Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z jednej polovice Čech, z druhej Slovák. Viem, kde je moje miesto, vraví opora Košíc. Slovan? Nič lepšie sme si nemohli priať

Prvú sezónu v drese Košíc začínal ako legionár a končil ako polovičný Slovák s majstrovskou trofejou nad hlavou. Úspech by rád zopakoval aj tento rok. Prvou prekážkou obhajcu titulu v play off hokejovej extraligy je Slovan Bratislava. Úvodný zápas atraktívnej štvrťfinálovej série sa odohrá dnes od 18.00 v Steel Aréne.

18.03.2024 11:33
SR Hokej TEL 38.kolo Košice Zvolen KEX Foto:
Obranca Košíc Jakub Ferenc (v strede) patril k pilierom košickej defenzívy pri zisku titulu. V základnej časti zaznamenal 8 bodov v 50 zápasoch a v play off pridal 2 asistencie v 17 dueloch.
debata

Obranca Jakub Ferenc (34) sa narodil v Levoči, no väčšinu života bol jeho domovom český Přerov.

Po dvoch rokoch v košickom drese už zistil, že pre fanúšikov sú súboje so Slovanom špecifické a majú špeciálny náboj.

„Na play off sme sa tešili, no keď sme sa dozvedeli, že vo štvrťfinále nás čaká Slovan, našu motiváciu to ešte zvýšilo,“ vraví.

Rivalita Košíc so Slovanom je daná historicky. Dva najúspešnejšie slovenské tímy zviedli spolu množstvo vypätých zápasov v play off. Vy ju zažijete prvýkrát. Cítite nervozitu?

V prvom rade sa veľmi teším. Čakám, že budú plné tribúny a skvelá atmosféra. Pred takou kulisou sa vždy hrá výborne. Bude to vyrovnané. My sme skončili štvrtí, oni piati.

Sme fyzicky aj psychicky pripravení na to, že to môže byť séria na sedem zápasov. Navyše, čo viac, ako Slovan sme si mohli priať.

Bratov Lukáčovcov uviedli do Siene slávy košického hokeja
Video

Na druhú stranu, nie je to trochu škoda, že sa s ním stretnete hneď na začiatku play off?

Z určitého pohľadu áno. Sú to dva kvalitné kluby s najmodernejšími štadiónmi. Menším negatívom je vzdialenosť. Pre nás je to najdlhšia cesta spomedzi všetkých súperov v lige. Rozhodne chceme postúpiť. Proti Slovanu nič nepodceníme.

Spomínate cestovanie autobusom. Ako v ňom zvyknete tráviť čas?

Pozriem si film alebo seriál. Bavia ma športové dokumenty z prostredia formule alebo tenisu. Občas sa chodím pozrieť dozadu na chlapcov ako im to ide v kartách. Ja sa veľmi nezapájam. Skôr si ma niekto zavolá ako talizman pre šťastie. Zabavíme sa pri tom.

Niektorí štvrťfinalisti si museli na súpera počkať až do posledného zápasu predkola. Vy ste hneď po základnej časti vedeli, na koho narazíte. Prispôsobili ste tomu aj prípravu?

Bolo fajn, že sme mali dosť času na oddych aj na prípravu. Sústredili sme sa na seba. V strede minulého týždňa sme mali trochu náročnejšie tréningy. Cez víkend sme už ladili formu na prvý zápas.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

V prvej polovici základnej časti ste sa držali dlhšie na čele. Napokon ste skončili štvrtí. Ako hodnotíte výkony tímu?

Hneď v úvode sezóny sme mali vrchol aj z dôvodu účasti v Lige majstrov. Ja som to zažil prvýkrát v živote. Zobralo nám to trochu síl. Veľa sme cestovali. Mali sme lepšie i horšie momenty. Štvrté miesto ale berieme a sme radi, že začíname doma.

Rovnako, ako vlani, ste nazbierali osem bodov. Ste spokojný aj z individuálnej stránky?

Nie som tu na to, aby som zbieral body. Mojou primárnou úlohou je defenzíva. Čokoľvek sa mi podarí získať, je len navyše. Body vždy potešia, ale pre mňa je najväčšia radosť úspech tímu. Keď je však reč o produktivite, viete, čo mi stále vraví spoluhráč Edo Šedivý?

SR Hokej Extraliga Muži 33. kolo Dohrávka KEX Čítajte viac Vyzdvihol Maďara, Poprad i štadión Slovana. Elitný slovenský brankár reaguje na potenciálny záujem z NHL

Vravte.

Oba góly, ktoré som v sezóne strelil, boli po teči. Chalani ma dobre trafili. Edo mi pripomína, aby som sa len postavil pred bránku súpera a puk si ma nájde. Mám dva metre, takže brankári majú problém, keď sa pred nich postavím.

Zdá sa, že v Košiciach ste si už zvykli. Je niečo, čo vám tu chýba?

V klube funguje všetko na top úrovni. Ak niečo človek potrebuje, ľudia sú ochotní pomôcť a poradiť. Som tu veľmi spokojný. Od vedenia až po realizačný tím je tu super partia. Vlani to navyše bolo umocnené titulom, takže Košiciam nemám čo vytknúť.

Platí to zrejme aj naopak. V klube sú s vašimi výkonmi spokojní. Navyše už vlani ste pomohli uvoľniť miesto pre ďalšieho legionára, keď ste prijali slovenské občianstvo.

Nemal som s tým najmenší problém. Administratívne veci vybavil náš manažér Gabriel Spilar. Pre mňa je skvelé, že môžem hrať hokej profesionálne. V Česku som sa dostal na túto úroveň dosť neskoro, až ako 28-ročný. Snažím sa brať veci s pokorou. Viem, kde je moje miesto.

12. HC 19 Humenné Čítajte viac Slovan a Košice? To sú iné hokejové bašty. Zrazu medzi nich prišlo nejaké Humenné. So Slovákmi sme mali problém

Je pravda, že ste sa v Košiciach už zabývali aj s rodinou?

Klub nám pomohol nájsť si tu dom a dcérka tu má super škôlku, do ktorej sa veľmi teší. Mesto si nás hneď získalo. Všetko je tu ideálne a nikde to nie je ďaleko. Máme radi aj prechádzky v centre. Pekných miest, kde sa dá príjemne stráviť čas, je tu veľa.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Jakub Ferenc