Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Slafkovský pripomína Jágra. Vedia so súpermi pozametať

Slovenská hokejová reprezentácia už roky potrebuje nové tváre. Nielen na ľade, ale aj na funkcionárskych stoličkách.

29.04.2021 07:33
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský počas zápasu s Lotyšskom.
debata (2)

Pred aktuálnou reprezentačnou sezónou došlo k očakávanému kroku. Hoci pandémia celý proces výrazne spomalila, nakoniec sa Oto Haščák stal skautom slovenskej reprezentácie.

Dlhoročný skaut NHL – začínal v roku 2003 v Bostone Bruins a cez Los Angeles Kings sa dopracoval až k New Yorku Rangers, kde pôsobí už jedenástu sezónu – sa s prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom dohodli na spolupráci už vlani.

Nateraz bude pri seniorskom tíme pôsobiť tri mesiace a po nej sa rozhodne, či vzájomná spolupráca skončí alebo bude pokračovať.

"Z roka na roka máme v zahraničí menej hokejistov. Je to aj kvôli poklesu kvality ligy i vývoju mladších hráčov.

Craig Ramsay počas tréningu v Piešťanoch. Foto: TASR, Andrej Galica
Craig Ramsay Craig Ramsay počas tréningu v Piešťanoch.

Zranilo sa nám viacero kvalitných hokejistov – Martin Bakoš, Michal Čajkovský, Libor Hudáček. Komplikuje nám to nomináciu na majstrovstvá sveta. Musíme pracovať s tým, čo máme," priznal Haščák pre tvnoviny.sk.

V nominácii sa objavilo viacero mladíkov na čele so Samuelom Kňažkom, Jurajom Slafkovským a Šimonom Nemcom. Podľa Hašćáka im neľahká situácia pomohla.

"Všetko zlé je na niečo dobré. Keby sme v kádri mali spomínaných zranených hráčov, možno by mladíci príležitosť nedostali a nemohli by ukázať svoj talent.

Sledujem všetkých troch vyše dvoch rokov. Neprekvapila ma ich výkonnosť. Do národného tímu som prišiel s myšlienkou o prestavbe mužstva. Ročníky 2003, 2004 a 2005 sú výnimočné.

Dekády sme takéto ročníky na Slovensku nevideli. Šimon Nemec a Juraj Slafkovský sú veľmi vysoko v celosvetovom rankingu pre budúcoročný draft," pochválil mladíkov Haščák.

Trojica hokejistov z výberu do 20 rokov. Zľava... Foto: TASR, Andrej Galica
Šimon Nemec, Juraj Slafkovský, Samuel Kňažko Trojica hokejistov z výberu do 20 rokov. Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko počas reprezentačného tréningu v Piešťanoch.

Čo znamená veľmi vysoko?

"V prvej desiatke. Myslím si, že sa môžeme dočkať dvoch Slovákov v prvom kole draftu NHL. Sú výnimoční. Majú obrovskú šancu.

Slafkovský je somatotyp, ktorý je podobný Jaromírovi Jágrovi. Hral som s ním, keď mal 17 rokov a Slafkovský mi ho postavou veľmi pripomína.

Potešilo ma, že sa v prvých zápasoch za seniorskú reprezentáciu svojich úloh takto zhostili," priznal Haščák.

Dvojmetrový a viac ako stokilový Slafkovský má aj napriek svojej robustnej postave šikovné ruky a rýchle nohy. Takíto hráči sú v zámorí veľmi žiadaní.

Juraj Slafkovský a Andrej Kollár (obaja SR) sa... Foto: TASR/SZĽH - Andrej Galica
SR Piešťany Hokej MS2021 príprava Slafkovský Kollár Juraj Slafkovský a Andrej Kollár (obaja SR) sa tešia po výhre nad Lotyšskom.

"Postava je dominantná. Každý si ju všimne. Je dominantný v ťažkých priestoroch okolo mantinelu. Dokáže z nich vyjsť, aj týmto mi pripomína Jágra.

On od mantinelu odniesol dvoch hráčov a pozametal s nimi. A dokázal pripraviť akciu pre spoluhráčov.

Slafkovský má veľa kvalít. Vidí hru, má výborne myslenie i strelu. Predurčujú ho, aby bol jedným z lídrov. Podmienkou je, aby bol zdravý a nezastavilo ho to.

Mariána Gáboríka draftovali ako tretieho (v roku 2000, vybrala si ho Minnesota Wild, pozn.). Slafkovský pokojne môže túto hranicu atakovať," uzavrel Haščák.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gáborík #Oto Haščák #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský