Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay o reprezentantoch v Rusku: Radi by sme ich mali v tíme, ale... Kanaďan hovorí o politickom verdikte

Opory a odskúšané mená dostali voľno. To znamená jedinečnú šancu pre mladíkov, aby zaujali trénerov a uchádzali sa o miesto v tíme pre svetový šampionát.

05.02.2024 19:40
Nemecko šport hokej NP Slovensko Dánsko Foto:
Craig Ramsay a jeho zverenci na Nemeckom pohári.
debata (34)

Májové MS v Česku sa blížia a aj vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie zintenzívňuje práce na tvorbe mužstva.

Po účasti na Nemeckom pohári a domácom Kaufland Cupe čaká na výber Craiga Ramsayho dvojzápasová previerka proti Nemecku.

Stretnutia (streda a štvrtok) proti tradičnému súperovi tentoraz hostí Zvolen, kam reprezentačný hokej zavíta po 24 rokoch. Stredné Slovensko sa na národný tím teší, oba duely budú vypredané.

Luxus za milión. Neobyčajná chata Gáboríkovcov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Život si vedia užívať. Aj vďaka luxusu....

O KHL neskôr

Tréneri na včerajšom zraze zostali spočiatku v šoku. Nemuseli riešiť ospravedlnenky, žiadny hráč nehlásil zranenie. Pod Pustý hrad dorazilo všetkých 24 nominovaných hokejistov.

„Skutočne nevídané. Pred Nemeckým pohárom sme museli robiť tucet zmien, pred domácim turnajom ich bolo osem. Je to skvelé znamenie, je vidieť, že chalani sa do reprezentácie tešia a sú pripravení zabojovať o pozíciu v tíme,“ reaguje jeden z Ramsayho asistentov Peter Frühauf.

Slováci sa s Nemcami dohodli, že gro tímov budú tvoriť hráči do 25 rokov. Pre domáce mužstvo nepôjde o výraznú zmenu.

„Nastúpime s mladým tímom, ale pre nás to nie je nič nové. Na každom turnaji sa snažíme zapracovať do mužstva mladých hráčov. Sú tu šikovní a draví chalani, na ktorých čaká šanca ukázať, čo dokážu na medzinárodnej úrovni,“ vysvetľuje Ramsay.

hudáček Čítajte viac Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

Do mužstva sa po dlhšej prestávke vracia Samuel Buček. Najproduktívnejší hráč domácej extraligy, ktorý v drese Nitry v doterajších 40 zápasoch zaznamenal 23 gólov a 30 asistencií, v minulej sezóne krátko pôsobil v ruskej KHL.

Tréneri sa tak nevyhli otázke, ako sa vedenie reprezentácie postaví k účasti hráčov z KHL na MS.

"Ešte sme sa nedohodli, o hráčoch z ruskej súťaže rozhodneme neskôr. Isté je, že všetko sú to skvelí hokejisti. Radi by sme ich mali v tíme, ale…

Vo viacerých smeroch je táto téma o politickom verdikte. Nie je na mne, aby som o tom rozhodol. Budeme pracovať s takými hráčmi, akí budú k dispozícii. Na tomto turnaji sú to chalani zo slovenskej a českej ligy," pokračuje Ramsay.

Ofenzívne opory

Nemci prehrali na novembrovom domácom podujatí so Slovákmi 1:2 a súperovi majú čo oplácať. Do Zvolena prišli s ambicióznym výberom, ktorého hráči rovnako ako domáci bojujú o šancu dostať sa na MS.

Medzi ťahúňov slovenského mužstva by mal patriť aj navrátilec Buček. Najcennejší dres naposledy obliekol v novembri 2021.

„Budem rád, ak si prenesiem produktivitu z klubu do reprezentácie. Ale na konci dňa je jedno, kto strelí góly. Dôležité je, aby sme potešili fanúšikov atraktívnou hrou a víťazstvami. Ak všetci dáme do toho všetko, môžeme byť úspešní,“ vraví 25-ročný forvard.

Valábik, Facebook Čítajte viac Chalanov z KHL poznám. Neviem im ničiť životy tak, ako niekto. Valábik otvorene hovorí o hlupákoch

Proti Nemcom si užije výdatnú minutáž, tréneri s ním počítajú aj v špeciálnych tímoch. „Od hráča jeho typu očakávame predovšetkým góly, respektíve vytváranie gólových príležitostí. Veríme, že bude minimálne taký efektívny, ako v domácej súťaži,“ želá si Frühauf.

Podobné úlohy ako Buček bude mať Oliver Okuliar. S 18 gólmi najlepší strelec Hradca Králové v českej extralige označuje Nemecko za nepríjemného súpera.

„Nečaká nás nič ľahké. Nemci predvádzajú fyzicky náročný hokej založený na neustálom korčuľovaní a napádaní. Musíme sa na nich zodpovedne pripraviť. Bude to boj, ale veríme, že nám vypredané zvolenské hľadisko pomôže,“ reaguje.

V omladenom tíme bude mať viac zodpovednosti, ako aj líderskú pozíciu. Pre 23-ročného Trenčana to nebude novinka.

„Pozíciu, v ktorej sa odo mňa veľa očakáva, mám aj v klube, čiže som na to zvyknutý. Ak sa tréneri rozhodnú, že mi dajú viac zodpovednosti, budem pripravený. Chcem hrať tak, aby som bol čo najviac prospešný pre mužstvo,“ dodáva Okuliar.

Zajtrajšie i štvrtkové stretnutie štartuje o 18.00 h, oba duely odvysiela televízia JOJ Šport.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Craig Ramsay #nemeckí hokejisti #MS v hokeji 2024