Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo to má znamenať? Košickí legionári pozerali ako vyorané myši. Prípravu na semifinále si majster spestril slovenskou tradíciou

Štvrťfinálovú prekážku v podobe Slovana zvládol úradujúci majster až nečakane rýchlo. Zrejme ani najoptimistickejší fanúšikovia Košíc nečakali, že sa ich tímu podarí tradičného rivala zdolať v štyroch zápasoch. "Belasí" však nenadviazali na vydarený záver základnej časti. Košičania si tak po roku opäť zahrajú semifinále.

05.04.2024 12:37
SR Hokej TEL 48.kolo Košice Spišská KEX Foto:
Zápasy Košíc so Spišskou Novou Vsou boli v základnej časti mimoriadne vyrovnané.
debata (1)

Ich súperom bude Spišská Nová Ves. Ambiciózny tím zo Spiša urobil za posledné sezóny významný progres.

Veď ešte pred troma rokmi hrali Spišiaci druhú najvyššiu súťaž. V tom čase obliekal ich dres aj súčasný útočník „oceliarov“ Matúš Havrila.

Práve výkony v spišskonovoveskom drese mu pomohli k návratu do rodných Košíc.

"To boli úplne iné časy. Boli sme tam vtedy mladá partia. Dostával som veľa priestoru a tomu zodpovedali aj body. Rok po mojom odchode poskladali káder, s ktorým sa im podarilo postúpiť do extraligy, keď porazili vo finále Žilinu.

Kvalitatívne sa posunuli vyššie. Teraz majú opäť iné mužstvo. Vytvorili tam skvelé podmienky pre hokej, čo ukazujú aj výsledky v posledných sezónach," vraví Havrila.

Kľúčové budú emócie

Hokejové zázemie na Spiši aj so štadiónom prešlo rekonštrukciou. Zmenila sa aj atmosféra, ktorá sa v porovnaní s prvou ligou rapídne zlepšila.

Bratov Lukáčovcov uviedli do Siene slávy košického hokeja
Video

„Vtedy nechodilo na zápasy veľa ľudí. Teraz cítiť, že je tam hokejový ošiaľ. Očakávam, že všetky duely budú vypredané a bude výborná kulisa. Už sa nevieme dočkať,“ priznáva Havrila.

Veľmi náročnú sériu očakáva aj jeho skúsenejší spoluhráč Marek Bartánus. Ten má na konte už šesť majstrovských titulov a rád by pridal do zbierky šťastnú sedmičku.

Ak sa chcú Košičania dostať do finále, musia poraziť mužstvo, s ktorým v základnej časti prehrali štyrikrát a len v dvoch prípadoch sa tešili z výhry.

"Výborne bránia a rovnako ako my vedia, že play off zápasy vyhrávajú obrany. Oba tímy však majú aj veľkú útočnú silu. V základnej časti sme sa stretli šesťkrát a tímy sa veľmi nemenili.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Na Slafkovského som kričal, že je úbožiak. Nechápal som, čím ho doma kŕmia. Slovanské korene zaprel, bude z neho superhviezda

Navzájom sa dobre poznáme. O to vyrovnanejšia séria bude. Kľúčové budú aj emócie. Ak si neustrážite hlavy a faulujete, ľahko môžete prehrať zápasy. Máme však dostatok skúseností. Verím, že to zvládneme," konštatuje Bartánus.

Góly? Nech skórujú aj brankári

Zatiaľ čo skúsenosti hovoria v prospech obhajcu titulu, Spišiaci majú tím, ktorý hrá dravý a rýchly hokej.

Navyše majú v kádri viacero legionárov, ktorí počas sezóny predvádzajú výborné výkony.

Olivier Archambault je so 65 bodmi druhým najproduktívnejším hráčom celej ligy.

Produktívnu sezónu zažíva aj obranca a kapitán ukrajinskej reprezentácie Igor Merežko.

Na druhej strane Košičania sa spoliehajú na to, že ich útok je viac vyvážený. Až štvorica hráčov má na konte viac ako 40 bodov.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

"Majú jedného z najproduktív­nejších hráčov ligy, strelca Anthonyho Nellisa, ale aj šikovných slovenských chlapcov i skúseného brankára. Nečaká nás nič ľahké a v tejto sérii uspeje ten, kto bude chcieť víťazstvo viac.

Náš prístup k zápasom musí byť stále rovnaký. Teraz je už naozaj jedno, kto tie góly dá. Či to budú legionári, obrancovia, pokojne nech skórujú aj brankári. Podstatné je, aby sme strelili vždy o gól viac ako súper," uzatvára s úsmevom košický útočník Eduard Šimun.

Nevýhodu chcú pretaviť vo výhodu

Košickí hokejisti si po expresne zvládnutom štvrťfinále dopriali oddych. Rovnako sú na tom Spišiaci, ktorí vyradili Banskú Bystricu 4:0 na zápasy. Oba tímy majú podobnú formu.

"Stretnú sa dve vyrovnané mužstvá a bude to teda boj. Veríme však sile nášho tímu, ktorý sa dostal do správneho play off módu. Sériu proti Slovanu sme zvládli výborne a v tom chceme pokračovať. Ideme do toho spolu a hráme jeden za druhého.

Musíme sa sústrediť na seba, robiť veci správne a urobíme všetko pre postup," vraví kapitán „oceliarov“ Michal Chovan, ktorý má vo vyraďovacej fáze na konte už sedem bodov.

Výhodou Spišiakov môžu byť presilové hry, ktoré majú lepšie ako ich súper. Na druhej strane Košičania sú najlepšie brániaci tím v oslabeniach.

Miroslav Ihnačák Čítajte viac Mladí Slováci musia viac drieť, ak sa chcú doma presadiť. Slafkovskému to sype, pomohla mu zmena, po ktorej mu stúplo sebavedomie

Ďalším faktorom, ktorý môže v sérii zavážiť, je výhoda domáceho prostredia. Tou disponujú zverenci trénera Vlastimila Wojnara.

"Každému je jasné, že to bude veľmi ťažká séria. Začíname vonku a to môže byť naša nevýhoda. Veľmi rýchlo ju však môžeme otočiť v našu výhodu.

Potrebujeme len zvládnuť úvodné zápasy na Spiši. Chceme tam ukoristiť aspoň jedno víťazstvo," hotuje sa Bartánus.

Sprcha a štyri vedrá vody

Košičania patria k tímom, v ktorých má zastúpenie aj ženské pohlavie. Fyzioterapeutka Zuzana Tencerová sa na nedostatok pozornosti počas veľkonočných sviatkov nemôže sťažovať.

"Prišla som do práce a chlapci mi zrazu prikázali, aby som sa vyzula a vtiahli ma do sprchy. Potom ma tam zliali štyrmi vedrami studenej vody.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský hviezdil v súboji Košičanov, Černák skončil kvôli nemu na trestnej lavici. Pospíšilov ďalší skrat, lakťom udrel súpera

Zahraniční hráči stáli na chodbe a pozerali na to ako vyorané myši. Niečo také nikdy nezažili a potom sa ma pýtali, čo to máme za zvyky," vysvetľuje Tencerová.

Hoci je legionárov v košickom tíme viac ako dosť, Slováci dohliadli na to, aby sa tradície dodržali.

„Chceme, aby bola Zuzka zdravá a mohla sa nám potom venovať. Je pre nás veľmi podstatná a pomáha nám lepšie regenerovať,“ vraví Bartánus.

Partnerky hokejistov HC Košice Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Hokejisti HC Košice získali majstrovský titul,...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Marek Bartánus #Michal Chovan #HK Spišská Nová Ves