená kvóta pre hráčky zo zámoria v euroligových družstvách. Radi by sme Kristi získali do košického tímu Good Angels, ale nebudeme si ju môcť dovoliť. Predpokladám, že v moskovskom Dyname, v ktorom v uplynulej sezóne pôsobila, neostane. Určite po nej siahnu najbohatšie euroligové kluby – ruské alebo turecké.“

Začiatkom týždňa dostal slovenský basketbal priaznivú správu: Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) obnovila Slovenskej basketbalovej asociácii plnoprávne členstvo. FIBA jej ho zastavila pre neuhradené finančné podlžnosti z predchádzajúcich rokov (2008–2012).

„Ak by sa tak nestalo, slovenské reprezentácie ani kluby by sa nemohli zúčastniť podujatí organizovaných medzinárodnou federáciou. Mali sme obavy, ako to dopadne, no aj vďaka Pavlovi Baginovi, ktorý slovenskému basketbalu pomohol finančne i diplomaticky, FIBA členstvo slovenskej asociácii obnovila,“ konštatoval Jendrichovský.

Pre basketbalistky Slovenska už aj s Kristi Toliverovou bude generálkou na kvalifikáciu ME 2015 víkendová Veľká cena Slovenska v košickej Infiniti aréne. Zverenky trénera Maroša Kováčika sa postupne stretnú s Estónskom (v piatok), Nemeckom (v sobotu) a Maďarskom (v nedeľu, vždy o 18.15). Súperkami Sloveniek v kvalifikácii na ME 2015 – začne sa 8. júna, skončí 25. júna – sú v základnej A-skupine Slovinky, Poľky a Luxemburčanky. Hrá sa systémom každý s každým, postup si zabezpečia šiesti víťazi skupín a päť družstiev z 2. miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia basketbalistiek #Kristi Toliverová #Los Angeles Sparks