Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalistky si v Bulharsku pripísali prvú výhru. Zdolali Bielorusky

Slovenská volejbalová reprezentácia žien zvíťazila 3:1 nad Bieloruskami vo svojom sobotňajšom druhom vystúpení v rámci M-skupiny záverečnej III. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2014 do Talianska.

04.01.2014 21:37 , aktualizované: 05.01.2014 08:43
Volejbalistky Slovenska Foto: ,
Volejbalistky Slovenska.
debata

Zverenky trénera Mareka Rojka v bulharskom Samokove prehrali úvodný set 18:25, zlepšenou hrou však otočili vývoj a postupne uspeli 25:18, 25:20 a 25:16. Po prvej výhre patrí Slovenkám v tabuľke druhá pozícia za suverénnymi Bulharkami, ktoré si v sobotu poradili s Češkami jednoznačne 3:0.

Posledným vystúpením tímu SR v kvalifikačnej M-skupine bude súboj s reprezentantkami Česka v nedeľu 5. januára od 19.30 h.

Slovensko – Bielorusko 3:1 (-18, 18, 20, 16)

  • 92 minút, rozhodovali: Timermanis (Lot.) a Ambarkov (Mac.)

Zostavy (zdroj: SVF):

  • Slovensko: Hrončeková, Dudová, Kijaková, Abrhámová, Stankovianska, Kuciaková, libero Valachová (Salanciová, Kubová, Smataníková, Bramborová, Crkoňová)
  • Bielorusko: Cupranovová, Hareliková, Barisevičová, Michailenková, Silancjevová, Klimovičová, libero Pauljukovská (Skrabatunová, Seriková)

Slovenky na začiatku stretnutia držali so súperkami krok, v úvode prehrávali 5:7. Následne sa dotiahli na 8:8, bieloruské hráčky však šnúrou piatich bodov odskočili a počas prvého technického oddychového času viedli 16:9. Slovenské reprezentantky znížili zásluhou priameho bodu z podania Bramborovej na 15:19, Bielorusky sa po úspešnom bloku vzdialili na 22:16 a set pohodlne dotiahli – 25:18.

Do druhého setu lepšie vstúpili slovenské hráčky, vyhrávali 3:1, 6:2 a svoj náskok zveľaďovali. Vychádzala im realizácia herných činností, zásluhou čoho viedli 11:5 a počas technického prerušenia hry 16:10. Bielorusky sa nedokázali vymaniť z herného kŕča, po úspešnom bloku slovenských volejbalistiek prehrávali o deväť bodov 12:21. Bieloruské hráčky ešte znížili na 18:24, ale Slovenky následne kvalitným útokom rozhodli o svojom zisku druhého setu – 25:18.

V úvode tretej časti hry slovenské volejbalistky trikrát v sérii zabodovali a vedenie si spočiatku udržiavali – 8:3. Bieloruské volejbalistky skorigovali (8:9) a neskôr vyrovnali na 11:11, na čo reagoval tréner SR žiadosťou o oddychový čas. Rovnako si počínal kormidelník Bieloruska za stavu 11:14 z pohľadu jeho zvereniek. Slovenky následne na palubovke dominovali a „ušli“ na 18:12. Bieloruskám sa nedarilo stiahnuť náskok súperiek, s blížiacim sa záverom setu prehrávali 15:22, a i keď znížili na 19:23, tretiu časť hry už nezachránili a podľahli 20:25.

Začiatok štvrtého setu mal vyrovnaný priebeh (3:3), no vzápätí sa Slovensky vzdialili na rozdiel štyroch bodov a viedli 9:5. Pokračovali v kvalitnom výkone a využívali príležitosti, ktoré im ponúkli ich súperky, zásluhou čoho zvýšili na 16:10 i 19:11. Pohodlný náskok si udržali až do konca duelu a premenili prvý mečbal – 25:16.

Hlasy (zdroj: SVF):
Marek Rojko (tréner SR): „V porovnaní so včerajšom sme nastúpili vlažne. Včera sme sa báli. Dnes sme si boli možno istí, že to od prvej lopty pôjde samo. Od rána som družstvu vysvetľoval, že si treba dať na to pozor, že Bielorusko hralo včera slabo, dnes bude hrať lepšie, lebo si na nás verí viac ako na ostatných. Nastúpili sme s hráčkami, ktoré včera výborne dohrali duel. Opäť bolo dôležité, že z lavičky vošli do zápasu dnes všetky hráčky, každá jedna pomohla. Teší ma, že dvanásť hráčok plus celý realizačný tím robil na tom, aby sme Bielorusky zdolali. Nebola to náhoda. Hralo sa s nimi jednoducho, len človek musí byť presný a dôsledný.“

Michaela Abrhámová (blokárka SR): „Začali sme vlažne, čo Bielorusky využili a zatlačili nás najmä servisom. Namiesto toho, aby sme boli na koni, boli vo výhode ony. Od druhého setu sme sa však skoncentrovali, výborne sa chytili viaceré baby, či už na servise alebo v útoku. Uvoľnili sme sa a bolo to na nás vidieť. Som veľmi rada, že mi nahrávačka verila a dostala som veľa nahrávok. Človek naberie istotu a o to jednoduchšie sa potom hrá.“

Dominika Valachová (libero SR): „Neviem, či sme neboli dobre naštartované alebo či sme sa zasa trochu báli. Mali sme na nich, ale nedarilo sa nám triafať ihrisko. Potom sme ožili, rozhodili sme ich servisom, nemali až tak dobre prihraté. Všetky sme potiahli, každá chvíľku.“

Monika Stankovianska (univerzálka SR): "Začali sme nervózne, nešli sme naplno ako druhý a tretí set včera s Bulharkami. Od druhého setu sme hrali odvážnejšie, zatlačili sme ich servisom, na bloku, v útoku. Celkovo sa pozdvihol výkon družstva, pomáhali všetky. Bielorusky mali nepríjemný servis, začali riskovať, ale baby to dobre odprihrávali.

Ďalší sobotňajší výsledok M-skupiny: Bulharsko – Česko 3:0 (14, 19, 22)

Tabuľka M-skupiny:
1. Bulharsko 2 2 0 6:1 6
2. Slovensko 2 1 1 4:4 3
3. Česko 2 1 1 3:3 3
4. Bielorusko 2 0 2 1:6 0
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #volejbal #bielorusko #ženy #kvalifikácia MS 2014