Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neboli len za nosičov vody. Olympijský bronz má aj extraligový lesk

Ak by na olympiáde mohli hrať hviezdy z NHL, zrejme by do Pekingu necestoval žiadny z nich. To však v tejto chvíli nie je podstatné. Na bronzovom úspechu Slovákov v Pekingu majú výrazný podiel aj hokejisti z domácej extraligy.

24.02.2022 08:30
Pavol Regenda Foto:
Pavol Regenda v zápase o 3. miesto proti Švédsku neuhol ani pohľadom.
debata

Tréner Craig Ramsay vytrvalo skúšal viacerých adeptov zo slovenskej súťaže, pred štyrmi rokmi v Pjongčangu tvorili takmer polovicu tímu. Do Číny zobral piatich, čo sa doma nestretlo u niektorých expertov s pochopením.

Ramsay uprednostnil extraligistov pred hráčmi z elitných európskych súťaží, či už to bol Adam Liška z Čerepovca alebo Róbert Lantoši z Rogle. Výsledok na olympijskom turnaji však ukázal, že urobil dobre.

Oslavy slovenských hokejistov v Bratislave Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Peter Cehlárik a Craig Ramsay.

Nik neprepadol

Okrem obrancu Nitry Šimona Nemca, ktorého kanadský kouč vytiahol do národného tímu ešte ako 16-ročného chlapca a odvtedy pravidelne figuruje v jeho výberoch, cestovali do Pekingu ďalší štyria zástupcovia domácej ligy – Nemcov klubový spoluhráč spod Zobora Adrián Holešinský, Samuel Takáč zo Slovana, Pavol Regenda z Michaloviec a Peter Zuzin zo Zvolena.

Hoci Holešinský s Nemcom hrali menej zápasov ako ich kolegovia, pätica predviedla spoľahlivé výkony. Myslí si to aj hokejový analytik a extraligový insajder Jindřich Novotný.

„Úlohy, ktoré mali nastavené v tíme, si zastali. V kolektíve nebolo hráča, ktorý by prepadol. Tak, ako to mali tréneri nalinajkované, to aj fungovalo. Extraligisti potešili aj fanúšikov, pretože je to dobrá správa pre domácu súťaž. Dokázali, že v Pekingu boli oprávnene,“ mieni Novotný.

Adrián Holešinský. Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Adrián Holešinský Adrián Holešinský.

Podľa bývalého mládežníckeho kouča, ktorý viedol aj Zdena Cháru, hráči z domácej súťaže odviedli poctivú robotu v prospech tímu. Vidieť ich bolo nielen v štvrtej lajne, ale aj pri gólových momentoch.

„Česi mali v Pekingu viac hviezd, ale chýbali im "nosiči vody“. Bojovníci, ktorí odvedú čiernu robotu a obetujú sa pre tím. Ich absencia bola jedným z dôvodom, prečo český tím prepadol. Slováci takých hráčov mali a boli medzi nimi aj chalani z extraligy," vraví skúsený odborník.

Hviezdy posledného zápasu

Tréneri po dvoch úvodných prehrách s Fínskom a Švédskom prekvapili mnohých, keď v rámci hráčskych rošád priradili do elitného útoku Samuela Takáča. Útočník Slovana nahradil Tomáša Jurča, ktorý nebol popri líderskej dvojici Marek Hrivík, Peter Cehlárik efektívny.

„Obaja čakali na hráča, akým je Takáč a neskôr Juraj Slafkovský. Ako nositeľom útočnej kvality im chýbal kolega, ktorý priniesol vzruch, zanietenosť a buldodžiu vôľu. Taký bol najskôr Takáč, potom ho vystriedal Slafkovský, ktorý odohral famózny turnaj. Hrivík s Cehlárikom tak mali viac priestoru na kombinačnú hru,“ mieni Novotný.

Vydarený turnaj má za sebou aj Pavol Regenda. Dlhovlasý útočník bol jednou z hviezd duelu o bronz, keď najskôr presnou asistenciou vyzval k skórovaniu Takáča a potom spečatil záverečné skóre na 4:0 gólom do prázdnej bránky.

Patrik Rybár, Pavol Regenda a Martin Marinčin... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR hokej Čína Peking ZOH2022 návrat BAX Patrik Rybár, Pavol Regenda a Martin Marinčin pózujú s bronzovými medailami na tlačovej konferencii 22. februára 2022 v Bratislave.

Je žiarivým príkladom toho, že Ramsay sa nepozerá na hráčovo klubové pôsobisko, kvalitu súťaže či renomé. Zaujíma ho len to, či sa mu hráč hodí do koncepcie. Regenda nehral na lanskom svetovom šampionáte v Lotyšsku, ani na olympijskej kvalifikácii. Zažiaril však na Švajčiarskom pohári a vyslúžil si pozvánku do Pekingu. Výkonmi na olympijskom ľade ukázal, že už prerástol mantinely slovenskej súťaže.

„Po sezóne tu určite nezostane. Je typom hráča, ktorý je momentálne na trhu veľmi žiadaný. Urastený, rýchly, silný power forward. Smerom, akým sa hokej momentálne uberá, bude o neho záujem čoraz väčší,“ myslí si Novotný o krídelníkovi Michaloviec.

Nemec na striedačke

Svoju úlohu si splnil aj Peter Zuzin. Jeden z najstarších hráčov vo výbere takmer o olympiádu prišiel, keď sa krátko po oznámení nominácie nakazil covidom a vyzdravel až pár dní pred odletom.

Síce začal na tribúne, ale neskôr dostal šancu a využil ju. Skóroval v dôležitom súboji proti Lotyšom a potom spolu s Milošom Kelemenom a Michalom Krištofom vytvorili údernú formáciu.

„Peter ma veľmi milo prekvapil. Vedel na seba zobrať zodpovednosť, postrážil puk a presne rozohral. Nebál sa kombinovať a dostával sa do príležitostí. Na medzinárodnej scéne je to náročnejšie ako na domácej a on to dokázal,“ pochválil Novotný zvolenského útočníka.

Šimon Nemec. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Nemec hokej Šimon Nemec.

Nie úplne vydarený turnaj má za sebou Šimon Nemec. V základnej skupine podával nevyrovnané výkony. V osemfinále Ramsay naordinoval hru na šiestich obrancov a Nemca, ktorý v ten deň oslavoval 18. narodeniny, nechal sedieť na striedačke. V prípade mladého beka však platí, že na olympiáde získal množstvo skúseností, ktoré využije v ďalšej kariére.

„V Nitre dostáva priestor, hrá presilovky i oslabenia. Ale na medzinárodnej scéne to nevedel predať. Obrancovia hrali spoľahlivo, v troch dvojiciach nemal koho nahradiť. Nič sa nestalo, Šimon má všetko pred sebou a skúsenosť z olympiády mu nepochybne prospeje,“ pokračuje Novotný.

Ďalšia možnosť na MS

Úspešné vystúpenie národného tímu v Pekingu poslúži ako motivácia nielen pre mládež, ale aj pre hráčov z extraligy. Vidia, že do reprezentácie sa dá dostať aj z domácej súťaže. Dobré výkony na medzinárodnom poli im môžu otvoriť dvere do lepších líg.

„O mnohom hovorí fakt, že 14 hráčov z 25, ktorí boli v Pekingu, prešlo cez českú extraligu. Ak zahráte dobre, môžete sa posunúť. Pre hráča zo slovenskej súťaže je to najčastejšie česká liga. So získaným renomé máte ľahšiu pozíciu pri výbere klubu v kvalitnejšej súťaži,“ dodáva Novotný.

Craig Ramsay na slovenskej lavičku v Pekingu 2022. Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia
Craig Ramsay Craig Ramsay na slovenskej lavičku v Pekingu 2022.

Adepti na reprezentačný dres vrátane extraligistov dostanú ďalšiu príležitosť už o tri mesiace, keď sa vo Fínsku odohrá svetový šampionát. Slovákov čakajú v A-skupine Kanada, Rusko, Švajčiarsko, Nemecko, Dánsko, Kazachstan a Taliansko. Šampionát sa uskutoční v termíne od 13. do 29. mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022 #Šimon Nemec #Jindřich Novotný #Pavol Regenda