Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci idú aj cez bolesť a prekypujú sebavedomím. Zuby si brúsia nielen na Nórsko, ale aj na Kanadu

Silná generácia, ktorá cíti, že má šancu na výnimočný úspech. Pre viacerých slovenských hokejistov sú juniorské majstrovstvá sveta vo Švédsku poslednými v tejto kategórii.

29.12.2023 05:40
honzek hokej Foto:
Samuel Honzek v drese Slovenska na MSJ 2024.
debata

Patrí medzi nich aj Samuel Honzek. Urastený útočník patrí medzi najlepších hráčov výberu Ivana Feneša, strelecky sa presadil v oboch doterajších zápasoch.

V dnešnom stretnutí proti Nórsku (12.00) by rád pridal ďalšie góly.

„Je však jedno, kto skóruje. Hráme ako celok, dôležitý bude tímový úspech,“ vraví rodák z Trenčína. Mladí Slováci sú zatiaľ stopercentní. Ak zdolajú aj Nórov, na Silvestra si zahrajú proti USA o prvenstvo v skupine.

Je veľký nezvyk hrať zápasy na obed?

Mne to vyhovuje. Máme viac času na oddych a regeneráciu. Dva zápasy za dva dni bola poriadna zaberačka, vo štvrtok sme mohli dobre zrelaxovať. Pomohli masáže, cvičenia a najviac výdatný spánok.

Zabralo vám veľa času odpovedať na gratulácie a správy po úspešnom vstupe do turnaja?

Nebolo ich málo, to je pravda. (úsmev) Teší nás podpora z domu, gratulovalo nám veľa ľudí, blízkych či kamarátov. Snažíme sa ich rýchlo prečítať. Ak by sme hrali o siedmej, čítame do polnoci. Hrať na obed má svoje výhody.

logo MS hokej 2024 Mohlo by Vás zaujímať Kedy a s kým hrajú Slováci? Program MS v hokeji do 20 rokov

Slovensko sa pomaly, ale isto dostáva vďaka vašim výkonom do hokejovej eufórie. Čítate, čo o vás píšu doma?

Ja a myslím, že aj väčšina chalanov, ani nie. Občas niečo na mňa „vyskočí“ na sociálnych sieťach, ale nevenujem tomu veľkú pozornosť. Prišli sme sa sem sústrediť na hokej a podľa toho sa správame.

Šimon Nemec poslal pred štartom šampionátu mužstvu odkaz, aby nepodľahlo tlaku verejnosti, novinárov i fanúšikov, ktorí od vás očakávajú medailový úspech. Darí sa vám to?

Jednoznačne. Sme super partia, máme jeden druhého. Vonkajšie vplyvy dokážeme eliminovať. Sme hrdí na náš charakter, vďaka ktorému sme zatiaľ úspešní.

Nemec chýba vo Švédsku, rovnako aj Juraj Slafkovský. Dostávate aj od nich podporu?

Áno, sledujú nás. Som presvedčený, že ak uspejeme, aj oni dvaja budú na nás hrdí.

Samuel Honzek v pozícii asistenta kapitána na... Foto: iihf.com
honzek hokej Samuel Honzek v pozícii asistenta kapitána na MSJ 2024.

V piatok nastúpite prvýkrát na turnaji v pozícii papierových favoritov. Ako zvládnuť zápas proti Nórsku?

Hoci nás čaká súper, ktorý je nováčikom v elitnej kategórii, musíme ho rešpektovať. V žiadnom prípade ho nesmieme podceniť. Chceme sa sústrediť na našu hru a robiť to, čo nám povedia tréneri. Aj keby sme po prvej tretine vyhrávali 5:0, stále musíme ísť naplno.

Proti Čechom predviedol tím výborný ofenzívny výkon, proti Švajčiarsku kvalitnú defenzívnu hru. Je univerzálnosť silnou stránkou Slovákov?

Boli to dva odlišné zápasy a sme radi, že sme ich takýmto štýlom zvládli. Zatiaľ nám vychádza kombinovať ofenzívu s defenzívou, musíme v tom pokračovať. Vyvážený výkon na oboch koncoch klziska je základ úspechu.

Pomáha aj to, že vám kryje chrbát výborne chytajúci Adam Gajan?

Jednoznačne. Zároveň platí, že je jeden z nás, nemôžeme sa spoliehať len na neho a nechať ho v tom samého. Prídu lepšie mužstvá, kvalitnejší strelci, musíme mu pomôcť najviac, ako vieme.

Gajan chváli korčuliarov, že sa hádžu do striel, blokujú puky. Je to súčasťou tímovej taktiky?

Áno, ale je to predovšetkým naša identita. Najmä v tom, že odmakáme celý zápas, necháme na ľade všetko a často ideme aj cez bolesť. Aj fanúšikovia musia vidieť, že hráme so srdiečkom. Keď sa jednému z nás podarí zblokovať strelu, ďalší ho povzbudia, lebo aj takéto maličkosti sú pre konečný výsledok veľmi dôležité.

česko, slovensko Čítajte viac Slováci majú silu. Nesmú si však namýšľať, že sa im nič nemôže stať. V čom je ich najväčšia výhoda na MS?

Do NHL vás draftovalo Calgary v 1. kole, vo WHL ste klubovým kapitánom, ale teraz nastupujete niekto by povedal, že „až“ v treťom útoku. Nerobí vám to problém?

Predovšetkým je pre mňa česť, že môžem byť súčasťou tímu. Je mi jedno, či nastupujem v prvej alebo štvrtej formácii. Hlavné je, aby som pomohol mužstvu najviac, ako viem. Máme viacero lídrov, každý hráč môže potiahnuť tím zo svojej pozície. Aj v tom je naša veľká sila.

Viacerí z vás hrajú na juniorskom šampionáte poslednýkrát. Je túžba dosiahnuť úspešný výsledok o to väčšia?

Je to tak. S chalanmi sa poznáme od detských kategórií, tvoríme skvelú partiu. Bolo by úžasné, ak by sme uspeli. Veľmi si to prajeme a urobíme pre to maximum.

Ďalšie Vianoce ste strávili mimo domova. Dalo sa to zvládnuť?

Ale áno, už som si zvykol. Tento rok sme dostali pozvanie od slovenskej rodiny, ktorá žije vo Švédsku. Pripravili pre nás výborné jedlo, atmosféra bola skvelá. Užili sme si to.

Videli sme vás, ako spievate s obrancom Maximom Štrbákom koledu Tichá noc. Patríte medzi lepších spevákov v tíme?

(smiech) To rozhodne nie, táto pozícia patrí iných chalanom.

Samuel Honzek. Foto: instagram.com
5 honzek Samuel Honzek.

Kto má na starosti púšťanie víťazných pesničiek po víťazných zápasoch?

Hlavný dídžej je Filip Mešár. Ide mu to výborne, s jeho výberom skladieb sú všetci spokojní. Nie je žiadny dôvod na zmenu.

Jeden z vašich klubových šéfov Ray Edwards sa pre denník Calgary Herald vyjadril, že v organizácii Flames by si želali finále Kanada – Slovensko. Bolo by to ideálne vyvrcholenie šampionátu?

Na Kanadu si brúsime zuby, nemusí to byť ani finále. Pred rokom nás zdolala až v predĺžení, takže jej máme čo vracať. Bolo by skvelé poslať obhajcu titulu domov a zároveň získať cenný kov. K tomu nás však ešte čaká dlhá cesta. Chceme ísť krok za krokom a vždy sa sústrediť len na najbližší zápas.

Top hviezdy slovenskej dvadsiatky na MSJ 2024 Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Slovenská dvadsiatka má najlepší tím za...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Play Off #Samuel Honzek #MSJ 2024 #Švédsko 2024