Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni varujú pred štvrťfinále: Najlepší hráč Slovákov ešte neukázal všetko, čo je v ňom

Win or go home, po slovensky: vyhráš alebo ideš domov. Leitmotív dnešných štvrťfinálových duelov na juniorských MS vo Švédsku je jasný - víťazi postúpia do bojov o medaily, zdolaní si môžu baliť kufre.

02.01.2024 05:40
slovensko MSJ Foto:
Hokejistov Slovenska dnes čaká na MSJ kľúčový zápas.
debata

Slovenskí hokejisti do 20 rokov veria, že po utorkovom programe budú patriť do prvej spomenutej skupiny.

Od 12.00 h nastúpia v göteborgskej hale Frölundaborg proti rovesníkom z Fínska a hoci stávkové kancelárie favorizujú severský tím, výber Ivana Feneša chce ukázať, že druhé miesto v základnej B-skupine nebola náhoda.

Slováci vstúpili do turnaja ako z veľkej knihy. Postupne zdolali Česko, Švajčiarsko, Nórsko a prvýkrát v histórii vyhrali na MSJ prvé tri zápasy.

Na záver skupinových bojov síce prišiel debakel od Američanov 2:10, ale mužstvo okolo kapitána Adama Sýkoru už vysokú prehru hodilo za hlavu a je odhodlané s plnou vervou zabojovať o miestenku v semifinále.

Rovnaké sa však dá povedať aj o výbere „Suomi“. Mladí Fíni odštartovali turnaj dvoma prehrami (s Kanadou a Nemeckom), ale odvtedy už len víťazia.

Poradili si s Lotyšmi a na záver skupiny zdolali v derby domácich Švédov 5:4 po nájazdoch. V A-skupine obsadili tretie miesto a „vypýtali“ si štvrťfinálový duel proti mužstvu spod Tatier.

Slovákom majú čo oplácať. V oboch tímoch je viacero hráčov, ktorí si pamätajú výhru 3:2 na aprílových MS do 18 rokov vo Švajčiarsku, po ktorej Slováci pretlačili Fínov a postúpili do semifinále.

Dalibor Dvorský (15) so spoluhráčmi zo... Foto: iihf.com
dvorský Dalibor Dvorský (15) so spoluhráčmi zo slovenskej reprezentácie na MSJ 2024.

Lídrom víťazného mužstva bol vtedy Dalibor Dvorský. Šikovný útočník, ktorého o dva mesiace neskôr draftovalo do NHL St. Louis v 1. kole z 10. miesta, sa podieľal na všetkých slovenských góloch.

Jeden sám strelil a na ďalšie dva prihral. A práve na kvality Dvorského upozorňujú fínske médiá pred dnešným štvrťfinále.

Osemnásťročný forvard s výbornou strelou nezačal sezónu najlepšie, v „mužskej“ SHL mal v drese švédskeho klubu IK Oskarshamn nula bodov v 10 zápasoch.

Prospel mu odchod do zámoria, kde si zvyká na kanadsko-americký štýl a proti rovesníkom dominuje.

Kreatívny center patrí s bilanciou 18 gólov, 16 asistencií v 20 zápasoch medzi najlepších hráčov juniorskej OHL. V St. Louis sa netaja, že s ním o tri-štyri roky majú veľké plány.

msj hokej slovensko Čítajte viac Vezmite Slovákom mobily! Majster sveta radí, či majú proti USA taktizovať. Čo bude proti Američanom kľúčové?

Dvorský sa v Göteborgu pomalšie rozbiehal, v prvých dvoch zápasoch nebodoval.

Proti Nórsku sa už blysol štyrmi bodmi (2+2) a komentátori z fínskej televízie YLE práve jeho označujú za najväčšiu ofenzívnu zbraň Fenešovho výberu.

„Najväčšou hviezdou Slovákov je Dalibor Dvorský, ktorého si na drafte NHL vybralo St. Louis. Šikovný 18-ročný center má doteraz na turnaji "len“ štyri body, ale môžeme očakávať, že neboli jeho posledné. Rozhodne ešte neukázal všetko, čo je v ňom," píše YLE na svojom webe.

Fíni vo svojom preview spomenuli lídra slovenských zadných radov Maxima Štrbáka, ako aj útočníkov Filipa Mešára so Samuelom Honzekom. „Mešár s Honzekom boli tiež draftovaní v 1. kole draftu 2022, resp. 2023,“ pripomína YLE.

Adam Gajan. Foto: TASR, Ján Krošlák
07. Adam Gajan Adam Gajan.

Zaujímavosťou je, že v predzápasovom hodnotení nespomenuli brankára Adama Gajana.

Najlepší gólman MSJ 2023, ktorý vychytal Slovákom všetky tri výhry na turnaji, dostal v súboji proti USA voľno a na Fínov bude stopercentný pripravený.

Chváli ho aj Ladislav Nagy.

„Gajan chytá na turnaji zatiaľ skvele. Mať istotu v bránke je 80 percent úspechu. Tím doteraz podržal v najdôležitejších momentoch a verím, že mu to vydrží aj v play off,“ povedal majster sveta z Göteborgu 2002 v rozhovore pre Športweb .

Po zápase Slovensko – Fínsko sú na programe zvyšné tri štvrťfinálové duely. Od 14.30 Česi vyzvú obhajcu titulu z Kanady, od 17.00 Lotyši zabojujú proti USA a od 19.30 domáci Švédi vyzvú Švajčiarov.

Top hviezdy slovenskej dvadsiatky na MSJ 2024 Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Slovenská dvadsiatka má najlepší tím za...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Fínsko #Dalibor Dvorský #MSJ 2024