Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat do hokejovej rodiny sa odkladá. Rozhodli o Rusku s Bieloruskom, mení sa aj slovenská skupina

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zverejnila rozhodnutie ohľadom Ruska a Bieloruska a ich hokejovej budúcnosti.

12.02.2024 22:41 , aktualizované: 23:37
670834082 Foto:
Rúská striedačka počas Euro Hockey Tour v roku 2021.
debata (34)

Obe krajiny sa na medzinárodnú scénu nevrátia ani v sezóne 2024/2025. IIHF im predĺžila zákaz štartu na turnajoch pod patronátom svetovej federácie.

Pre oba štáty to znamená neúčasť na budúcoročnom svetovom šampionáte, ktorý organizuje Švédsko s Dánskom.

IIHF tak predĺžila zákaz štartu ruských a bieloruských národných tímov aj ich klubových zástupcov vo svojich súťažiach. Ten platí od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu od februára 2022.

Bielorusi sa mali v lete predstaviť na Slovensku na kvalifikačnom turnaji o postup na ZOH 2026 spoločne s reprezentáciami Ukrajiny a Kazachstanu.

Slováci dostali právo organizovať turnaj, pretože figurujú na 9. priečke rebríčka IIHF. Turnaj E-skupiny má hostiť Lotyšsko ako 10. tím rebríčka.

V Rige sa mali pôvodne predstaviť Francúzi, Rakúšania a hráči Veľkej Británie. F-skupinu privíta 11. krajina renkingu Dánsko.

V Aalborgu mali štartovať Nóri, Slovinci a Japonci. IIHF však po vylúčení Bieloruska pravdepodobne pristúpi k reorganizácii skupín.

René Fasel Čítajte viac Fasel je bez kúska hanby. Ruským médiám dal rozhovor, z ktorého bude hokejovým fanúšikom zle

Po novom by skupiny mali vyzerať nasledovne: V Bratislave sa o postup pobijú Slovensko, Kazachstan, Rakúsko a Maďarsko.

Druhá skupina sa odohrá v Rige, mali by ju tvoriť domáce Lotyšsko, Francúzsko, Ukrajina a Slovinsko. Poslednú skupinu budú tvoriť tímy Dánska, Nórska, Veľkej Británie a Japonska.

"Rada IIHF počas jedného zo svojich pravidelných zasadnutí preskúmala aktuálne bezpečnostné riziká spojené s opätovným začlenením ruských a bieloruských národných a klubových tímov do súťaží IIHF.

Na základe dôkladnej analýzy Rada IIHF dospela k záveru, že opätovné začlenenie ruských a bieloruských tímov do súťaží IIHF zatiaľ nie je bezpečné.

Rusko a Bielorusko sa preto nezúčastnia na majstrovstvách IIHF v sezóne 2024/2025," uvádza sa v stanovisku na oficiálnej stránke.

819470200 Čítajte viac Medzinárodná hanba mladých Rusov. Za incident po porážke s Bieloruskom ich kritizujú aj doma

IIHF stále nerozhodla, ako to bude s účasťou Ruska na olympiáde. Najbližší turnaj sa bude hrať rovnakým systémom ako na ZOH 2022 v Pekingu, teda zúčastní sa na ňom tucet krajín, ktoré sa stretnú v základnej fáze v troch štvorčlenných skupinách.

Taliansko má ako organizátor hier v roku 2026 isté miesto. Spolu s ním aj osmička tímov podľa rebríčka na konci uplynulého šampionátu v Tampere a Rige. Rusko je v ňom momentálne tretie.

„Tak ako v uplynulých rokoch, Rada IIHF bude situáciu naďalej monitorovať, pričom najneskôr v máji 2025 na zasadnutí Rady IIHF pred výročným kongresom IIHF určí, či je bezpečné opätovne zaradiť Rusko a Bielorusko do majstrovskej sezóny 2025/2026,“ pokračuje sa ďalej vo vyhlásení IIHF.

Ako by mohla vyzerať zostava Slovákov na ZOH 2026? Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Takto o dva roky to vypukne - olympijský turnaj...
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hokej #bielorusko #IIHF #majstrovstvá sveta v hokeji