Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské basketbalistky čakajú v kvalifikácii ME aj Poľky a Slovinky

Basketbalistky Slovenska nastúpia v budúcoročnej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2015 v základnej A-skupine proti Poľkám, Slovinkám a Luxemburčankám. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v nemeckom Mníchove. Slovensko tam ťahali z prvého koša.

01.12.2013 12:35 , aktualizované: 13:12
Anna Jurčenková Foto:
Jedna z líderiek národného tímu Anna Jurčenková.
debata

V poradí 35. kontinentálny šampionát sa uskutoční v Maďarsku a Rumunsku a predstaví sa na ňom až 20 krajín. Deväť účastníkov ME 2015 je známych: okrem usporiadateľskej dvojice aj Grécko (víťaz I. fázy kvalifikácie), Španielsko, Francúzsko, Turecko, Srbsko, Bielorusko a Česko (postup si vybojovali na tohtoročných ME vo Francúzsku). V hre je ešte 11 miesteniek, o ktoré zabojuje 22 krajín. Družstvá sa v kvalifikácii stretnú systémom každý s každým doma – vonku, postup na ME si zabezpečia šiesti víťazi skupín a päť krajín na druhom mieste s najlepšou bilanciou.

„Skupina nie je ľahká, ale nemáme iný cieľ ako postup. Poľsko je nepríjemný súper, veď ho v Eurolige reprezentujú dve družstvá – Krakov a Polkowice. Má kvalitné hráčky aj v zahraničí, ale záležať bude na tom, či sa objavia aj v reprezentácii. Slovinsko sme dvakrát zdolali v predchádzajúcej kvalifikácii, no má dobrú generáciu hráčok. Nebude to proti nim jednoduché. Luxembursko nepoznám, malo by však byť jednoznačným outsiderom. Som rád, že sme sa vyhli Rusku, ktoré bolo v druhom koši. Z tretieho sme však dostali silného súpera Slovinsko,“ komentoval žreb nový tréner slovenských basketbalistiek Maroš Kováčik.

Slovenky nechýbali na uplynulých troch záverečných turnajoch majstrovstiev Európy, vo všetkých troch prípadoch ich koučoval niekto iný: vo Francúzsku 2013 Ivan Vojtko (11. miesto), v Poľsku 2011 Natália Hejková (13.) a Lotyšsku 2009 Američanka Pokey Chatmanová (8.).

Slovensko je v renkingu Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) na 14. priečke v Európe, vyššie než všetci jeho súperi v kvalifikácii. Poľsko je sedemnáste, Slovinsko a Luxembursko zhodne na 24. pozícii.

Zloženie kvalifikačných skupín ME 2015 basketba­listiek:
A-skupina: SLOVENSKO, Poľsko, Slovinsko, Luxembursko
B-skupina: Veľká Británia, Litva, Belgicko, Macedónsko
C-skupina: Taliansko, Lotyšsko, Estónsko, Portugalsko
D-skupina: Čierna Hora, Ukrajina, Nemecko, Fínsko
E-skupina: Švédsko, Rusko, Holandsko
F-skupina: Chorvátsko, Bulharsko, Izrael

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia basketbalistiek