Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan a Košice? To sú iné hokejové bašty. Zrazu medzi nich prišlo nejaké Humenné. So Slovákmi sme mali problém

Do najvyššej súťaže išli s cieľom nespraviť zo seba fackovacieho panáka. To sa im napokon podarilo. Zásluhu na tom má aj generálny manažér hokejistov Humenného Peter Tirpák. Spolu s vedením klubu vyskladali miliónový rozpočet, ktorý dali dokopy vďaka sponzorom.

13.03.2024 05:40
12. HC 19 Humenné Foto: ,
Hokejisti Humenného.
debata (1)

Pozícia nováčika, ktorý sa navyše nachádza na okraji republiky, však odradila od príchodu viaceré slovenské posily.

Spoliehať sa tak museli najmä na legionárov. Nevyrovnané výkony napokon znamenajú zostup do nižšej súťaže.

„Z rozlúčkového videa, ktoré sme premietali v poslednom zápase základnej časti, bolo zrejmé, ako veľmi to hráčov i fanúšikov mrzí. Boli to emotívne momenty,“ vraví Tirpák.

Rozprávame sa spolu krátko po oficiálnom rozlúčkovom obede s tímom a deň po autogramiáde, ktorú ste pre fanúšikov pripravili ako poďakovanie za ich podporu. Bola to pre vás definitívna bodka za sezónou?

Áno. Fanúšikovia nás celú sezónu hnali a na štadión chodili v hojnom počte. Mali sme priemernú návštevnosť okolo 80 percent z celkovej kapacity haly. Aj vďaka nim sme sa dlho držali v hre o záchranu.

Bratov Lukáčovcov uviedli do Siene slávy košického hokeja
Video

Bolo úžasné, že ich prišlo mnoho aj na autogramiádu. Niektorí čakali aj tri hodiny na podpis od hráčov. Je vidieť, že Humenné žilo hokejom a ľudia si aj napriek nepriaznivým výsledkom udržali s mužstvom spojenie.

Hlavný cieľ, ktorým bolo udržať sa v najvyššej súťaži, sa splniť nepodarilo. Prečo?

V úvode sezóny si chlapci zvykali na extraligu. Ušli nám niektoré zápasy a získali sme menej bodov ako sme čakali. V strede sezóny sa to zlepšilo. Výkony boli dobré a darilo sa nám držať krok s ďalšími tímami z dolných priečok tabuľky. Záver nám však nevyšiel. Dá sa povedať, že začiatok a koniec základnej časti boli obdobiami, kde sme stratili extraligu.

V čom vidíte hlavné príčiny neúspechu?

Keď sme minulý rok definitívne potvrdili postup do extraligy, väčšina tímov už mala uzavreté súpisky na 70 až 80 percent. My sme vtedy len začínali skladať káder. Ostatní mali pred nami výrazný náskok. To v konečnom účtovaní zavážilo.

Z toho vyplýva, že s kádrom ste zrejme neboli stopercentne spokojný. Je to tak?

Išli sme do toho s viacerými chlapcami, ktorí extraligu vybojovali. Rozdiel medzi ňou a prvou ligou je výrazný. Potrebovali teda dlhší čas na adaptáciu. Najmä z pohľadu rýchlosti, taktickej vyspelosti a ďalších aspektov.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Druhým faktorom boli zranenia. Mám pocit, že ani jeden zápas v sezóne sme neodohrali v kompletnom zložení. Keď sa niektorí chlapci dali dokopy, ďalších skolila choroba. Bolo toho veľa. V tomto smere sme mali veľkú smolu.

Mužstvo ste sa pokúšali prebrať aj zmenou trénera, keď Rusa Andreja Parfionova nahradil Čech Martin Štrba. Čakali ste, že to prinesie väčší impulz?

Zo začiatku, keď sme pristúpili k zmene, sme videli, že to prinieslo želaný efekt. Tím sa nakopol k lepším výsledkom. Trvalo to však krátko. Na konci sezóny sme opäť nehrali dobre a s výsledkami sme neboli spokojní.

Na druhej strane ma teší, že s každým sme dokázali hrať vyrovnanú partiu a proti všetkým súperom sme získali minimálne bod.

Tréner Štrba sa vyjadril pomerne nešťastne na adresu klubu, keď uviedol: „Dostať hráčov do Humenného, ktoré leží na konci sveta, je veľmi náročné.“ Súhlasíte s ním?

Musíme brať do úvahy, že klub vznikol v roku 2019 a začínal v druhej lige. Nestihol si teda spraviť veľké meno. Nemôžeme sa porovnávať so Slovanom, s Košicami, Popradom, Trenčínom, Nitrou či so Zvolenom. To sú už hokejové bašty na inej úrovni, ktoré sú na výslní dlhšie.

855373779 Čítajte viac Hej ty, odíď, kričal rozhodca na vylúčeného trénera. Nikam nejdem, kontroval búrlivák Tortorella. NHL rozhodla o treste

Zrazu medzi nich prišlo nejaké Humenné. Je jasné, že sa k nám slovenskí hráči nehrnuli. Navyše väčšina z nich už bola podpísaná v iných kluboch, keď my sme ešte len bojovali o postup.

Aká bola finančná kondícia klubu? Nestalo sa, aby hráčom meškala výplata?

Z finančnej stránky fungovalo všetko na sto percent. Hráčom ani jeden deň nemeškali výplaty. Sezóna je z tohto pohľadu vyrovnaná a všetky záväzky voči hráčom má klub uhradené do posledného centu.

Aj čo sa týka všetkých nákladov ako sú výstroj alebo klubový autobus máme dotiahnuté. Nikomu sme neostali nič dlžní.

Udržíte si sponzorov aj po zostupe do nižšej súťaže?

Zatiaľ máme veľmi priaznivé odozvy za našu prácu. Hráči predvádzali na ľade dobré výkony. Neboli sme fackovacím panákom, za akého nás pasovalo mnoho ľudí. Rozhodne sme neboli len do počtu.

Ocenili to aj naši partneri a sponzori. Pochvaľovali si aj zlepšenie infraštruktúry a zázemie na štadióne. Dokonca to ocenili aj na zväze. Humenné čaká už v blízkej dobe veľká vec.

Bude u nás prebiehať príprava na MS. Slovenskí hokejisti na našom štadióne odohrajú zápasy proti Švajčiarsku a dokonca by tu mala mať reprezentácia aj týždenný kemp.

Vnímame to ako odmenu a zároveň potvrdenie toho, že sme si našu prácu v klube robili svedomito a na vysokej úrovni.

Najlepší a najhorší hráči po ZČ extraligy 2023/24 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Ktorí hokejisti v základnej časti extraligy...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC 19 Humenné #Peter Tirpák