Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liberec je špičkový. Najlepšia vec? Osamote s trénerom, vraví Ramsayho obľúbenec

Nenápadný, ale veľmi platný. Michal Ivan patrí medzi obľúbencov Craiga Ramsayho, ktorý si ho vybral do hokejovej reprezentácie na uplynulých troch svetových šampionátoch.

07.02.2024 12:59
Michal ivan hokej lucic Foto:
Michal Ivan (Slovensko) a Milan Lucic (Kanada) v súboji o puk na MS 2023 v Rige.
debata

Obranca Liberca by nemal chýbať ani vo výbere pre májové MS v Česku, ale aj pre neho platí, že miesto vo finálnej nominácii si musí najskôr vybojovať.

So 44 štartmi v najcennejšom drese je najskúsenejším členom omladeného slovenského výberu, ktorý v rámci prípravy nastúpi vo Zvolene proti Nemecku (dne a zajtra od 18.00).

„Zvolen ma odchoval, vraciam sa do známeho prostredia. Teším sa na všetky známe tváre,“ usmieval sa šikovný zadák pred dvojzápasom.

Museli ste zháňať veľa lístkov?

Veru áno, dostal som viacero požiadaviek. Niečo som zohnal, hádam všetci budú spokojní. (úsmev) Poteší ma, ak príde čo najviac kamarátov a známych a verím, že aj ich potešíme dobrou hrou a výsledkami.

Zápasy na ľade materského klubu bývajú pre hokejistu špeciálne. Budú aj pre vás?

Určite. Na zvolenskom štadióne som vyrastal, v klube poznám veľa ľudí, cítim sa tu ako doma. Zisk titulu spred troch rokov patrí spolu s triumfom na zámorskom Memorial Cupe medzi vrcholy mojej kariéry, veľmi rád na to spomínam. Je skvelé, že reprezentačný hokej sa po dlhšej dobe vrátil práve sem.

Presnejšie sa tak deje po takmer 25 rokoch, vtedy ste ešte ani neboli na svete. Čo na to hovoríte?

Stredoslováci majú radi hokej a bude to vidieť aj v hľadisku, keďže oba zápasy budú vypredané. Som presvedčený, že ľudia vytvoria búrlivú atmosféru, ktorá nás poženie vpred.

Michal Ivan v drese Liberca. Foto: ČTK / Petrášek Radek
michal ivan hokej Michal Ivan v drese Liberca.

Zo súčasného výberu máte najviac stretnutí v reprezentácii. Ste pripravený na úlohu lídra?

Neberiem to tak. Je tu viacero chalanov, ktorí majú podobné skúsenosti a vysokú kvalitu. Ak si budeme pomáhať jeden druhému, môžeme byť úspešní.

Poradíte mladším kolegom, ak bude treba?

Samozrejme, nemám s tým problém. Ale treba začať od seba, ísť príkladom. Mladší chalani sa chcú učiť, nechajú si poradiť. Ak niekto z nich príde so žiadosťou o pomoc, som pripravený.

Kouč Ramsay vás má odskúšaného, ukázať sa chcú predovšetkým mladšie ročníky. Očakávate tvrdý boj o miesto v zostave?

Všetci vedia, čo je v hre. Každý z nás musí predviesť čo najlepší výkon a ukázať trénerom, čoho je schopný na medzinárodnej úrovni. Áno, už mám pod Craigom niečo odohraté, ale to neznamená, že mám istú miestenku. Všetci sme na rovnakej štartovacej čiare, treba neustále pracovať na sto percent.

Ako sa vám darí na klubovej úrovni?

Aj u mňa platí, že vždy to môže byť lepšie. S Libercom sa pasujeme o účasť v top štvorke, ktorá zaručuje priamy postup do štvrťfinále play off. Špička v českej súťaži je nadupaná, zápasy sú veľmi vyrovnané. Čaká nás náročný boj do posledného stretnutia základnej časti.

SR hokej reprezentácia zraz Nemecko dvojzápas BBX Čítajte viac Opäť iný kapitán. Slovákov do boja proti Nemcom povedie najskúsenejší hráč v súčasnom výbere

Vyhovujú vám podmienky u „Bielych Tigrov“?

Jednoznačne. V Liberci som tretiu sezónu, som veľmi spokojný. O hráčov je výborne postarané. Máme k dispozícii všetko, čo potrebujeme. Čo sa týka podmienok, klub je medzi absolútnou špičkou ligy.

Čo má Liberec a nemajú ostatné kluby?

To vám nepoviem, ale zopakujem, že hráč má veľa možností, ako sa zlepšovať. Ak by som mal vypichnúť jednu vec, tak spomeniem tzv. tréningy zručností. Tréner sa venuje len vám. Jeden proti jednému má veľké výhody, hráčovi dokáže individuálny prístup veľmi pomôcť.

Je v Česku cítiť, že sa blíži svetový šampionát?

Pomaly, ale isto áno. Hráči sa teraz sústredia na záver základnej časti a následné play off, ale isto majú v hlavách aj reprezentáciu. Úvahy o šampionáte prídu na rad neskôr.

Michal Ivan patrí medzi opory zadných radov HC... Foto: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia
michal ivan hokej Michal Ivan patrí medzi opory zadných radov HC Bílí Tygři Liberec.

Ak vás tréneri vyberú, v 24 rokoch vás čakajú štvrté MS. Sľubný rozbeh kariéry, čo poviete?

Som vďačný za dôveru, ktorú mi preukazujú tréneri a vedenie reprezentácie. Ako som spomenul, ešte nič nemám isté, ďalšiu nomináciu na šampionát si musím najskôr vybojovať. Nielen v obrane máme viacero kvalitných hráčov a MS v susednom Česku sú veľkým lákadlom.

Boj o miesto vo finálnom výbere bude tvrdý, pretože tréneri majú z čoho vyberať a všetci chalani sa chcú do tímu dostať. Urobím maximum, aby som tam nechýbal.

Poznáte ostravský ľad?

Samozrejme, Ostravar aréna je krásna hala, hráme tam proti Vítkoviciam. Bolo by skvelé, ak by sme si s ďalšími chalanmi z českej súťaže mohli zahrať v známom prostredí. Českí a slovenskí fanúšikovia isto vytvoria skvelú atmosféru, je radosť hrať v takom prostredí. Ale vravím, najskôr nás čaká súboj o miesto v tíme.

Vydarený šampionát by vás mohol ešte viac posunúť v kariére. Poškuľujete po kvalitnejšej lige ako je česká súťaž?

Nerád predbieham, sústredím sa na prítomnosť. Život prináša rôzne situácie, nechám sa prekvapiť. Chcem sa naďalej zlepšovať a čo má prísť, to príde.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #reprezentácia #hokej #Michal Ivan #MS 2024 v hokeji