Súper, ktorý stál Pospíšila reprezentačnú kariéru. Slovensko? Hokej dobrý, pivo najlepšie, ale nič nedostanete zadarmo

Michal Bakaj | 19.05.2023 07:53
Pospíšil hokej Foto:
Kristián Pospíšil v drese Slovenska na ZOH v Pekingu. Na MS 2023 v slovenskom tíme chýba.
Pred rokom sa postarali o tretinu, ktorá veľmi rozčúlila aj zvyčajne pokojného Craiga Ramsayho. Dnes sa pokúsia o niečo podobné.

Piatym súperom slovenských hokejistov na MS bude Kazachstan (dnes od 19.20 h). Výber z krajiny, ktorej prevažná časť leží v Strednej Ázii a len malým kúskom zasahuje do Európy, je najmladším mužstvom na turnaji.

Chýbajúce skúsenosti nahrádza dravosťou a nasadením.

Tretina hrôzy

Zatiaľ posledný vzájomný zápas sa pre Slovákov takmer skončil pohromou. Vlani v Helsinkách prehrávali po prvej tretine 1:2, keď Kazachom výrazne pomohol Kristián Pospíšil.

Horkokrvný krídelník si dvakrát neudržal nervy na uzde a po zbytočných fauloch ponúkol súperovi výhodu presilovky. Kazachovia obe využili.

Slovensko, Kanada Čítajte viac Kanaďania mali proti Slovákom na mantineli mená, čísla i fotografie rozhodcov. Bavili sa s nimi ako s kamošmi

Slováci duel napokon otočili, triumfovali 4:3, ale pre Pospíšila sa po dvojnásobnom prehrešku voči prísnej Ramsayho taktike o nevynútených fauloch šampionát skončil.

Do ďalších zápasov už nezasiahol. Aj preto v tíme tento rok nefiguruje, hoci výkonnosť by na to mal, veď v nedávno skončenej sezóne patril medzi najlepších hráčov Komety Brno.

Nuž, kanadský kouč Slovákov razí vlastnú líniu a hráči, ktorí sa previnia voči systému, sú odsúdení na nemilosť.

Snímka zo zápasu Slovensko - Kazachstan na MS... Foto: ČTK / Lehtikuva / Jussi Nukari
Lantoši Kazachstan Snímka zo zápasu Slovensko - Kazachstan na MS 2022 v Helsinkách. Róbert Lantoši bojuje o puk s Arkadijom Šestakovom.

Zo súčasného kazašského tímu si vlaňajší duel pamätá len zopár jedincov. Mužstvo z deviatej najrozlahlejšej krajiny sveta výrazne omladilo káder.

Do Rigy priviedlo až 17 hráčov, ktorí majú 25 a menej rokov. Pre tucet z nich je aktuálny šampionát premiérou na MS.

Ako je v súčasnej dobe zvykom, aj kazašský tím dopláca na politické rozhodnutia. V minulosti sa mohol oprieť o služby kvalitných legionárov, či už to boli Kanaďania alebo Švédi.

Legislatíva sa však zmenila. Keď zákonodarcovia z Astany povedali zahraničným hokejistom, že môžu hrať za Kazachstan len v prípade, že sa zrieknu pôvodného občianstva, všetci s poďakovaním odmietli.

Drvivá väčšina tímu je tak z domácej súťaže alebo z Barysu Astana, ktorý ako jeden z trojice neruských tímov pôsobí v KHL.

Jeho dres obliekal v uplynulej sezóne aj Batyrlan Muratov. Turnaj v Rige je pre neho premiérou medzi svetovou elitou.

Milan Lucic, Zdeno Chára Čítajte viac Zhrbený Srb zavolal: „Kanada, prosím, vezmi aj mňa.“ Favorit vybehne na Slovákov so svedectvom o drine

„Užívam si každý zápas. Len súboje proti kvalitným súperom vás posúvajú vpred. Nastupujem proti hráčom, ktorých som predtým poznal len z televízie či internetu,“ usmieva sa 24-ročný krídelník.

Keď sa v mixzóne po zápase s Kanadou pýtame, kto patril medzi jeho obľúbencov, ukazuje na urasteného Kanaďana. "Napríklad aj on – Milan Lucic. Je to úžasný hráč, má skvelú kariéru.

Keď som hrával videohry, bol som práve on. Keď sa s vami dorozprávam, poprosím ho o spoločnú fotografiu. Verím, že ma neodmietne," vraví hanblivo.

Jeho prianie sa o pár momentov stane realitou. Lucic, ktorý zhrbenou postavou a viackrát zlomeným nosom pripomína skôr boxera či zápasníka MMA, nemá problém a mladému Kazachovi ochotne vyhovie.

Batyrlan Muratov (81) v drese Kazachstanu... Foto: ČTK / AP / Roman Koksarov
Muratov Kazachstan Batyrlan Muratov (81) v drese Kazachstanu oslavuje gól do siete Nórska na MS 2023.

Najlepšie pivo

Ak neviete po kazašsky či rusky, porozprávať sa s hráčmi v belaso-žltých dresoch je veľký problém. Muratov je výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo. Prezradí, že dnešný zápas nebude jeho prvou skúsenosťou so slovenským hokejom.

"Pred dvomi rokmi som bol na skúške v Nových Zámkoch. Na juhu Slovenska som strávil dva týždne. Stretol som milých ľudí, jedol dobré jedlo, ochutnal najlepšie pivo.

Ale medzičasom mi agent vybavil pôsobenie v druhej fínskej lige, čo bola pre mňa lepšia možnosť. Na Slovensko mám pekné spomienky, hoci som tam bol len krátko," usmieva sa.

19 hlavna FOTO TASR Čítajte viac Experiment Golonka, zúfalý Cíger aj tragéd z Kanady. Ramsay otočil vývoj a dosiahol historický míľnik

Po jeho odchode sa pri nás pristaví Tamirlan Gaitamirov.

Vyčerpaný nielen zo zápasu, ale aj z početných rozhovorov, keďže jeho angličtina je najlepšia spomedzi kolegov. Nie je to náhoda, urastený bek pôsobil päť sezón v zámorských juniorských súťažiach.

Aj pre neho je to prvý svetový šampionát v kariére. Zdôrazňuje, že hoci si viacerí experti mysleli, že Kazachstan bude fackovacím panákom skupiny, nie je to tak.

„Každým zápasom rastieme. Mladí chalani získavajú neoceniteľné skúsenosti, ktoré sa im budú hodiť. Pre viacerých z nás to je prvá skúsenosť s medzinárodnou elitou. Môžeme z toho vyťažiť my, ako aj celý kazašský hokej,“ vraví rozhodne 22-ročný obranca.

Kazachovia môžu proti Slovákom len prekvapiť. Gaitamirov tvrdí, že súper nedostane nič zadarmo.

"Všetky tímy na turnaji majú kvalitu. Vrátane Slovákov. Dobre sa na nich pripravíme a ak nebudeme robiť zbytočné chyby, pokúsime sa ich zaskočiť.

Musíme si však dať pozor na začiatok stretnutia, to nám robilo v predchádzajúcich dueloch problémy," zdvíha varovný prst.

Kazachovia zatiaľ pôsobia v Rige sympatickým dojmom a už bodovali. Nórov zdolali 4:3 po samostatných nájazdoch.

Tomás Tatar Čítajte viac Tatar vysvetlil neúčasť na majstrovstvách sveta. Keby som mal náznak novej zmluvy, tak by to bolo iné

Keď sa Gaitamirova pýtame, či pôjde proti Slovákom na pol plynu a radšej sa bude šetriť na pondelkový kľúčový duel proti Slovinsku, ktorý podľa všetkého rozhodne o zostupujúcom do B-kategórie, rázne pokrúti hlavou.

„Nič také. Energie máme dosť, nebudeme sa šetriť. Každý zápas je pre nás dôležitý, nielen duel so Slovinskom. Proti Slovákom pôjdeme na maximum so snahou uhrať čo najlepší výsledok,“ burcuje.

Či to dnes bude Kazachom stačiť na zisk aspoň bodu, ukáže až samotný zápas. Je však zrejmé, že odhodlanie a snaha im nechýba.

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ