Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Benjamínkovia tímu. Fehérváry očakáva od Lišku pozvanie na obed

Dve veľké nádeje slovenského hokeja spája dlhoročné priateľstvo. Obaja sa narodili v Bratislave a delí ich len osem dní.

06.02.2019 10:45
debata
Martin Feherváry. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Feherváry Martin Feherváry.

Po juniorských reprezentáciách, kde patrili pravidelne medzi lídrov, sa po prvý raz stretávajú aj v seniorskom národnom tíme. Martin Fehérváry pôsobiaci v švédskej SHL je už napriek nízkemu veku ošľahaný skúsenosťami z medzinárodné­ho ľadu.

Vlani sa dokonca predstavil na majstrovstvách sveta v Dánsku a celkovo si obliekol seniorský reprezentačný dres už šestnásťkrát.

Adam Liška je síce v tíme Craiga Ramsayho nováčik, ale vďaka pôsobeniu v KHL vo farbách Slovana urobil výrazný výkonnostný pokrok a patrí medzi príjemné prekvapenia nevydarenej sezóny Bratislavčanov.

TV Pravda: Miroslav Šatan pred domácim turnajom Kaufland Cup

Video

Zvýšená motivácia

Pred domácim turnajom Kaufland Cup (7. až 9. februára v Bratislave) obaja devätnásťroční hokejisti veria, že mužstvo poteší fanúšikov dvoma víťazstvami. Slováci si najprv vo štvrtok o 18.00 zmerajú sily s Bieloruskom a o dva dni neskôr ich o 16.00 preverí olympijský výber Ruska.

„Bolo by skvelé, keby sme sa v domácom prostredí ukázali v dobrom svetle a odohrali vydarený turnaj. Pokúsime sa vyhrať oba súboje. Pre každého z nás je to veľká motivácia, príde sa na nás pozrieť veľa rodinných príbuzných. Ani si nepamätám, kedy som naposledy hral v Bratislave,“ priznáva Fehérváry.

O osem dní mladší Liška sa teší najmä na výrazne vyššiu návštevu než v predošlých stretnutiach Slovana. „Bohužiaľ, teraz na nás nechodí veľa ľudí. Hádam na národný tím ich príde oveľa viac a naplnia štadión. Turnaj chceme vyhrať. Zaujímavý bude najmä súboj s mladým ruským tímom, ktorý bude vynikajúco korčuliarsky vybavený,“ tvrdí.

Adam Liška. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Adam Liška Adam Liška.

Šampionát vs. zámorie

Ak budú pokračovať v doterajších výkonoch, majú obaja šancu predstaviť sa aj na májových majstrovstvách sveta v Košiciach a Bratislave.

„Pred prvým tréningom som mal rešpekt. Zobudil som sa ráno už o šiestej (smiech). Verím však, že všetok stres zo mňa do štvrtka opadne. Snažím sa robiť si svoju robotu najlepšie ako viem. Sezóna mi zatiaľ vychádza, možno sa dá z toho vyťažiť ešte viac. Nad šampionátom zatiaľ nepremýšľam. Najprv chcem byť plnohodnotný člen tímu na najbližšom turnaji a potom uvidíme, čo ďalej,“ hovorí skromne Liška.

Aj pre Fehérváryho by bol domáci šampionát obrovskou výzvou. Zatiaľ však nevie, či oň po skončení klubovej sezóny zabojuje. Do hry totiž môže vstúpiť aj záujem Washingtonu, ktorý ho v lete draftoval v druhom kole.

„Šampionát je veľmi lákavý. Na sociálnych sieťach už cítiť, že sa blíži a uskutoční sa u nás doma. Bolo by skvelé zahrať si tam. S Capitals sme však už priebežne riešili alternatívu, že by som sa po sezóne vo Švédsku presunul do zámoria a dohral ročník tam. Uvidíme po play off,“ prezrádza.

Výsledky Washingtonu pozorne sleduje, takže zaznamenal, že tímu sa momentálne príliš nedarí. O jeho postup do vyraďovacích bojov sa však neobáva. „Capitals majú veľmi dobrý tím a je len otázka času, kedy znova začnú vyhrávať,“ vraví presvedčivo.

Veľké výzvy a posun vpred

V drese HV71 potvrdzuje svoj veľký talent a vytvára si čoraz pevnejšiu pozíciu v zostave elitného tímu SHL.

„Švédsko nie je pre mňa niečo nové, ale najvyššia súťaž je naozaj veľmi kvalitná, jedna z najlepších na svete. Snažím sa čo najlepšie zapadnúť do tímu, vybojovať si čo najlepšie miesto a napredovať každým dňom. SHL je skvelá liga pre mladých hráčov. Zo začiatku sa nám príliš nedarilo, málo sme bodovali, no výrazne sa to zlepšilo a teraz strácame na prvé miesto už len dva body,“ priznáva.

Adam Liška. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Adam Liška Adam Liška.

Oveľa menej radosti z výsledkov si užíva Liška. Slovan je najhorším tímom KHL a už dvakrát ťahal sériu desať a viac prehier po sebe.

„Som rád, že sa nám podarilo pred prestávkou vyhrať dva zápasy. Dvihlo to náladu v tíme. S priestorom, ktorý som si vybojoval, som spokojný. No neteší ma, že sa nám vôbec nedarí a v tabuľke sme úplne dole. Na náročnú súťaž som sa celkom dobre adaptoval. Dokážem si vytvoriť aj nejaké šance a získal som sebavedomie, že môžem hrať aj proti top hráčom sveta. Pomáha mi to,“ naznačuje.

Nerozmýšľal, že by si sezónu predĺžil v niektorej z iných líg?

„Riešili sme to, ale bolo to príliš ťažké. Slovan nemôže pustiť všetkých hráčov, nemal by s kým dohrať súťaž. Niektoré ligy ešte prichádzajú do úvahy, ale neviem, či je môj prípadný odchod vôbec reálny,“ tvrdí.

Spomienky na dvadsiatku

Dlhoroční juniorskí reprezentanti sa naposledy stretli na prelome rokov na juniorskom šampionáte. Slováci v Kanade neuspeli, skončili na ôsmej priečke a azda najviac zaujala kauza po skončení šampionátu, keď Martin Pospíšil a Miloš Fafrák otvorene kritizovali realizačný tím na čele s Ernestom Bokrošom.

Fehérváry si ako kapitán musel vytrpieť účasť na tlačovej besede po návrate tímu na Slovensku. Sedel na nej po boku trénera Bokroša. „Neviem, či bola dobrá, ale skúsenosť to určite áno. Šlo o náročnú situáciu, ale vyrovnal som sa s ňou dobre. Cítil som tlak zo všetkých strán. Naučil som sa niečo nové, ale pevne verím, že sa už v takej situácii neocitnem. Už sa k tomu nechcem vracať. V prvom rade sme športovci a máme hrať hokej,“ hovorí jednoznačne.

Liška priznáva, že mu bolo kamaráta a spoluhráča ľúto. Bol rád, že nemusel sedieť vedľa neho.

„Sme pravidelne v kontakte. Snažil som sa ho potom trochu povzbudiť, nie vypytovať sa, prečo čo povedal. Na to, koľko má rokov a v akej situácii bol, to zvládol dobre. Nie je jednoduché kritizovať niekoho, kto sedí vedľa vás alebo niekoho, kto bol súčasť tímu,“ vysvetľuje.

Liškove zlyhanie

Nepríjemnú situáciu i samotný šampionát ešte v najbližších dňoch istotne preberú. Pôvodne mali bývať spoločne v izbe, ale po menšom nedorozumení vytvoril Fehérváry dvojicu s Michalom Čajkovským a Liška s Patrikom Lamperom.

„Adam zlyhal,“ vybuchne smiechom Fehérváry. „Pýtal sa ma, či budeme bývať spolu a ja som to bral ako jasnú vec. No keď som prišiel do hotela, už mal spolubývajúceho. Tak som býval s ďalším Bratislavčanom Čajom. Adam si to odskáče (smiech). Aspoň na obed by ma mal pozvať,“ naznačuje.

Samozrejme, v skutočnosti sa na kamaráta nehnevá. „Dobre spolu vychádzame. Aj v Kanade sme spolu trávili veľa času v posilňovni. Je totiž zodpovedný hráč a tvrdý dríč. Nič nepodcení a k všetkému sa stavia profesionálne. Dokáže veľa vytvoriť v ofenzíve, ale je platný aj vzadu,“ vystrúha mu pochvalu.

Liška vyzdvihuje Fehérváryho zodpovednosť i líderské schopnosti. „Najväčšia devíza je jeho korčuľovanie a vie zahrať aj tvrdo. Má dobrú nahrávku. Od malička som sa s ním na ľade cítil istejšie. Nikdy som nemusel príliš brániť, lebo on sa o všetko vzadu postaral,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Fehérváry #Adam Liška