Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenským basketbalistkám pomôže americká rozohrávačka

Slovenské basketbalistky získali pre blížiacu sa kvalifikáciu o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy významnú posilu.

19.05.2014 16:40
Kristi Toliverová Foto: ,
Kristi Toliverová v drese Los Angeles Sparks.
debata

Dres s dvojkrížom si oblečie americká rozohrávačka Kristi Toliverová, ktorá hráva vo WNBA za Los Angeles Sparks a v Európe naposledy pôsobila v družstve Dynamo Moskva. Pred dvoma rokmi ju vyhlásili za hráčku s najväčším zlepšením vo WNBA:

„Získali sme veľkú posilu. Kristi je obávaná strelkyňa, každý náš súper si ju bude musieť viac všímať a pozorne brániť, čím sa otvorí väčší priestor pre ostatné hráčky. Spolu so Zuzkou Žirkovou vytvorí veľmi nebezpečnú dvojicu zvonka. Výrazne sa zvyšujú naše šance uspieť na ME 2015. Samozrejme, najprv sa tam musíme prebojovať. Z kvalifikačnej skupiny postupujú na šampionát dva tímy, mali by sme to spoločne s Poľkami zvládnuť,“ vraví generálny manažér slovenskej reprezentácie Daniel Jendrichovský.

Spolupráca medzi Slovenskom a Toliverovou by mala byť výhodná pre obe strany. Reprezentačné družstvo získa šikovnú a skúsenú rozohrávačku, 27-ročná rodáčka z Virginie bude zas profitovať zo získania slovenského pasu. „Jej cena na európskom trhu rapídne stúpne, keďže sa nebude počítať medzi americké legionárky. Pôvodne sme ju chceli získať aj do Košíc, ale nie sme schopní ju zaplatiť,“ prezrádza Jendrichovský, generálny manažér Good Angels Košice.

O tom, ako je získanie pasu krajiny z Európskej únie, pre Toliverovú prospešné, svedčí aj fakt, že je ochotná vynechať časť sezóny vo WNBA. „S vedením Los Angeles sa dohodli. Istotne dostane nejakú pokutu za neabsolvovanie kompletného ročníka,“ dodáva Jendrichovský.

Toliverová odohrá v júnovej kvalifikácii minimálne štyri zápasy a slovenskej reprezentácii musí byť k dispozícii minimálne tri roky. K tímu sa pripojí 27. mája a premiéru si odbije na Veľkej cene Slovenska v Košiciach na prelome mája a júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristi Toliverová #slovenská basketbalová reprezentácia žien