Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský pripomína Jágra. Vedia so súpermi pozametať

Slovenská hokejová reprezentácia už roky potrebuje nové tváre. Nielen na ľade, ale aj na funkcionárskych stoličkách.

29.04.2021 07:33
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský počas zápasu s Lotyšskom.
debata (2)

Pred aktuálnou reprezentačnou sezónou došlo k očakávanému kroku. Hoci pandémia celý proces výrazne spomalila, nakoniec sa Oto Haščák stal skautom slovenskej reprezentácie.

Dlhoročný skaut NHL – začínal v roku 2003 v Bostone Bruins a cez Los Angeles Kings sa dopracoval až k New Yorku Rangers, kde pôsobí už jedenástu sezónu – sa s prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom dohodli na spolupráci už vlani.

Nateraz bude pri seniorskom tíme pôsobiť tri mesiace a po nej sa rozhodne, či vzájomná spolupráca skončí alebo bude pokračovať.

"Z roka na roka máme v zahraničí menej hokejistov. Je to aj kvôli poklesu kvality ligy i vývoju mladších hráčov.

Craig Ramsay počas tréningu v Piešťanoch. Foto: TASR, Andrej Galica
Craig Ramsay Craig Ramsay počas tréningu v Piešťanoch.

Zranilo sa nám viacero kvalitných hokejistov – Martin Bakoš, Michal Čajkovský, Libor Hudáček. Komplikuje nám to nomináciu na majstrovstvá sveta. Musíme pracovať s tým, čo máme," priznal Haščák pre tvnoviny.sk.

V nominácii sa objavilo viacero mladíkov na čele so Samuelom Kňažkom, Jurajom Slafkovským a Šimonom Nemcom. Podľa Hašćáka im neľahká situácia pomohla.

"Všetko zlé je na niečo dobré. Keby sme v kádri mali spomínaných zranených hráčov, možno by mladíci príležitosť nedostali a nemohli by ukázať svoj talent.

Sledujem všetkých troch vyše dvoch rokov. Neprekvapila ma ich výkonnosť. Do národného tímu som prišiel s myšlienkou o prestavbe mužstva. Ročníky 2003, 2004 a 2005 sú výnimočné.

Dekády sme takéto ročníky na Slovensku nevideli. Šimon Nemec a Juraj Slafkovský sú veľmi vysoko v celosvetovom rankingu pre budúcoročný draft," pochválil mladíkov Haščák.

Trojica hokejistov z výberu do 20 rokov. Zľava... Foto: TASR, Andrej Galica
Šimon Nemec, Juraj Slafkovský, Samuel Kňažko Trojica hokejistov z výberu do 20 rokov. Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko počas reprezentačného tréningu v Piešťanoch.

Čo znamená veľmi vysoko?

"V prvej desiatke. Myslím si, že sa môžeme dočkať dvoch Slovákov v prvom kole draftu NHL. Sú výnimoční. Majú obrovskú šancu.

Slafkovský je somatotyp, ktorý je podobný Jaromírovi Jágrovi. Hral som s ním, keď mal 17 rokov a Slafkovský mi ho postavou veľmi pripomína.

Potešilo ma, že sa v prvých zápasoch za seniorskú reprezentáciu svojich úloh takto zhostili," priznal Haščák.

Dvojmetrový a viac ako stokilový Slafkovský má aj napriek svojej robustnej postave šikovné ruky a rýchle nohy. Takíto hráči sú v zámorí veľmi žiadaní.

Juraj Slafkovský a Andrej Kollár (obaja SR) sa... Foto: TASR/SZĽH - Andrej Galica
SR Piešťany Hokej MS2021 príprava Slafkovský Kollár Juraj Slafkovský a Andrej Kollár (obaja SR) sa tešia po výhre nad Lotyšskom.

"Postava je dominantná. Každý si ju všimne. Je dominantný v ťažkých priestoroch okolo mantinelu. Dokáže z nich vyjsť, aj týmto mi pripomína Jágra.

On od mantinelu odniesol dvoch hráčov a pozametal s nimi. A dokázal pripraviť akciu pre spoluhráčov.

Slafkovský má veľa kvalít. Vidí hru, má výborne myslenie i strelu. Predurčujú ho, aby bol jedným z lídrov. Podmienkou je, aby bol zdravý a nezastavilo ho to.

Mariána Gáboríka draftovali ako tretieho (v roku 2000, vybrala si ho Minnesota Wild, pozn.). Slafkovský pokojne môže túto hranicu atakovať," uzavrel Haščák.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gáborík #Oto Haščák #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský